Društvo

Osude poruka mržnje: Kazniti one koji prete Slovacima u Kisaču

Komentari

Autor: Euronews Srbija

05/03/2023

-

15:45

Osude poruka mržnje: Kazniti one koji prete Slovacima u Kisaču
Kisač - Copyright Wikipedia.org/by Ivan Klinko

veličina teksta

Aa Aa

Gradonačelnik Novog Sada Milan Đurić reagovao je povodom grafita sa porukom mržnje u Kisaču, uperenih protiv pripadnika slovačke nacionalne zajednice.

"Oštro osuđujem ispisivanje poruke mržnje u Kisaču i dao sam hitan nalog za uklanjanje tih poruka koje raspiruju nacionalnu netrpeljivost. Multikulturalnost i multinacionalnost su osobenosti kojima se Novi Sad, nadaleko poznat kao grad tolerancije, ponosi vekovima. Kulturno nasleđe svih nacija koje žive u složnom suživotu čine da smo ponosni stanovnici Novog Sada", rekao je on i nastavio:

"Zato smatram da ovakvi vandalski događaji ne predstavljaju pravu sliku našeg grada, već čin pojedinaca, koji je za svaku osudu"

Đurić je istakao da se nada da će policija privesti pravdi odgovorno lice.

I Liga socijaldemokrata Vojvodine poziva nadležne organe da pod hitno otkriju lica koja već danima ispisuju grafite mržnje upućene građanima slovačke nacionalnosti u Kisaču.

Na ovim grafitima je poruka "Ubi Slovaka“ koja je uznemirila građane ovog, ali i drugih mesta u Vojvodini.

"Duh tolerancije i zajedničkog života, koji vekovima krasi Vojvodinu, ne sme biti ugrožen. Ovakve pojave se moraju strogo sankcionisati i jasno pokazati da država i društvo ne podržavaju mržnju, netoleranciju i nasilje", navodi se u saopštenju.

Novosadski odbor Demokratske stranke smatra da je ova poruka "produkt stanja u društvu odnosno tenzija koje generiše vlast SNS-a".

"SNS kreira ambijent napetosti i straha i pokazuje svoju iskonsku narav, čije je pogonsko gorivo nacionalizam. Stoga, i ne treba da čudi grafit ovakve sadržine kao svojevrsni ukupan rezultat vladavine SNS-a u Novom Sadu i Vojvodini, ako se setimo da je vrh sadašnje vladajuće partije, nekadašnje vedete Srpske radikalne stranke, delio sendviče 90-ih vojvođanskim Slovacima i Mađarima 'kako ne bi gladovali na povratku u svoje matične zemlje'", navodi DS.

Nakon što se po Kisaču čulo da su iscrtani grafiti mržnje, neko od građana je uzeo crveni sprej i jedan prepravio u poruku ljubavi "U principu ljubi Slovaka".

Gradski odbor Srpskog pokreta Dveri navodi da oštro osuđuje ispisivanje grafita u Kisaču.

 "Ispisivanje grafita je usmereno na urušavanje viševekovnog skladnog života Slovaka i Srba u Vojvodini. Dveri su uverene da je u pitanju podla podmetačina i provokacija, koju je neki bolesni um sve učinio kako bi uneo seme razdora u viševekovnu toleranciju koja vlada između ova dva naroda", navode.

Dveri podsećaju da su tokom istorije Srbi i Slovaci uvek bili zajedno i da to prijateljstvo traje već tri veka.

"Spajala nas je ista želja za slobodom, za sopstvenom državom, živela je ideja panslavizma koja i danas preovlađuje kod nas Slovena. Pozivamo nadležne organe da pod hitno pronađu izgrednike i pokažu javnosti da ovakve provokacije neće biti tolerisane i da su plod pojedinačnih bolesnih zamisli, a ne stav prema jednom narodu", navode iz ovog pokreta.

Komentari (0)

Srbija