Društvo

Rekonstrukcija Devete beogradske gimnazije biće završena do kraja juna

Komentari

Autor: Tanjug

09/03/2023

-

23:51

Rekonstrukcija Devete beogradske gimnazije biće završena do kraja juna
Wikipedia.org/Banekozic - Copyright Wikipedia.org/Banekozic

veličina teksta

Aa Aa

U toku je rekonstrukcija i dogradnja Devete beogradske gimnazije "Mihailo Petrović Alas", koja je šest decenija čekala na obnovu. 

Deveta gimnazija, jedna od prvih zgrada sagrađenih na Novom Beogradu, učenike i nastavnike u novoj zgradi dočekaće 1. septembra, a radovi će biti završeni do kraja juna. 

"Počela je sa radom 1961.godine. Broj učenika je stalno rastao, tako da gimnazija sada ima 1.100 učenika i to tri odeljenja društveno-jezičkog smera, pet odeljenja prirodno-matematičkog smera i dva specijalizovana odeljenja - za učenike sa posebnim sposobnostima za računarstvo i informatiku - IT i za učenike sa posebnim sposobnostima za istoriju i geografiju”, rekla je za Tanjug Tatjana Šuković, direktorka Devete beogradske gimnazije. 

“Usled povećanja broja odeljenja sa 32 na 40, kao i reformi programa nastave i učenja po kome se učenici iz nekoliko predmeta dele na grupe za vežbe, postojeći školski prostor postao je nedovoljan za izvođenje nastave. Gimnazija nije značajnije renovirana od osnivanja, osim tekućeg održavanja”, rekla je Šuković. 

Kako je navela, sa rekonstrukcijom i dogradnjom se počelo u julu 2022. godine, što treba da bude završeno u junu ove godine, kako bi se škola do 1. septembra opremila novim nameštajem i savremenim učilima.

“Deveta gimnazija će dobiti još oko 2.000 metra kvadratnih, imaće veću fiskulturnu salu sa spravarnicom i salom za korektivne i gimnastičke vežbe, biblioteku sa čitaonicom, laboratorije za fiziku, hemiju i primenjene nauke, svečanu salu, kabinete za informatiku, geografiju, biologiju”, kazala je Šuković. 

Prema njenim rečima, učenici Devete gimnazije ove školske godine raspoređeni su u četri obližnje osnovne škole, samo u poslepodnevnoj smeni, što predstavlja poseban napor i otežavajuću okolnost.

“Nadamo se da će Devetari i njihovi profesori najzad dobiti školu kakvu zaslužuju. Izuzetno smo zahvalni Gradskom sekretarijatu za investicije koji je naš investitor radova, kao i Gradskom sekretarijatu za obrazovanje i dečju zaštitu, koji je finansirao projekat”, rekla je Šuković.
 

Preporuka za vas

Komentari (0)

Srbija