Biznis vesti

Konačno može da počne rekonstrukcija: Izdata građevinska dozvola za zgradu bivše Beobanke na Zelenom vencu

Komentari

Autor: Euronews Srbija

11/01/2023

-

08:57

Konačno može da počne rekonstrukcija: Izdata građevinska dozvola za zgradu bivše Beobanke na Zelenom vencu
Konačno može da počne rekonstrukcija: Izdata građevinska dozvola za zgradu bivše Beobanke na Zelenom vencu - Copyright Google Maps

veličina teksta

Aa Aa

Ministarstvo građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture izdalo je građevinsku dozvolu za rekonstrukciju zgrade bivše Beobanke na Zelenom vencu. Nije prvi put da se najavljuje rekonstrukcija tog zdanja, koje je godinama prazno i zapušteno.

Zgradu je 1961. godine za svoje potrebe izgradio Energoprojekt, da bi osamdesetih, kada je firma izmeštena na Novi Beograd, prešla u vlasništvo Beobanke, koja 2002. odlazi u stečaj. Pominjalo se više rešenja za zdranje u centru grada, a jedna od ideja bila je i da se u nju useli Ministarstvo finansija. 

Država je oglasila njenu prodaju 2017. godine, a za 4,25 miliona evra kupuje je nemačka firma Štatverk koji najavljuju da će je pretvoriti u moderan eko-centar, tačnije, prvu zgradu sa zelenom fasadom u Srbiji. Međutim, to se nije desilo i 2021. novosadska firma "Asotrija propertis" kupila je udeo u privrednom društvu Štatverka i samim tim postala vlasnik dela objekta.

Vest da je Ministarstvo za građevinu, saobraćaj i infrastrukturu izdalo dozvolu za rekonstrukciju dela objekta od 10.000 kvadratnih metara, saopštio je na svom fejsbuk profilu ministar građevine Goran Vesić.

"Planirano je da Beograd istovremeno sa rekonstrukcijom ove zgrade iseli okretnicu autobusa u skladu sa planom o izmeštanju svih autobuskih okretnica u centru grada i da raspiše tender za rekonstrukciju vidikovca koji je sada zauzet bespravnim objektima i da tu bude urbani džep. Sam objekat je trebalo da postane umetnički centar.  Za početak da zgrada Beobanke bude rekonstruisana i da postane jedna od najlepših poslovnih zgrada kao što je bila kada je građena", naveo je Vesić.

Naveo je da je ponosan što se konačno na mapu Beograda vraća zdanje arhitekte Milice Šterić, jedne od prvih žena arhitekata posleratnog modernizma u Srbiji.

"Njano remek delo bila je ova, nekadašnja poslovna zgrada Energoprojekta, kasnije poznata kao "Beobanka", iz 1960. godine, koja i danas ima posebno mesto u srpskoj građevini i arhitekturi zbog formata i konstrukcije", naveo je on.

Komentari (0)

Biznis