Društvo

Direktor Tiršove: U ovom trenutku 35 najmlađih pacijenata čeka transplantaciju bubrega

Komentari

Autor: Tanjug

09/03/2023

-

15:46

Direktor Tiršove: U ovom trenutku 35 najmlađih pacijenata čeka transplantaciju bubrega
Direktor Tiršove: U ovom trenutku 35 najmlađih pacijenata čeka transplantaciju bubrega - Copyright Tanjug/Vladimir Šporčić

veličina teksta

Aa Aa

Direktor Univerzitetske dečije klinike u Tiršovoj doktor Siniša Dučić izjavio je danas da u ovom trenutku 35 pacijenata čeka transplantaciju bubrega, a da postoji 20 potencijalnih donora, koji su uglavnom članovi porodice.

On je za Tanjug objasnio da je na godišnjem nivou do početka korone rađeno otprilike šest pacijenata godišnje, ali da je sa početkom korone program transplatacije značajno usporen, što je rezultiralo da sada jedan pacijent godišnje bude transpalantiran.

Dučić kaže da je 36 pacijenata na dijalizi, 21 pacijent je na peritodijalizi a 15 pacijenata je na hemodijalizi, a najmlađi pacijent ima godinu i po dana.

"Univerzitetska dečija klinika se bavi transpaltacijom poslednjih 20 godina. Taj naš tim nefrologa koji se bave hemodijalizom i pripremom za transplataciju je sastavljen od izvanrednih lekara koji su edukovani u najvećim svetskim centrima. Dolaskom tima iz Londona koji je predvodila doktorka Jelena Stojanović, koja je započela karijeru na dečijoj klinici, ideja tog tima je da ovladamo svim tajnama transplatacije, da unapredimo naša znanja koja su dobra, da definišemo koja će se deca transplatirati u Beogradu, a koja će se transplatirati uz pomoć kolega iz Engleske", navodi on i dodaje da je u sklopu tog programa predviđena je i edukacija mladih lekara.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Srbija