Društvo

Preminula Teodora, igumanija manastira Gračanica

Komentari

Autor: Tanjug

10/03/2023

-

14:41

Preminula Teodora, igumanija manastira Gračanica
Preminula Teodora, igumanija manastira Gračanica - Copyright Printscreen/YouTube/TV Ars Medija

veličina teksta

Aa Aa

Teodora, igumanija manastira Gračanica, preminula je rano jutros u Kliničko bolničkom centru u Beogradu.

Za upokojenu Liturgiju će služiti episkop raško-prizrenski Teodosije u subotu, 11. marta, u 9 časova, a u nastavku će biti služeno opelo, objavljeno je na sajtu Eparhije Raško prizrenske.

Igumanija Teodora (svetovno Milana) Žarković rođena je 4. maja 1940. godine u selu Raklјa kod Aleksandrovca Župskog, u pobožnoj familiji koja je dala devetoro monaha i monahinja. U kući je vaspitavana i učena u duhu pravoslavlјa kao četvrto od ukupno šestoro dece.

Od malena je pokazivala naklonost ka duhovnom životu, te u svojoj dvanaestoj godini, uz očev blagoslov, odlazi od kuće u manastir Mrzenica. 

Nedugo zatim prelazi u manastir Rudenica, a 1955. uz blagoslov patrijarha Germana, tadašnjeg episkopa žičkog i administratora raško-prizrenskog, zajedno sa sestrom i igumanijom Tatjanom, prelazi u manastir Gračanica gde je od strane patrijarha Pavla, tadašnjeg episkopa raško-prizrenskog, dobila ime Teodora. Monahinja Teodora je uspešno pohađala monašku školu koju je vodio njihov duhovnik, tadašnji episkop Pavle.

Nakon smrti igumanije Tatjane, obavlјala je u manastiru i dužnost namesnice. 

Episkop raško-prizrenski Teodosije na dan Svetog Georgija 6. maja 2020. godine u manastiru Gračanica dodelio je shimonahinji Teodori čin igumanije.

Petković uputio saučešće

Direktor Kancelarije za KiM Petar Petković uputio je saučešće povodom smrti igumanije Teodore.

"U ime Kancelarije za Kosovo i Metohiju i svoje ime, episkopu raško-prizrenskom i kosovsko-metohijskom Teodosiju, časnom sestrinstvu manastira Uspenja Presvete Bogorodice u Gračanici i srpskom narodu na Kosovu i Metohiji, upućujem izraze najdublјeg saučešća povodom upokojenja igumanije Teodore", naveo je Petković.

"Shimonahinju Teodoru, igumaniju manastira Gračanica, pamtićemo kao snažnu i energičnu osobu, nepokoleblјive vere, koja je bila duhovni stub i oslonac srpskom narodu na Kosovu i Metohiji.

Mati Teodora je lično i u molitvama bila sa vernim srpskim narodom u najtežim trenucima novije istorije, i decenije svoga života i požrtvovanog rada posvetila je očuvanju srpske pravoslavne baštine i žive vere na Kosovu i Metohiji", dodao je Petković, objavljeno je na sajtu Kancelarije za KiM.

Kako je naveo, manastir u Gračanici je, zahvalјujući njoj i njenim sestrama, ostao jedan od najvećih centara srpske vere pravoslavne i duhovni svetionik čitavom srpskom narodu, na čemu će joj svekoliko Srpstvo biti doveka zahvalno.

"Srpski narod, posebno njena duhovna deca na Kosovu i Metohiji, pamtiće je večno sa lјubavlјu i zahvalnošću.

"Večan spomen i Carstvo Božije", napisao je direktor Kancelarije za KiM Petar Petković.

Komentari (0)

Srbija