Društvo

Više javno tužilaštvo u Beogradu kontroliše sporazume o priznanju krivice osnovnih tužilaštava

Komentari

Autor: Tanjug

10/03/2023

-

14:02

Više javno tužilaštvo u Beogradu kontroliše sporazume o priznanju krivice osnovnih tužilaštava
Više javno tužilaštvo u Beogradu kontroliše sporazume o priznanju krivice osnovnih tužilaštava - Copyright Euronews/Jovana Stanković

veličina teksta

Aa Aa

Više javno tužilaštvo u Beogradu najavilo je da će u toku ove godine kontrolisati zaključene sporazume o priznanju krivičnih dela beogradskih osnovnih tužilaštava za nelegalnu gradnju, poresku utaju, razbojništvo i druge.

Takođe će vršiti kontrolu odbačaja krivičnih prijava, obustava istrage ili odustanku od krivičnog gonjenja za nasilje u porodici.

U saopštenju tužilaštva navodi se da je Odeljenje za profesionalni nadzor VJT u Beogradu ovu kontrolu predvidelo Planom i programom nadzora za 2023. godinu u cilju ujednačavanja prakse i pravilne primene materijalnog i procesnog prava, posebno u istim krivično pravnim situacijama, navodi se u saopštenju tužilaštva.

Nadzor će biti vršen za krivična dela građenje bez građevinske dozvole, razbojništvo, poreska utaja, teška dela protiv bezbednosti javnog saobraćaja i neovlašćeno držanje opojnih droga, kao i kontrola rešenja o odbačaju krivične prijave/obustavi istrage/odustanku od krivičnog gonjenja za krivično delo nasilje u porodici (iz člana 194. stav 3), precizira se u saopštenju.

Prema ovom programu, Prvo, Drugo i Treće osnovno javno tužilaštvo u Beogradu kao i osnovna javna tužilaštva u Obrenovcu, Mladenovcu i Lazarevcu pozvana su da do 10. aprila Odeljenju za profesionalni nadzor dostave sve predmete u kojima su od 1. januara do 31. marta ove godine zaključeni sporazumi sa okrivljenima za gore pomenuta krivična dela, kao i rešenja o odbačaju krivične prijave/obustavi istrage/odustanku od krivičnog gonjenja za krivično delo nasilje u porodici.

Pomenuta osnovna tužilaštva treba i da do svakog 5. u mesecu, za prethodni mesec dostave tabelarni prikaz svih zaključenih sporazuma o priznanju krivičnog dela, kao i svih predmeta u kojima je primenjen institut odlaganja krivičnog gonjenja (oportunitet).

Komentari (0)

Srbija