Društvo

Temperatura u Srbiji danas i do 37 stepeni, u pojedinim krajevima i košava

Komentari

Autor: Euronews Srbija

09/07/2021

-

07:21

Euronews TV

veličina teksta

Aa Aa

U Srbiji će danas najviša dnevna temperatura dostići 37 stepeni Celzijusa u hladu, kaže urednica vremenske prognoze Euronews Srbija, meteorolog Milena Lazarević i dodaje da osveženje stiže za dane vikenda.

Navodi da će tropska vrelina danas malo popustiti, jer će početi spuštanje nešto svežijeg, ali i vlažnijeg vazduha sa severozapada.

"Osim što će malo osvežiti, dolazak ovog vazduha na naše pregrejano tlo usloviće lokalne pljuskove i grmljavinu. Prve kišne kapi očekuju se kasno posleponde u oblasti Bačke, Zapadne Srbije i Šumadije. U ostalim predelima naše zemlje ostaje suvo, sunčano i vedro", rekla je Lazarević.

Temperatura će biti nešto niža nego juče. U najtoplijem delu dana vrednosti će se kretati od 35  do 37 stepeni. Danas će početi da duva košava i narednih sati biće vetroviti. 

Pojašnjava da je košava jak jugoistočni vetar i da se razlikuje topla i hladna košava.

Osveženje za vikend

Vikend pred nama biće prijatniji. Osvežiće za više od pet stepeni, ali će to osveženje ujedno usloviti i vremenske nepogode.

"U subotu su širom Srbije moguće oluje, grad, grmljavina i obilni pljuskovi. Od nedelje nešto mirnije, ali i  toplije. Početkom naredne sedmice temperatura će ponovo biti iznad 35 stepeni", navela je Lazarević.

Savetuje da se danas spas od tropskih vrućina potraži na reci, jezeru ili moru. Temperatura vode kreće se od 24 stepena na Dunavu, do 28 koliko ima u Turskoj u Alanji.

"Gde god da se nalazite ne zaboravite da se zaštitite pre nego što izađete napolje. UV indeks je veoma visok kreće se od 6 do 9", zaključila je Lazarević.

Komentari (0)

Srbija