Društvo

Udruženja nezadovoljna izborom članova Radne grupe za novi zakon o informisanju, Ministarstvo kulture: Nemamo nameru da delimo novinare

Komentari

Autor: Euronews Srbija

09/07/2021

-

11:54

Udruženja nezadovoljna izborom članova Radne grupe za novi zakon o informisanju, Ministarstvo kulture: Nemamo nameru da delimo novinare
Udruženja nezadovoljna izborom članova Radne grupe za novi zakon o informisanju, Ministarstvo kulture: Nemamo nameru da delimo novinare - Copyright Unsplash

veličina teksta

Aa Aa

Udruženje novinara Srbije, Koalicija za slobodu medija i ANEM osporavaju izbor članova Radne grupe za izradu Nacrta zakona o izmenama i dopunama Zakona o javnom informisanju i medijima. Oni su, u zajedničkom saopštenju, naveli da su u Radnu grupu ušli "predstavnici organizacija koje su najbrojnije u komisijama za raspodelu budžetskog novca, pogotovo na lokalnom nivou vlasti, ali nisu prepoznate u zaštiti novinarskih i medijskih prava i sloboda". Iz Ministarstva kulture i informisanja odgovaraju da je sve po propisima, i da su pozvali sve one za koje smatraju da mogu doprineti izradi Nacrta.

U saopštenju piše da nisu navedeni bliži kriterijumi na osnovu kojih su dostavljani pozivi za predlaganje članova Radne grupe.

"Nismo saznali ni ko eventualno nije ušao u sastav Radne grupe, a dostavio je predlog za svog predstavnika. Znamo da su u sastav Radne grupe izabrana 34 predstavnika, kako u odluci piše, državnih organa, institucija, novinarskih i medijskih udruženja", stoji u saopštenju.

Navode i da je UNS u martu pisao, posle sastanka ministarke Gojković sa predstavnicima, kako je tada zvanično saopšteno "novinskih udruženja Prouns, Komnet, Društvo novinara Srbije, Asocijacija radio televizija Srbije, Društva novinara Vojvodine i Udruženja medija i medijskih radnika", da pojedine organizacije pod tim nazivom ne postoje, nemaju kontakt podatke, aktivne veb sajtove, da ne mogu da kažu koliko članova imaju odnosno koje organizacije ulaze u sastav udruženja, kao i da se isti ljudi kao funkcioneri u jednim organizacijama, pojavljuju i u drugim. 

Ministarstvo: Nemamo dilemu oko članova

Iz Ministarstva kulture i informisanja, odgovorili su da su, u skladu sa svim propisanim odredbama, uputili pozive svima za koje smatraju da mogu doprineti izradi Nacrta.

"Ministarstvo kulture i informisanja je najpre uputilo poziv za dostavljanjem predloga imena članova državnim organima i institucijama u čijoj se nadležnosti nalaze pojedini delovi zakona na kojima će radna grupa raditi, dok su Ministarstvu novinarska i medijska udruženja uputila inicijativu za učešće u radu Radne grupe za izradu Nacrta zakona", saopštili su.

Kako kažu, u skladu sa tim su prihvatili njihovu inicijativu i samoinicijativno pozvali Fondaciju Slavko Ćuruvija, Fond za otvoreno društvo i Transparentnost Srbije da uzmu učešće u radu, a samo je organizacija Transparentnost Srbije dostavila svoj predlog.

"Ministarstvo kulture i informisanja nijednog trenutka nema dilemu da su svi predlagači članova Radne grupe, ne ulazeći u kriterijume kojima su se rukovodili prilikom izbora, iz svojih redova poslali najkompetentnije osobe koje će svojim znanjem i radom doprineti izradi kvalitetnog dokumenta", piše u saopštenju.

Iz Ministarstva su rekli i da "nemaju nameru da dele novinare, novinarska udruženja, niti da odvajaju podobne ili etiketiraju nepodobne", kao i da su "svi koji žele da rade na unapređivanju sistema javnog informisanja, dobrodošli".

Komentari (0)

Srbija