Društvo

Počinje letnje računanje vremena: Časovnike noćas pomeramo unapred, spavaćemo sat kraće

Komentari

Autor: Tanjug

25/03/2023

-

09:44

Počinje letnje računanje vremena: Časovnike noćas pomeramo unapred, spavaćemo sat kraće
Zimsko računanje vremena - Copyright profimedia

veličina teksta

Aa Aa

Letnje računanje vremena u ovoj godini počeće u nedelju, 26. marta, u dva sata posle ponoći, kada će se časovnici pomeriti za sat unapred.

Kako se objašnjava, na osnovu Zakona o računanju vremena, vreme se u dva sata 26. marta 2023. godine pomera za jedan čas unapred, što znači da će se spavati sat kraće, saopštila je Direkcija za mere i dragocene metale Ministarstva privrede. 

"Letnje računanje vremena u 2023. godini počinje 26. marta 2023. godine u 2h, 00 min, 00s, tako što se, pomeranjem za jedan čas unapred, vreme u 2h, 00 min, 00s računa kao 3h, 00 min, 00 s", kaže se u obaveštenju. 

Prethodnih godina dosta se govorilo o globalnom ukidanju pomeranja sata, ali nema nikakvih naznaka da će se to uskoro dogoditi. To bi značilo da se ostane trajno u zimskom računanju vremena.

profimedia

 

Populizator astronomije Branko Simonović objasnio je da ukoliko Srbija trajno ostane na zimskom računanju vremena, bez promene časovnika u proleće, njeni stanovnici ne bi iskoristili veći deo obdanice.

"Kada bismo ostali trajno na zimskom čitanju vremena, prespavali bismo tokom većeg dela dana, ovaj prvi deo obdanice, ovaj svetli deo, a vrlo malo bi nam ostalo za potonje aktivnosti po svetlom delu dana", rekao je Simonović za Tanjug.

On je objasnio da Srbija trenutno menja časovnik po sezonskom vremenu i da se tim pomeranjem časovnika za jedan čas izmeštamo u istočno-evropsku vremensku zonu.

"Što se tiče stanja u kome mi sada živimo, to je takozvano sezonsko ukazno vreme, a ono podrazumeva da se jednom u toku godine, sezonski časovnik pomera u susednu, odnosnu da se vreme udesi u ovom slučaju pomeranjem časovnika za jedan čas tako da se privremeno izmeštamo u našem slučaju u istočnu vremensku zonu", naveo je Simonović.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Srbija