Društvo

Sat za našu planetu - u Srbiji i širom sveta u 20.30 ugašena svetla

Komentari

Autor: RTS/Euronews Srbija

25/03/2023

-

20:55

Sat za našu planetu - u Srbiji i širom sveta u 20.30 ugašena svetla
Sat za našu planetu - u Srbiji i širom sveta u 20.30 ugašena svetla - Copyright profimedia

veličina teksta

Aa Aa

Na jedan sat poslednje subote u martu, milioni ljudi širom sveta isključuju svetla kako bi iskazali simboličan čin podrške Zemlji. Taj jedan sat u mraku, osim što uštedi električnu energiju, šalje i važne poruke.

Sat za našu planetu pokrenut je u Sidneju 2007. godine kao građanska inicijativa u znak protesta protiv klimatskih promena i poziv na hitnu akciju

„Tokom ovog sata i ove Akcije, želimo da podstaknemo sve građane širom planete da se uključe u zaštitu životne sredine, kako svoje lokalne tako i na planetarnom nivou“, rekla je Aleksandra Ugarković iz "Svetske organizacije za zaštitu prirode u Srbiji".

Najnovije objavljeno istraživanje koje se radi u 17 država širom sveta, počev od 2014. godine, pokazuje da 30 posto građana direktno pogađa nedostatak vode, a čak 58 odsto građana izražava veliku zabrinutost zbog tih nestašica, prenosi RTS.

Čak 37 posto ispitanika kao direktnog krivca za katastrofalne suše i nedostatak vode, navodi klimatske promene.

Svet se više od godinu dana suočava sa nezabeležnom energetskom krizom i štednja energije je neophodna. 

I naši građani su počeli da štede struju - u februaru, u odnosu na isti mesec prošle godine uštedeli su više od 36 odsto, a to znači da je skoro 1.400.000 domaćinstva uspelo i da smanji račune. Tome će doprineti i večerašnja akcija.

Akcija u Somboru

U Somboru je danas, povodom akcije "Sat za planetu Zemlju", čiji je cilj podizanje svesti o stanju naše planete, posađena prva u nizu "šuma hrane" koja će biti javno dostupna i data na korišćenje građanima.

Akcija je pokrenuta na inicijativu svetske organizacije za zaštitu prirode WWF.

"Globalna kriza nije nešto što se dogodilo odjednom. Naučnici već godinama upozoravaju da će zabrinjavajuće stanje planete i resursa koje nam ona pruža, dovesti i do smanjenja kvaliteta života na koji smo navikli", istakla je Aleksandra Ugarković, saradnica za komunikacije u WWF Adriji.

Ona je dodala da upravo ovakvim akcijama, WWF pokušava da ukaže na neophodnost samoodrživosti svakog grada i njegovog stanovništva.

Komentari (0)

Srbija