Društvo

"Pandemija kao inspiracija za pisanje", Pavle Zelić: Virus nećemo uništiti, ali neće ni on nas

Komentari

Autor: Euronews Srbija

09/07/2021

-

21:37

"Pandemija kao inspiracija za pisanje", Pavle Zelić: Virus nećemo uništiti, ali neće ni on nas
Pavle Zelić - Copyright Euronews/Printscreen

veličina teksta

Aa Aa

Kao farmaceut često se pojavljivao na ekranima televizora. Često su ga kritikovali, neko ga je i podržavao ali njegova proza svakome prija.

Pisac i farmaceut Pavle Zelić objavio je knjigu priča "Dum dum". To je bio povod za razgovor u emisiji Euronews veče o tome kako je pandemija koronavirusa uticala na njegovu stvaralačku inspiraciju.

Zelić je istakao da književnost treba da bude lek. A da on ima za cilj da svojim pričama čitaocima pruži iskustvo o onome što je doživeo. 

"Prošle godine tokom zatvaranja zemlje bilo nam je ograničeno kretanje, što je meni bila inspiracija za pisanje. Moje priče pružaju odgovore na svet oko nas, i trude se da ga učine manje strašnim. Borba je odlika čovečanstva, mi se borimo kroz stvaralaštvo i uživanje u lepoj umetnosti. Književnost nam daje način da razumemo ono što se dešava oko nas, pogotovo u današnje vreme", istakao je Zelić.

On je naveo da svakodnevno piše priče o građanima koji mu se obraćaju i daju inspiraciju i građu za pisanje. 

"Ispričaju mi celu životnu priču i to je moj materijal. Mi pisci krademo životne priče ljudi i ugrađujemo ih u svoje priče. Ali u priče sam ugradio i moja  životna iskustva. Preporučujem ljudima da se okrenu književnosti jer to oplemenjuje život", kaže Zelić. 

On je naglasio da je "Dum dum" jedna od najstarijih priča. Zelić je početkom devedesetih godina ležao u bolnici zbog operacije bubrega i, kako navodi, preko puta njega je bio dečak kojeg je u Bosni pogodio dum-dum metak.

"Dok sam ležao i posmatrao ga, počeo sam da haluciniram i umišljam da se bori protiv duhova. Tako da se za ovu priču može reći da je autentična jer je istinita. Fantastika nikad ne može da ostari jer se nikad nije ni desila. To je beg od stvarnosti. Fantastika koju pišem nastoji da ukaže na probleme u društvu", rekao je Zelić. 

On je istakao da kroz književnost moramo da se borimo za bolje lično zdravlje ali i da se suočimo sa onim što može da nam se desi.

"Uništavanje ekosistema dovelo je do pandemije koronavirusa. Uništili smo raskoš ove planete. Moramo da budemo odgovorni i da razumemo šta se dešava oko nas, što je pouka mojih priča", nastavlja.

Moramo da nađemo suživot sa virusom

Pavle Zelić je objasnio da su priče detaljno pregledali i probrali, menjali naslove, kako bi prilagodili da budu kvalitetne i zaintrigiraju čitaoce. 

Pandemonija je naslov jedne od priča. Priča se bavi suočavanjem sa najstrašnijim posledicama zaključavanja. Ali nudi nadu u transformaciju nas samih i okruženja i onome što nam se desilo. 

"Svaka moja priča, iako deluje mračno, nosi klicu nade i jaku metaforu da šta god da nam se desi, mi nastavljamo da se borimo, kakvi god da su problemi. Junaci ne uspevaju uvek ali nastavljaju da se bore", objašnjava gost emisije. 

Zelić je za kraj dodao da niti smo se mi navikli na virus, nije se on navikao na nas. Istakao je da moramo da nađemo suživot sa virusom. Po njemu je greška ako mislimo da možemo da uništimo virus, jer to ne možemo, kao što ni on nas neće uništiti.

"Moramo da nađemo srednji put jer je on deo našeg života. Ova  pandemija je katastrofalna, jedna od najvećih u istoriji. Ali, čovečanstvo je prevažišlo i strašnije stvari", završio je Pavle Zelić.

Komentari (0)

Srbija