Društvo

Hronologija slučaja koji je uznemirio Srbiju: Ombudsman pokrenuo kontrolu šest institucija zbog zlostavljane devojčice

Komentari

Autor: Euronews Srbija

28/03/2023

-

13:36

Hronologija slučaja koji je uznemirio Srbiju: Ombudsman pokrenuo kontrolu šest institucija zbog zlostavljane devojčice
Hronologija slučaja koji je uznemirio Srbiju: Ombudsman pokrenuo kontrolu šest institucija zbog zlostavljane devojčice - Copyright 24sedam/Katarina Mihajlović, MUP Srbije

veličina teksta

Aa Aa

Slučaj devojčice koja je bila zarobljena u stanu u Mirijevu i koju je policija pronašla neuhranjenu i zapuštenu izazvao je veliku pažnju javnosti u Srbiji. Njen otac koji je osumnjičen zbog nasilja u porodici, protivpravnog lišavanja slobode i zapuštanja i zlostavljanja maloletnog lica je u bekstvu i za njim je raspisana potraga. U međuvremenu, isplivali su novi detalji o slučaju koji su otkrili da je ova porodica od ranije, prektično godinama, prolazila kroz procedure nadležnih organa. Uprkos tome, ispostavilo se da je dete u jednom trenutku postalo "nevidljivo za sistem", te da nije prošlo zakonski obavezno predškolsko obrazovanje, niti je upisano u školu.  

Prema poslednjoj informaciji, zaštitnik građana Zoran Pašalić pokrenuo je danas postupak kontrole zakonitosti i pravilnosti rada šest nadležnih organa.

"Od Gradskog centra za socijalni rad u Beogradu, čija su dva odeljenja - Palilula i Zvezdara - radila sa porodicom, Zaštitnik traži da mu najkasnije u roku od 15 dana dostavi podatke o aktivnostima tih odeljenja u dosadašnjem radu sa porodicom, imajući u vidu da je porodica na evidenciji centra od rođenja deteta, kao i o aktivnostima koje su preduzeli radi zaštite deteta posle saznanja da je dete žrtva nasilja i roditeljskog zanemarivanja. Gradski centar treba da dostavi i podatke da li je dete pohađalo predškolski program, da li sada pohađa osnovnu školu i da li je organ starateljstva preduzeo mere kako bi detetu bilo omogućeno ostvarivanje prava na obrazovanje", navodi se u saopštenju.

Zaštitnik građana zatim od domova zdravlja Zvezdara i Palilula traži da ga u istom roku obaveste da li je dete lečeno u tim ustanovama, da li su zdravstveni radnici do sada primetili znake nasilja ili roditeljskog zanemarivanja u pogledu zdravstvenog statusa deteta, između ostalog i da li je uredno vakcinisano i da li je nasilje, odnosno zanemarivanje, prijavljeno drugim nadležnim ustanovama.

"Od Uprave Gradske opštine Zvezdara se traži da obavesti da li dete pohađa osnovnu školu, da li je prethodno pohađalo pripremni predškolski program i da li je u vezi sa tim informacijama Uprava preduzimala aktivnosti iz svoje nadležnosti ukoliko je detetu postupanjem roditelja bilo uskraćeno ostvarivanje prava na obrazovanje i vaspitanje", navodi se u saopštenju i dodaje da zaštitnik građana od Ministarstva za brigu o porodici i demografiju traži da izvrši vanredni stručni nadzor nad radom Gradskog centra za socijalni rad u Beogradu - Odeljenja Palilula i Zvezdara, i da mu rezultate nadzora dostavi najkasnije u roku od 15 dana od dana.

"Od Ministarstva unutrašnjih poslova se traži da ombudsmana obaveste, najkasnije u roku od 15 dana, o preduzetim aktivnostima po prijavama u prethodnom periodu, kao i aktivnostima preduzetim od saznanja da je dete žrtva nasilja i roditeljskog zanemarivanja", navodi se u saopštenju.

Zaštitnik građana od Prvog osnovnog suda u Beogradu traži da mu dostavi informacije o svim postupcima koji su vođeni ili se trenutno vode pred tim sudom u vezi sa ovim slučajem, imajući u vidu da je prema navodima iz medija nadležni centar pokrenuo postupak lišenja roditeljskog prava za oba roditelja, a sud doneo odluku da se dete poveri ocu.

"Zaštitnik traži da mu Sud dostavi informacije o svim postupcima koji su vođeni ili se trenutno vode pred tim sudom u vezi sa ovim slučajem, a ukoliko su postupci okončani da dostavi kopije sudskih odluka". 

Za sada je utvrđeno da se od 2015. godine odigrao niz uznemirujućih događaja i sistemskih procedura koje su ih pratile, da bi sve kulminiralo kada je osmogodišnja devojčica, u jako teškom stanju, pronađena sama u zaključanom stanu u Mirijevu. 

Šta je do sada utvrđeno o zlostavljanju deteta? 

2015. godina: Nakon rođenja devojčice pokreće se postupak lišavanja roditeljskog prava za oba roditelja 

Porodilište je prijavilo da je rođena devojčica i da roditelji o njoj ne brinu adekvatno. Kako je navela direktorka gradskog Centra za socijalni rad u Beogradu Silvia Alavanja, majka je u to vreme bila zavisnik, a otac je bio pasivan kada je u pitanju roditeljstvo.  

Zatim je dete smešteno u ustanovu socijalne zaštite, a roditelji su u narednom periodu sa njim održavali određene kontakte u kontrolisanim uslovima. Prema rečima Alavanje, najpre su to činili u isto vreme, a onda u različitim terminima zbog njihovih loših odnosa. 

2018. godina: Dete se poverava ocu na staranje 

Iako je ustanova socijalne zaštite savetodavno radila sa roditeljima, ipak su pokrenute tužbe za lišavanje roditeljskog prava, i Centar za socijalni rad je zauzeo stav da roditelji nisu podobni. Direktorka Centra za socijalni rad je napomenula da je u međuvremenu rađeno veštačenje roditelja i da je komisija veštaka donela odluku da je otac podoban i da dete može da se vrati u porodicu.  

Alavanja navodi da je to bila sudska odluka i potom je dete povereno ocu na staranje i od 2018. godine ono se nalazi kod njega.  

2018 –2020: Praćenje funkcionisanja deteta 

Od kada je devojčica poverena ocu, naredne dve godine je praćeno funkcionisanje deteta.  

"U tom periodu otac je pokazao adekvatno angažovanje, procenjen od strane psihijatara kao stabilna osoba, zdravih vrednosti i uverenja, jednog opšteg psihičkog zdravlja i zdravih roditeljskih kompetencija i on u to vreme zaista jeste pokazao angažovanje na roditeljskom planu", rekla je za RTS psihološkinja i supervizorka službe za decu gradskog Centra za socijalni rad Smilja Igić. 

Napominje da dve godine praćenja porodice nisu dale indikatore za zabrinutost za bezbednost, život, zdravlje deteta, a nakon te dve godine je smanjen intenzitet praćenja.  

2020. godina: Prijava "neobičnih zvukova" iz stana 

Centar za socijalni rad je 2020. godine od strane policije obavešten da ima saznanja da se u stanu čuje plač deteta, navedeno je u odgovoru Centra za agenciju Tanjug. Otac se postupajući po prijavi policije nešto kasnije odazvao na razgovor sa radnicima Centra rad koji su procenili da dete nema nikakve tragove zanemarivanja. Nakon toga, kako se navodi se u odgovoru iz Centra za socijalni rad, više nije bilo prijava ovoj instituciji. 

Euronews Srbija, 24sedam/Katarina Mihajlović

 

Psihološkinja i supervizorka službe za decu gradskog Centra za socijalni rad Smilja Igić je potvrdila za RTS da je te 2020. godine bilo poziva policiji da se iz tog stana čuju neki neobični zvuci. Kako je navela, kada kod postoji prijava sumnje na nasilje policiji odmah se uključuje Centar za socijalni rad ako se radi o deci ili partnerskom nasilju. 

"Ono što je specifičnost to je da inače multiproblemske porodice koje imaju različite izazove tu je zastupljena i česta promena adrese, selidbe, tako da u to vreme je i to bio jedan otežavajući faktor za procenu i u trenutku prijave policija nije mogla da stupi u kontakt sa ocem i detetom", dodala je. 

2023. godina: Otkrivena zaključana devojčica 

Tužilaštvo je 24. marta ove godine obavešteno od od policijskih službenika da je žena prijavila nasilje od strane nevenčanog supruga, kao i da je u policijsku stanicu došla sa vidnim telesnim povedama. Naloženo je da se od oštećene uzme izjava, da se obavi lekarski pregled i da se odredi zadržavanje za muškarca.  

Tužilaštvo je dobilo informaciju da se u stanu u Mirijevu, u kome je živeo osumnjičeni, nalazi i dete, i dalo je nalog da se radi hapšenja nasilno uđe u stan. Policajci nisu zatekli muškarca u stanu, ali je pronađena devojčica starosti osam godina koja je odmah upućena na lekarske preglede i smeštena u Dom za nezbrinutu decu. 

Euronews Srbija

 

Tri godina bez informacija o detetu: Devojčica nije išla u predškolsko, niti je upisana u prvi razred

Devojčica je odmah prebačena u dečiju kliniku radi daljih detaljnih pregleda, budući da je konstatovano da je dete bilo neuhranjeno i zapušteno, navelo je Tužilaštvo. 

Iz centra za socijalni rad je navedeno da oni poslednje tri godine nisu imali informacije o ovom detetu. Smilja Igić je rekla da njih niko nije obavestio da dete nije išlo u predškolsko, na zdravstvene preglede i da nije upisano u školu.  

"Svako ko je primetio bilo kakvu sumnju za bilo koju osnovnu potrebu deteta da je u riziku, bio je dužan da prijavi – i komšije, škola, vrtić, zdravstvene ustanove. Ko god od institucija dođe do tih saznanja, na primer da je upisano u školu, a da ne ide redovno. Centar za socijalni rad obavezno dobija to obaveštenje od škole, ili da postoje problemi u ponašanju, ili od zdravstvenih ustanova čak i najmanja sumnja u zanemarenost higijensku, mi dobijamo prijavu. Međutim, u ovom slučaju čini se da je zapravo dete bilo nevidljivo za sisteme", naglašava Igićeva. 

Prvi osnovni sud: Dete nije povereno ocu na samostalno vršenje roditeljskog prava

U Prvom osnovnom sudu za Euronews Srbija navode da dete, nakon presude koja je doneta u maju 2018. godine, nije povereno ocu na samostalno vršenje roditeljskog prava. Kako navode, oni su u postupku koji je tada vođen odlučivali po tužbi Gradskog centra za socijalni rad Odeljenje Palilula iz 2016. godine kojom je traženo je da se majka devojčice N.T. potpuno liši roditeljskog prava, a otac delimično.

"Prvi osnovni sud u Beogradu je 2018. godine doneo pravnosnažnu presudu kojom je delimično lišio roditeljskog prava tuženu N.T, i to prava na čuvanje, podizanje, vaspitavanje, obrazovanje, zastupanje, upravljanje i raspolaganje imovinom maloletnog deteta, dok su odbijeni zahtevi da se tužena N.T. potpuno liši roditeljskog prava, a tuženi U.P. delimično liši roditeljskog prava", navode u sudu dodajući da je istovremeno odbijen i predlog tuženog Uroša P. kojim je tražio da sud odredi privremenu meru kojom bi do pravnosnažnog okončanja postupka maloletno dete poverio ocu radi samostalnog vršenja roditeljskog prava. 

U Sudu navode da je presuda doneta na osnovu mišljenja Кomisije sudskih veštaka Кlinike za psihijatrijske bolesti "Dr Laza Lazarević" od 31.05.2017. godine.

"Iz tog mišljenja proizlazi da kod N.T. nema namere zanemarivanja roditeljskih dužnosti, dok je tuženi U.P. ocenjen kao adekvatan roditelj koji ima psihološke i materijalne dispozicije za preuzimanje samostalne brige nad maloletnom L.P, kao i da poseduje uslove za život maloletnog deteta u svom domaćinstvu i da je sposoban da stvori materijalna sredstva za odgajanje deteta", navode u Sudu i dodaje:

"Navedenom presudom maloletno dete nije povereno ocu na samostalno vršenje roditeljskog prava, a iz obrazloženja presude proizilazi da je rešenjem Gradskog centara za socijalni rad-Odeljenje Palilula od 13.07.2016. godine maloletnoj L.P. priznato pravo na smeštaj u ustanovu za zaštitu odojčadi, dece i omladine. Ovo je jedini postupak koji je vođen za vršenje roditeljskog prava nad maloletnom devojčicom pred Prvim osnovnim sudom u Beogradu", navode u sudu. 

Potraga za osumnjičenim nasilnikom 

Po nalogu dežurnog zamenika javnog tužioca odmah je raspisana potraga za osumnjičenim zbog sumnje da je izvršio krivično delo nasilje u porodici i krivično delo protivpravno lišenje slobode na štetu nevenčane supruge, kao i da je izvršio krivično delo zapuštanje i zlostavljanje maloletnog lica i kršenje porodičnih obaveza u odnosu na dete. 

MUP Srbije

 

Pripadnici Ministarstva unutrašnjih poslova saopštili su danas da tragaju za Urošem P. (1985) i objavili njegovu fotografiju. Policija je apelovala na građane da, ukoliko ga prepoznaju sa fotografije, ili imaju bilo kakve informacije o njegovom kretanju, obaveste policiju na broj telefona 192 ili 011/2751-630. 

"Nakon što osumnjičeni bude lišen slobode, biće mu određeno zadržavanje, te će u zakonskom roku biti saslušan na okolnosti izvršenja krivičnih dela koja mu se stavljaju na teret, a zatim će tužilaštvo sprovesti dokazni postupak o čemu će javnost biti blagovremeno obaveštena", navedeno je u jučerašnjem saopštenju Prvog osnovnog javnog tužilaštva. 

Komšije koje su govorile za Euronews Srbija kažu da se dešavalo da je ranije, dok je muškarac bio sa prethodnom partnerkom, dolazila i intervenisala policija. "Bilo je mnogo buke i tuče, nasilja. Mislim da ga je ona par puta prijavljivala, i ostale komšije su takođe prijavljivale", navela je jedna od komšinica iz zgrade. 

Komentari (0)

Srbija