Aktuelno

Da li je sistem ponovo zakazao: Devojčica nađena u teškom stanju, komšije pre tri godine prijavile da čuju plač

Komentari

Autor: Euronews Srbija

27/03/2023

-

21:07

Euronews

veličina teksta

Aa Aa

Nakon što je policija posle prijave nasilja zatekla osmogodišnje dete zaključano u stanu u Mirijevu u jako teškom stanju, oglasio se Centar za socijalni rad Beograd. Navedeno je da su oni po rođenju devojčice pokrenuli postupak lišavanja roditeljskih prava oba roditelja, ali da je nadležni sud kasnije doneo odluku da se o detetu stara otac. Takođe, Centar je reagovao po prijavi policije od pre tri godine, ali su radnici, u razgovoru sa ocem deteta (koji je trenutno u bekstvu) tada utvrdili da nema tragova zanemarivanja. 

Međutim, policija je osmogodišnju devojčicu pronašla neuhranjenu i zapuštenu u stanu u beogradskom naselju Mirijevo. Devojčica je prebačena u bolnicu gde joj je ukazana pomoć, dok je za ocem raspisana potraga.

Novi detalji isplivali su nakon što je Centar za socijalni rad Beograd, odeljenje Zvezdara, naveo da su oni još po rođenju devojčice pokrenuli postupak lišavanja roditeljskih prava oba roditelja, ali da je nadležni sud kasnije doneo odluku da se o detetu stara otac.

"Te 2015. godine je porodilište prijavilo da je rođena devojčica i da roditelji o njoj ne brinu adekvatno. Tačnije, majka je u to vreme bila zavisnik, a otac je bio pasivan kada je u pitanju roditeljstvo", rekla je za RTS direktorka Centra za socijalni rad Silvia Alavanja.

Navodi da je dete tada smešteno u ustanovu socijalne zaštite i da su roditelji potom održavali određene kontakte u kontrolisanim uslovima: "Najpre u isto vreme, pa zbog njihovih loših odnosa u različitim terminima. Ustanova je savetodavno radila sa roditeljima".

Alavanja je ukazala da su ipak pokrenute tužbe za za lišavanje roditeljskog prava i da je Centar za socijalni rad u to vreme imao stav da roditelji nisu podobni.

"U međuvremenu je rađeno veštačenje roditelja i Komisija veštaka je donela mišljenje da je otac podoban i da dete može da se vrati u porodicu oca", navela je Alavanja i dodaje da je to bila sudska odluka. Objašnjava da su te 2018. godine dete poverili ocu na staranje.

Euronews Srbija

 

Policija uputila prijavu centru pre tri godine

Nakon toga je Centar za socijalni rad Beograd, odeljenje Zvezdara 2020. godine od strane policije obavešten da ima saznanja da se u stanu čuje plač deteta, navodeno je u odgovoru Centra Tanjugu povodom ovog slučaja. 

Otac se postupajući po prijavi policije nešto kasnije odazvao na razgovor sa radnicima Centra za socijalni rad koji su procenili da dete nema nikakve tragove zanemarivanja. Nakon toga, kako se navodi se u odgovoru iz Centra za socijalni rad, više nije bilo prijava ovoj instituciji.

Psihološkinja i supervizorka službe za decu gradskog Centra za socijalni rad Smilja Igić je potvrdila za RTS da je te 2020. godine bilo poziva policiji da se iz tog stana čuju neki neobični zvuci. Kako je navela, kada kod postoji prijava sumnje na nasilje policiji odmah se uključuje Centar za socijalni rad ako se radi o deci ili partnerskom nasilju.

"Ono što je specifičnost to je da inače multiproblemske porodice koje imaju različite izazove tu je zastupljena i česta promena adrese, selidbe, tako da u to vreme je i to bio jedan otežavajući faktor za procenu i u trenutku prijave policija nije mogla da stupi u kontakt sa ocem i detetom", dodala je. 

Dete nije išlo u predškolsko ni u školu

Smilja Igić je navela i da njih niko nije obavestio da dete nije išlo u predškolsko, na zdravstvene preglede, i da nije upisano u školu.

"Svako ko je primetio bilo kakvu sumnju za bilo koju osnovnu potrebu deteta da je u riziku, bio je dužan da prijavi – i komšije, škola, vrtić, zdravstvene ustanove. Ko god od institucija dođe do tih saznanja, na primer da je upisano u školu, a da ne ide redovno. Centar za socijalni rad obavezno dobija to obaveštenje od škole, ili da postoje problemi u ponašanju, ili od zdravstvenih ustanova čak i najmanja sumnja u zanemarenost higijensku, mi dobijamo prijavu. Međutim, u ovom slučaju čini se da je zapravo dete bilo nevidljivo za sisteme", naglašava Igićeva.

Poručuje da poslednje tri godine Centar za socijalni rad nema informacije o ovom detetu.

Slučaj nasilja je inače otkriven tako što je žena prijavila nasilje od strane nevenčanog supruga. Ona je u policijsku stanicu došla sa vidnim telesnim povredama. Zatim je Tužilaštvo dalo nalog da se muškarac uhapsi i da se nasilno uđe u stan, ali osumnjičeni tamo nije zatečen, već je pronađena osmogodišnja devojčica koja je odmah upućena na lekarske preglede i smeštena u Dom za nezbrinutu decu.

Komšije: Policija intervenisala zbog nasilja nad prethodnom partnerkom

Prema prvim fotografijama sa lica mesta, vidi se da je situacija u stanu izuzetno loša, vidi se prljavština, razbacan nameštaj i garderoba, smeće...

Komšije koje su govorile za Euronews Srbija kažu da se dešavalo da je ranije, dok je muškarac bio sa prethodnom partnerkom, dolazila i intervenisala policija. 

"Bilo je mnogo buke i tuče, nasilja. Mislim da ga je ona par puta prijavljivala, i ostale komšije su takođe prijavljivale", navela je jedna od komšinica iz zgrade.

Ona je dodala da je ranije viđala ženu na kojoj su bili uočljivi tragovi nasilja i koja je imala podlive ispod očiju. Upitana da li je neko od komšija prijavljivao ovaj slučaj, ona je rekla da je bilo prijava zbog buke. 

"Da li je neko prijavljivao nasilje? Ne znam. Ja kad sam je jednom pitala što to ne prijavljuje, da bi se to rešilo, ona je govorila da neće. To je ono što je meni rekla", navela je komšinica. 

Euronews Srbija

 

 

Inače, stan u kojem je pronađena devojčica je zapečaćen a na njemu su istakuta upozorenja.

"Upozoravaju se sva zainteresovana lica da je ovaj stan zapečaćen od strane pripadnika policije PU za Grad Beograd, UKP – Odeljenje za uviđajno operativne poslove i da se isti ne sme otvoriti bez odobrenja pomenute službe", piše u jednom od upozorenja.  

Muškarac u bekstvu, za njim raspisana potraga

Devojčica koja je pronađena u stanu odmah je prebačena u dečiju kliniku radi daljih detaljnih pregleda, budući da je konstatovano da je dete neuhranjeno i zapušteno, naveli su iz Tužilaštva.  

"Po nalogu dežurnog zamenika javnog tužioca odmah je raspisana potraga za osumnjičenim U.P. zbog sumnje da je izvršio krivično delo nasilje u porodici i krivično delo protivpravno lišenje slobode na štetu nevenčane supruge, kao i da je izvršio krivično delo zapuštanje i zlostavljanje maloletnog lica i kršenje porodičnih obaveza u odnosu na dete", navode iz Tužilaštva. 

I Tužilaštvo je navelo da je došlo do saznanja da je devojčica odlukom suda poverena na staranje ocu, obzirom da je majka ranije bila zavisnik, a da je utvrđeno da je otac podoban roditelj. 

"Nakon što osumnjičeni U.P. bude lišen slobode, biće mu određeno zadržavanje, te će u zakonskom roku biti saslušan na okolnosti izvršenja krivičnih dela koja mu se stavljaju na teret, a zatim će tužilaštvo sprovesti dokazni postupak o čemu će javnost biti blagovremeno obaveštena", navodi se u saopštenju Prvog osnovnog javnog tužilaštva.

Na pitanje šta će biti sa devojčicom, Smilja Igić je rekla da najpre treba da se proceni da je dete zdravstveno sposobno da napusti zdravstvenu instituciju.

"Do tada se obavljaju procene postoji li u srodničkim odnosima osoba koja bi bila od poverenja i pouzdana. Ukoliko je nama, postoje hraniteljske porodice. Procenjuje se konkretna podobnost određene porodice za baš to dete. Poslednji i najmanje zdrav način za razvoj deteta je institucija. Tako da čak i ukoliko bi došlo do smeštaja u instituciju to bi bio oblik zaštite koji se gleda da bude što kraći", navela je Igić.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Srbija