Društvo

Porazne statistike o porodičnom nasilju u Srbiji: Da li je borba protiv femicida pitanje nacionalne bezbednosti

Komentari

Autor: Euronews Srbija

15/03/2023

-

22:02

Euronews

veličina teksta

Aa Aa

U poslednje četiri godine u Srbiji je ubijeno više od 100 žena. Zvanična državna statistika o tome ne postoji, ali svakih nekoliko dana ili nedelja u medijima čitamo o nasilju prema ženama i femicidu. Samo od početka ove godine, za 64 dana ubijeno je najmanje devet žena u Srbiji.

Ubistva su uglavnom vrhunac porodičnog nasilja. Stoga ne čudi konstatacija jedne od gošći emisije Euronews centar posvećenoj ovom problemu da je femicid pitanje nacionalne bezbednosti.

Još više upozoravaju potresne ispovesti žrtava i zakasnela otkrića o tome da se tragedija mogla naslutiti, pa i sprečiti.  

Da li Savet za suzbijanje nasilja u porodici zaista može da suzbije nasilje, šta se dešava od momenta kada policiji zazvoni telefon i prijavi se porodično nasilje, kakva je saradnja svih u lancu odgovornih da spreče nasilje u porodici i da li žrtve mogu da veruju policiji neka su od pitanja o kojima su u emisiji Euronews centar razgovarali Saša Mitić, načelnik Odeljenja za prevenciju i suzbijanje nasilja u porodici, Uprave kriminalističke policije i zamenik predsednika Saveta Vlade Republike Srbije za suzbijanje nasilja u porodici, Biljana Srbljanović, profesorka Fakulteta dramskih umetnosti i Tatjana Ignjatović iz Autonomnog ženskog centra.

Emisiju možete pogledati u videu na početku teksta.

Komentari (1)

Srbija