Aktuelno

Ministarstvo traži da se što pre utvrde činjenice o smrti devojčice iz Zaječara, Zaštitnik građana pokrenuo kontrolu

Komentari

Autor: Euronews Srbija, Tanjug

22/02/2023

-

14:32

Ministarstvo traži da se što pre utvrde činjenice o smrti devojčice iz Zaječara, Zaštitnik građana pokrenuo kontrolu
Ministarstvo traži da se što pre utvrde činjenice o smrti devojčice iz Zaječara, Zaštitnik građana pokrenuo kontrolu - Copyright Prinskrin/Youtube/Arhiva Snimaka

veličina teksta

Aa Aa

Ministarstvo za brigu o porodici i demografiju izrazilo je žaljenje zbog smrti maloletne P.V. iz Zaječara i istaklo da je u stalnom kontaktu sa Centrom za socijalni rad u tom gradu i drugim nadležnim organima kako bi se što pre utvrdile sve činjenice u ovom slučaju.

Kako Ministarstvo navodi u saopštenju, Centar za socijalni rad u Zaječaru odmah ih je obavestio o ovom tragičnom događaju i svim merama koje je preduzeo kada je u pitanju zaštita porodice.

Centar za socijalni rad u Zaječaru saopštio je ranije danas, povodom  smrti maloletne P.V., da je porodica nastradale devojčice bila na evidenciji centra, ali da do sada nije bilo prijava za nasilje u porodici.

Podsetimo, pripadnici Ministarstva unutrašnjih poslova u Zaječaru uhapsili su M.N. (25) iz okoline Vlasotinca zbog postojanja sumnje da je izvršio krivično delo nasilje u porodici sa smrtnim ishodom, saopštio je ranije danas MUP u Zaječaru.

Dodaju da je, policija je uhapsila i njegovu vanbračnu suprugu J. T. (23) iz okoline Zaječara, zbog postojanja sumnje da je izvršila krivično delo zanemarivanje i zapuštanje maloletnog lica.

M.N. se sumnjiči da je, juče u iznajmljenom stanu u Zaječaru, više puta po glavi i telu udario dvogodišnju ćerku svoje vanbračne supruge i teško je povredio, a dete je prevezeno u Zdravstveni centar u Zaječaru gde je preminulo, naveli su iz MUP-a. 

Ističu da se sumnja, da je majka dvogodišnje devojčice znala da je njen vanbračni suprug, u prethodnom periodu, tukao devojčicu, ali to nije prijavila policiji.

Iz Višeg javnog tužilaštva u Zaječaru saopštili su ranije danas za Euronews Srbija da ih je policija juče oko 16.15 sati obavestila da je istog dana oko 15 sati u dečijem dispanzeru Doma zdravlja dovedeno dete u pratnji majke radi ukazivanja neophodne lekarske pomoći, kao i da je ono preminulo u 16.10 i dodali da je istraga u toku. 

Osumnjičenima je određeno zadržavanje do 48 sati i oni će, uz krivičnu prijavu, biti privedeni tužilaštvu u Zaječar, a viši javni tužilac doneo je naredbu da se u Zavodu za sudsku medicinu u Nišu izvrši obdukcija tela dvogodišnje devojčice, kako bi se utvrdio uzrok smrti deteta.

Zaštitnik: Pokrenuta kontrola nadležnih organa zbog smrti devojčice u Zaječaru

Zaštitnik građana saopštio je danas da je na osnovu informacija iz medija da je dvogodišnja devojčica iz sela u okolini Zaječara preminula nakon što ju je pretukao vanbračni suprug njene majke, pokrenuo postupke kontrole zakonitosti i pravilnosti rada nadležnih državnih organa.

Centar za socijalni rad Zaječar u roku od 15 dana treba da obavesti Zaštitnika građana da li je i pre tragičnog događaja u porodici preminule devojčice bilo prijava ili saznanja za nasilje u porodici ili zanemarivanje deteta od strane majke, kao i o svim činjenicama i okolnostima ovog slučaja, navodi se u saopštenju Zaštitnika građana.

Dodaje se da je, Zaštitnik građana zatražio od  Ministarstva za brigu o porodici i demografiju da izvrši nadzor nad stručnim radom Centra za socijalni rad Zaječar i u roku od 15 dana obavesti Zaštitnika građana da li je bilo propusta u radu centra u postupcima koji se odnose na porodicu devojčice, a posebno kada je u pitanju postupanje organa starateljstva u zaštiti deteta od nasilja, zlostavljanja i zanemarivanja.

Zaštitnik građana je od Zdravstvenog centra u Zaječaru zatražio da ga u roku od 15 dana  obavesti da li su kod devojčice od strane zdravstvenih radnika centra, koji su do sada pružali zdravstvenu zaštitu devojčici, uočavani ili prijavljivani znaci nasilja ili znaci roditeljskog zanemarivanja kada je u pitanju zdravstveni status deteta.

U saopštenju se ističe, da je potrebno i da Ministarstvo unutrašnjih poslova obavesti Zaštitnika građana da li su i pre tragičnog događaja nadležni organi MUP-a imali saznanja ili dobijali prijave za nasilje ili zanemarivanje deteta u porodici u kojoj je živela devojčica, kao i o svim preduzetim aktivnostima policije nakon tragičnog događaja.

U našem društvu duboko ukorenjeno da je roditelj vlasnik deteta

Saša Stefanović iz Mreže organizacija za decu za Euronews Srbija kaže da je u našem društvu duboko ukorenjeno da je roditelj vlasnik deteta i da može da radi šta hoće.

"Mi u društvu imamo prihvaćeno da sa decom možemo da postupamo kako god hoćemo, jer smo roditelji, jer smo ih stvorili i zato smo spremni da prećutimo, tolerišemo ili da ne reagujemo na takvo ponašanje i kad vidimo", objašnjava on.

Dodaje da ako prihvatimo da u bilo kojoj situaciji možemo da podignemo ruku na dete, nema garancije da na kraju neće ovo da se desi.

"Moramo kao društvo da kažemo "niko ne sme da udari dete" i druga stvar da imamo više ljudi u službama koje će te porodice koje su na evidenciji da obilaze i onda moraju da primete ovakve stvari", navodi Stefanović.

Podseća na primer iz Švedske sa kraja 70-ih i početka 80-ih, kada se nešto slično desilo u toj zemlji. 

"Celo društvo je ustalo i reklo "e dosta je sada, ne sme niko da digne ruku na dete". Švedska je nakon toga donela zakon da se zabrani da bilo ko podigne ruku na dete i prvi su u svetu uspostavili zaštitnika za prava deteta", ističe Stefanović. 

Poziv komšija ili prijatelja može nekom spasiti život

Koordinatorka za rodno zasnovano nasilje u Višem javnom tužilaštvu u Beogradu Gorjana Mirčić Čaluković rekla je početkom februara da je od velike važnosti za prevenciju nasilja da se nadležnim organima prijavljuju saznanja o nasilju. 

"Potrebno je da mediji apeluju na građane, komšije, prijatelje, poznanike, ali i predstavnike institucija da prijave svoja saznanja o nasilju u porodici, jer je to prevencija kojom možemo nekom spasiti život", rekla je ranije za Tanjug Mirčić Čaluković.

Govoreći o proceduri nakon prijave nasilja, koordinatorka je pojasnila da policija odmah izlazi na lice mesta i u 99,9 osto slučajeva odvodi potencijalnog učinioca u policijsku stanicu kako bi dao izjavu.

"Policajac zatim procenjuje rizik od nasilja i obaveštava javnog tužioca o tome, a tužilac daje svoju procenu. Tužiocu u tome u pomaže lista od 14 pitanja,  koja mu olakšavaju procenu da li se u konkretnoj prijavi ima obeležja krivičnog dela koje se goni po službenoj dužnosti" pojasnila je Čaluković.

Tužilac dalje procenjuje da li u konkretnom slučaju, kako je pojasnila Čalukaković, ima mesta za određivanje zaržavanja, a kasnije i pritvora, ili je pak dovoljna primena hitnih mera za sprečavanje nasilja. 

Koordinatorka je navela da Zakon o sprečavanju nasilja u porodici predviđa hitne mere, kao što su zabrana prilaska žrtvi i komunikacije i privremeno udaljenje učionioca iz stana ili kuće.
Ove mere mogu da traju do 48 sati po odobrenju tužioca, a još 30 dana ukoliko ih sud produži svojom odlukom na predlog tužioca. Nasilje u porodici možete pijaviti policiji na broj 192.

Komentari (0)

Srbija