Društvo

Zadaci i rešenja trećeg testa: Pogledajte odgovore na pitanja sa probe male mature

Komentari

Autor: Euronews Srbija

29/03/2023

-

14:15

Zadaci i rešenja trećeg testa: Pogledajte odgovore na pitanja sa probe male mature
Mala matura, polaganje kombinovanog testa - Copyright Euronews/Slavica Tuvić

veličina teksta

Aa Aa

Osmaci su u subotu, 25. marta , u okviru probe male mature, rešavali test iz izbornog predmeta. Oni su do 30. decembra morali da se opredele za jedan od pet ponuđenih predmeta koji će polagati - istorija, geografija, fizika, hemija biologa.

Ovo je prva generacija malih maturanata kojima je izmenjen završni ispit. Prethodne generacije imale su tri testa- srpski, matematika i kombinovani test ( pitanja sa zadacima iz istorije, geografije, fizike, hemije, biologije). Ove godine na maloj maturi kao treći test polaže se izborni predmet. 

Pitanja i rešenja zadataka iz hemije sa probe male mature:

U subotu se imali priliku da se upoznaju sa tipovima zadataka, ali i da provere svoje znanje.

Pitanja i rešenja zadataka iz istorije sa probe male mature:

Najveći broj učenika, njih 38 odsto opredelio se da polaže test iz biologije, za geografiju 29 odsto, za istoriju oko 16 odsto, njih devet odsto se prijavilo da polaže hemiju kao izborni predmet, dok se osam procenata odlučilo za fiziku.

Zadaci i trešenja iz biologije na probi male mature:

Osim trećeg testa na maloj maturi promenjen je i način bodovanja. Uspeh iz škole nosi 60 bodova, dok se na maloj maturi može ostvariti 40. Testovi iz matematike i srpskog nose po 14 bodova, dok treći test nosi 12 bodova.

Zadaci i trešenja iz fizike na probi male mature:

Učenici osmog razreda završni ispit će polagati 21, 22. i 23. juna. Na malu maturu moraju da izađu svi osmaci, jer je to kruna osnovnog obrazovanja. Da bi upisali željenu srednju školu važno je da ostvare što bolji rezultat na testiranju.

Zadaci i trešenja iz geografije na probi male mature:

 

 

 

Komentari (0)

Srbija