Društvo

Sutra počinje proba male mature: Prilika da osmaci provere znanje, ali i da se upoznaju sa procedurama

Komentari

Autor: Euronews Srbija

23/03/2023

-

12:18

Sutra počinje proba male mature: Prilika da osmaci provere znanje, ali i da se upoznaju sa procedurama
Sutra počinje proba male mature: Prilika da osmaci provere znanje, ali i da se upoznaju sa procedurama - Copyright Tanjug/Miloš Milivojević, Euronews/Slavica Tuvić

veličina teksta

Aa Aa

Učenici osmog razreda osnovne škole polagaće u petak i subotu, 24. i 25. marta probni završni ispit. Probni test iz matematike počinje u petak, u 12.00 časova, a iz srpskog, odnosno maternjeg jezika u subotu, u 9 časova, dok je treći test iz izbornog predmeta istog dana u 11.30 sati, saopštilo je Ministarstvo prosvete,

Ministar prosvete Branko Ružić rekao je da će probni završni ispit pomoći osmacima da provere svoje znanje, ali i da se upoznaju sa procedurama u vezi sa polaganjem ovog ispita.

"Ujedno, to je prilika da učenici procene koliko su u ovom trenutku spremni za predstojeći završni ispit, kako bi imali vremena da  upotpune svoja znanja. Ovo je prva generacija učenika koja će umesto kombinovanog testa, kao treći test, polagati jedan od pet predmeta po izboru", rekao je ministar, a navodi se u saopštenju.

Probni završni ispit polagaće oko 64.747 učenika. Najveći broj učenika, njih 38 odsto opredelio se da polaže test iz biologije, za geografiju 29 odsto, za istoriju oko 16 odsto, njih devet odsto se prijavilo da polaže hemiju kao izborni predmet, dok se osam procenata odlučilo za fiziku.

 

Preporuka za vas

Komentari (0)

Srbija