Društvo

Astronom Zoran Knežević novi predsednik SANU: Vremena su teška i složena, biće nam potrebno strpljenja i mudrosti

Komentari

Autor: Euronews Srbija/Marko Subotić

30/03/2023

-

11:38

Astronom Zoran Knežević novi predsednik SANU: Vremena su teška i složena, biće nam potrebno strpljenja i mudrosti
Vladimir Kostić i Zoran Knežević - Copyright Euronews/Marko Subotić

veličina teksta

Aa Aa

Fizičar i astronom Zoran Knežević izabran je za novog predsednika Srpske akademije nauka i umetnosti (SANU). Za Kneževića je glasalo 75 članova, a časnici SANU izbrali su ga tajnim glasanjem. Akademik Knežević, nekadašnji direktor Astronomske opservatorije je stručnjak za mala planetarna tela, a po njemu je i nazvan asteriod 3900 - Knežević. Astronomiju je diplomirao Prirodno-matematičkom fakultetu u Beogradu 1972, magistrirao 1976. i doktorirao 1989. godine.

Smatraju ga za jednog od najboljih poznavalaca malih tela u svemiru, a na predlog italijanskih astronoma asteroid 3900 Knežević je nazvan po njemu. Njegov rad je vezan za Astronomsku opservatoriju u Beogradu u kojoj je tokom niza godina vršio niz različitih istaknutih funkcija, a od 2002. do 2014. godine je bio njen direktor.

Tanjug/Rade Prelić

 

Knežević je zahvalio akademicima koji su mu ukazali poverenje, ali i onima koji su glasali drugačije, navodeći da će biti spreman na predan rad. Knežević je zahvalio i svojim kolegama, s kojima će u naredne četiri godine voditi SANU, dodajući da će sarađivati u duhu poverenja i uvažanja.

"Neće biti lako i jednostavno, jer su vremena teška i složena. Biće nam potrebno strpljenja i mudrosti i da našu Akademiju dovedemo u mirnu luku", ocenio je on.

Kneževiću 75 glasova, Božiću 33

Od 124 člana SANU, današnjem glasanju prisustvovalo je njih 113, javio je reporter Euronews Srbija. Za izbor predsednika bilo je potrebno najmanje 60 glasova, jer se u kvorumu ne računa pet članova. 

Pred akademicima je bio izbor između dva kandidata - kompozitora Svetislava Božića i astronoma Zorana Kneževića. Knežević je dobio glasova 75 u odnosu na 33 svog protiv kandidata kompozitora Svetislava Božića.

Fonet/Milica Vučković

 

Akademik Božić, koji je bio takmac Kneževiću, redovni je profesor na Fakultetu muzičke umetnosti, jedan je od najznačajnijih kompozitora srpske duhovne muzike i autor više 200 kompozicija. 

Predsednik SANU bira se na četiri godine i jedan je od redovnih članova Akademije. Kandidatu su potrebni potpisi podrške 20 akademika u redovnom sastavu. Glasanje je tajno, a istovremeno se u odvojenom glasanju biraju i dva potpredsednika i sekretar.  Pobeđuje kandidat koji dobije većinu od ukupnog broja svih članova SANU u radnom sastavu.

Izabrani potpredsednici

Akademija je danasizabrala i nove potpredsednike.  Za potpredsednika SANU iz reda članova Odeljenja za matematiku, fiziku i geo-nauke, Odeljenja hemijskih i bioloških nauka, Odeljenja tehničkih nauka i Odeljenja medicinskih nauka izabran je Zoran Popović. Za potpredsednika SANU iz reda članova Odeljenja jezika i književnosti, Odeljenja društvenih nauka, Odeljenja istorijskih nauka i Odeljenja likovne i muzičke umetnosti izabran je Miodrag Marković.

Novi generalni sekretar SANU je Nebojša Lalić. 

Fonet/Milica Vučković

 

Aktuleni predsednik SANU Vladimir Kostić podsetio je, uoči glasanja, da mandat sadašnjeg rukovodstva traje do 3. aprila.

Knežević je ranije rekao da se najviši dom nauke i umetnosti u Srbiji nalazi se u istorijskom trenutku, u turbulentnom okruženju opterećenom problemima, za koje nema brzih i lakih rešenja i dubokim podelama na linijama najvažnijih strateških, ali onih prizemnijih dnevno-političkih pitanja i interesa.

"Nije, stoga, nedoumica s kojom se Akademija suočava kako i kuda dalje, puko retoričko pitanje, već odluka koja će odrediti njen dalji put i njenu blizu ali i dalju buducnost", rekao je kandidat Knežević. 

Euronews/Marko Subotić

 

Božić je ranije ocenio da je SANU nadstranačka institucija i da takva treba da ostane, neopterećena dnevnom politikom,

"Ona osluškuje svet oko sebe i visokom ostvarenošću svojih članova u razuđenim poljima nauka i umetnosti ima plemenitu obavezu i dužnost da utiče na harmonizaciju odnosa u sferi javnog života", ocenio je Božić.  

Podsetimo, dosadašnji predsednik Srpske akademije nauka i umetnosti Vladimir S. Kostić najavio je da odlazi sa čela akademije u novembru prošle godine i naglasio da se njegova odluka "ne može menjati". 

Govoreći o nagađanjima u javnosti o mogućim kandidatima za predsednika SANU, Kostić je ponovio uverenje da bi ih moralo biti deset koji bi morali da rade taj posao bolje od njega. 

"Gajim iluziju da je ta vrsta izbora važna i za ovu sredinu, i da će u tom smislu akademija izabrati ne samo predsednika, nego da će kroz njegov predlog rada, izabrati i dalje pravce ove kuće", rekao je akademik. 

Kostić je istakao da smatra da je neumesno da govori da li je na čelu SANU postigao nešto ili ne.  

"Želeo sam da uradim još više. Sebi mogu da dam samo jedan kompliment - da sam ovaj posao radio svakodnevno, sa ekipom koja je preuzela svoj deo odgovornosti", naglasio je Kostić.

Komentari (1)

Srbija