Društvo

"Rekvijem za zaboravljene": Svečana akademija u susret Međunarodnom danu Roma

Komentari

Autor: Euronews Srbija

02/04/2023

-

14:34

"Rekvijem za zaboravljene": Svečana akademija u susret Međunarodnom danu Roma
"Rekvijem za zaboravljene": Svečana akademija u susret Međunarodnom danu Roma - Copyright Udruženje Romang

veličina teksta

Aa Aa

U susret Međunarodnom danu Roma, udruženje Romag organizuje svečanu akademiju pod nazivom "Rekvijem za zaboravljene", koja će biti održana 3. aprila u 20 časova u Domu vojske u Beogradu, s ciljem skretanja pažnje na značaj poštovanja ljudskih prava i kulturne raznolikosti. 

Ulaz je besplatan, a svečanom akademijom biće otvorena nedelja tokom koje će se raznim aktivnostima obeležiti Međunarodni dan Roma.

Svečana akademija se ove godine bavi stradanjem Roma u Prvom i Drugom svetskom ratu, koje je zanemareno i zaboravljeno u mnogim delovima sveta i u javnom diskursu i u istoriografiji.

Roma je bilo među najvećim žrtvama nacističkog režima i stradalo ih je više od 500.000 u koncentracionim logorima i masovnim egzekucijama. Tokom Drugog svetskog rata, Roma su bili žrtve etničkog čišćenja i genocida u čitavoj Evropi, a nakon završetka rata su i dalje bili diskriminisani i često su živeli u siromaštvu, bez pristupa osnovnim ljudskim pravima.

Ova svečana akademija će dati priliku publici da se priseti tragične sudbine Roma tokom istorije i da se istakne važnost očuvanja njihove kulture i istorije, navedeno je u najavi.

U okviru umetničkog dela programa nastupiće hor Binički i orkestar Vojske Srbije, kao i Nataša Tasić Knežević, solistkinja Opere Srpskog narodnog pozorišta, pijanista Saša Knežević, operska umetnica i profesorka na fakultetu Slobomir Anastasija Holc, pijanista Dario Humenjak i Branko Tadić sa etno horom.

Na repertoaru će se naći dela Rahmanjinova, Hendla, Hristića, Dvoržaka, Verdija i mnogih drugih ompozitora koji su ostavili veliki trag u svetskoj muzici.

Komentari (0)

Srbija