Društvo

Kiša, sneg i jak vetar - žuti i narandžasti meteoalarm u Srbiji, proleće nam pokazuje svoju hladniju stranu

Komentari

Autor: Euronews Srbija

03/04/2023

-

07:25

Euronews TV

veličina teksta

Aa Aa

U novu radnu nedelju ulazimo sa temperaturom ispod proseka i sa snegom. U narednim danima proleće će nam pokazati svoju hladniji stranu, rekla je meteorološkinja Euronews Srbija Milena Lazarević.

Kako objašnjava, u Srbiji su danas upaljeni žuti i naradzasti meteoalarm. 

"Ove boje upozoravaju nas danas na kišu, sneg i jak vetar. U pojednim predelima može pasti više od 30 litara kiše, dok se na planinama očekuje visina snega veća od 15 centimetara i to za vreme od 12 sati", rekla je Lazarević.

Na pitanje šta se to desilo sa vremenom pa se zima ponovo vratila, objašnjava da je to zato što se velika količina hladnog vazduha spustila u naše predele sa severnim vetrom, dok se u isto vreme u Sredozemlju formirao ciklon koji je zaslužan za upliv vlage na naše prostore.

"Takva kombinacija zabeleće Srbiju do srede ujutru. Sneg se uglavnom očekuje u južnim i zapadnim predelima naše zemlje, dok se severnije od Kragujevca očekuju padavine u vidu kiše i pljuskova", rekla je Lazarevć.

Navodi da će temperatura danas biti osetno niža od jučerašnje i daleko ispod proseka za prve aprilske dane. U najtoplijem delu dana u rasponu od 8 do 15 stepeni Celzijusi.

"Na dodatan osećaj hladnoće uticaće jak severac koji će duvati tokom celog dana. Vetar će se još malo pojačati tokom noći. U utorak se očekuje najveća količina snežnih padavina. Do srede bi u nižim predelima trebalo da se akumulira do 10 cemntimetara snega, a na planinama i do 25. Ovo su svakako rekordne visoke vrednosti za mesec april", navodi ona.

Takođe, Republički hidrometeorološki zavod (RHMZ) upozorio je da će vodostaji na Mlavi, Peku, Timoku, Jasenici i Kubršnici danas i sutra biti u većem porastu, sa mogućnošću prevazilaženja granica redovne odbrane od poplava.  Na Južnoj Moravi, Toplici, Veternici, Jablanici, Pustoj i Nišavi, kao i na Rasini vodostaji će danas i sutra biti u većem porastu, bez prevazilaženja granica redovne odbrane od poplava.

Lazarević kaže da ako gledamo sa pozitivne strane, ova količina snega i kiše mogla bi da ublaži situaciju sa sušom, a toplije vreme, dodaje, očekuje se od četvrtka, 6. aprila.

Komentari (0)

Srbija