Društvo

Januarsko vreme na proleće: U Beogradu oboren aprilski snežni rekord- sve raspoložive ekipe na terenu, kaže Šapić

Komentari

Autor: Euronews Srbija

04/04/2023

-

14:45

Euronews

veličina teksta

Aa Aa

Veći deo Srbije jutros se probudio sa snežnim padavinama. Sneg će padati do kraja dana, a što se tiče visine pokrivača na Kopaoniku je zabeležno više od 30 centimetara novog snega. U Beogradu je zabeleženo 20 centimetara, a u većim gradovima u zemlji uglavnom do 15 centimetara. 

Klimatolog Vladimir Đurđević objasnio je za Euronews Srbija da današnji sneg nije standardna situacija.

"Imamo jedan januarski dan, a već smo u aprilu. Sneg kao pojava u aprilu nije neuobičajna stvar. Obično je prosek da jednom u 10 godina imamo formiranje snežnog pokrivača, a sneg kao pojava bude jednom u pet godina. Ono što je retko je da se sneg zadržava na površini. Ova situacija je dodatno neobična zbog velike količine koja je napadala, pa je u Beogradu probijen rekord u smislu maskimalne akumulacije snega na površini za ovaj mesec", rekao je Đurđević.

Kao navodi, današnji dan je na određeni način presedan kada su u pitanju snežne padavine.

Tanjug/Vladimir Šporčić

 

"Danas je neki prosek da je u Beogradu oko 15 do 20 cemtimetara debiljne, a pretnodni rekord je bio 10 i zabeležen je 2021. godine. Današnji dan je rekordni dan i ne samo za prestonicu, već i za ostale gradove. Ovaj današni dan je presedan ali rekordi se probijaju", rekao je.

Na pitanje zašto poslednijh godina u Srbiji nemamo suv sneg, Đurđević kaže da je u tome tempratura presudna, jer kako kaže ona utiče na to kakve će strukture biti pahulje koje padnu na površinu.

"Sneg je ovako vlažan kada su temperature oko nule, a imamo pojavu snega kao padavinu. Temprature bi trebale da budu malo ispod nule da bi imali suvi sneg. Imamo situaciju sa vlažnim snegom koji može da bude nezgodniji. Može da izazove padanje drveća i lomnljena granja, stvaranje čepova sa vodom koja je istopljena. Vlažan sneg znači i veću opreznost. Znači, razlog zašto je vlažan sneg je zato što je temperatura oko nule", rekao je.

Euronews Srbija/Jovana Stanković

 

Inače, posledice današnjeg snega osetile su se u više mesta u zemlji. U mestu Sobovica, u blizini Rače, jutros se dogodila saobraćajna nezgoda, kada je autobus sleteo sa puta. Tada je 18 putnika prevezeno u Univerzitetski klinički centar u Kragujevcu. Iz kragujevačkog Zavoda za urgentnu medicinu kažu da niko od putnika nije imao vidljive povrede i da su svi u stabilnom stanju.

Takođe, na dve devojčice u Beogradu palo je drvo, obe su stabilnog stanja, potvrđeno je za Euronews u Tiršovoj.

Šapić: Dok pada sneg sve raspoložive ekipe biće na terenu

Gradonačelnik Beograda Aleksandar Šapić izjavio je da će dok traju padavine sve raspoložive ekipe biti na terenu i da će se koristiti maksimalni kapaciteti kojima grad raspolaže, a da je problema u saobraćaju bilo, jer svi kapaciteti nisu mogli da budu angažovani na čišćenju zbog sezone građevinskih radova.

On je za Tanjug rekao da je grad uradio najbolje što je mogao i da je dao svoj maksimum u čišćenju snega, te da nijedan kamion nije ostao u garaži ili magacinu. "Ako građani nisu znali, ne postoje kamioni koji samo uklanjaju sneg već su to kamioni koji se koriste i za asfaltiranje i druge radove koji se sprovode u gradu. Jedino što se u toku pauze u građevinskoj sezoni tj. u toku zime na njih stavljaju čistači i oni se koriste zimi za uklanjanje snega", objasnio je Šapić.

Dodao je da su pre oko mesec dana počeli da se izvode radovi na više od sto ulica, na čemu je angažovan veliki broj kamiona, koji su u zimskom periodu namenjeni čišćenju snega.

"U nedelju kad smo dobili informaciju da može pasti sneg mi smo polovinu tih naših kapaciteta, mislim da je 85 kamiona maksimum plus 17 multikarova, u tri dana namontirali i spremili za ulice i izašli jutros.Nismo mogli sve da ih povučemo, jer će sneg stati za dan ili dva, a onda bi produžili gradilišta da rade za 15 dana", rekao je Šapić.

On je rekao i da je u Beogradu u poslednjih deset godina prosek snežnih padavina desetak dana godišnje i da je logično da gradske uprave nisu želele da kupuju 300-400 kamiona i da bi sutra "neko pitao zašto ti kamioni stoje u garaži".

"Stvar je odluke da li treba kupiti još 200 kamiona, to košta nekoliko miliona ili desetina miliona evra, ali je pitanje da li u klimi koju mi imamo, gde su poslednje ozbiljne padavine bile 2011. godine, to racionalno i mudro", rekao je Šapić.

"Putevi Srbije" apeluju na vozače

Milorad Spasojević iz Sektora za vanredne situacije MUP-a rekao je da su zbog snežnih padavina imali dvadesetak intervencija, a da je  svim štabovima za vanredne situacije upućeno upozorenje da budu u pripravnosti na osnovu prognoze RHMZ o padavinama.

"Imali smo skoro dvadesetak intervencija vezanih za padavine. To su pre svega bila crpljenja vode usled atmosferskih voda u nekim podrumskim prostorijama iz stambenih i javnih prostorija, a takođe jer je sneg vlažan, dolazi do pada drveća na kolovoze tako da smo radili i na tehničkoj intervenciji ukljanjanja tih stabala kako bi kolovozi bili prohodni", rekao je Spasojević.  

Javno preduzeće "Putevi Srbije" saopštilo je da su za saobraćaj prohodni auto-putevi i svi državni putevi prvog i drugog reda, kao i prilazi graničnim prelazima i planinskim centrima.

Navedeno je da snega ima mestimično u raskvašenom stanju do pet centimetara u planinskim predelima na Zlatiboru, Tari, Kopaoniku, Zlataru, Goliji, Pessterskoj visoravni i Divčibarama. Na snazi je zabrana za šlepere preko Iriškog venca, na teritoriji Valjeva i Kruševca.

Sva raspolživa mehanizacija i ekipe putara su na terenu, spremni da reaguju po potrebi i da ima dovoljnih količina soli, kamenog agregata i rizle.

"Putevi Srbije" apeluju posebno na vozače teretnih vozila i šlepera da prilagode brzinu uslovima na putu i poštuju saobraćajnu signalizaciju.

Apeluje se na sve učesnike u saobraćaju da ne kreću na put bez obavezne zimske opreme i da zbog lossih vremenskih uslova budu posebno oprezni, poštuju ograničenja brzine i prilagode brzinu kretanja uslovima na putu.

Rukovodilac Zimske službe u JKP "Beograd put" Željko Maravić najavio je da očekuje da gradski investitor za večeras  i tokom sutrašnjeg dana ostavi dežurna vozila.

"Mi radimo gradske i deo republičkih saobraćajnica. Što se tiče gradskih saobraćajnica imamo ukupno 44 vozila na gradskom području. Nemamo većih problema bez obzira na veliku količinu padavina što se vidi iz priloženog. Zamolićemo gradskog investitora da ostavi dežurne kapacitete i u toku noći i sutradan. Prognoza kaže da će najverovatnije do sutra da pada sneg, a posle toga jutro četvrtak i petak biće mrazeva. Sve što bude mokro i neočišćeno biće poledica, ako mi ne budemo angažovani", rekao je.

Građani kažu da tokom dana nisu imali sreće sa prevozom, navodeći da zbog velikog kolapsa koji je nastao u gradu su mnogi kasnili na posao.

"Ja putujem sa Medakovića sat ipo  vremena. Ulice nisu očišćene. Ne pamtim da je bio ovoliki kolaps. Jeste april, ali ovo je da stvarno nemam komentar", rekao je jedan od Beograđanina.
"Funkcionišem ja kao pešak dobro, ali saobraćaj ne funkcioniše", dodao je još jedan od Beograđanina.

Kakvo nas vreme očekuje sutra?

U Srbiji će sutra tokom dana biti oblačno, vetrovito i hladno, sa slabim snegom uz manje povećanje visine snežnog pokrivača, osim na severozapadu Vojvodine gde će biti suvo. 

Ujutru će ponegde biti slabog mraza, saopštio je Republički hidrometeorološki zavod. U Timočkoj Krajini padaće kiša koja se sredinom dana očekuje ponegde i u ostalim nižim predelima Srbije. Po podne i uveče doći će do postepenog prestanka padavina u svim predelima, piše Tanjug.

Duvaće umeren i jak severni i severozapadni vetar, na istoku kratkotrajno i sa olujnim udarima, uveče u slabljenju. Jutarnja temperatura od minus jedan do tri stepena Celzijusa, najviša dnevna od dva do pet setepni Celzijusa.

U Beogradu će tokom dana biti oblačno i hladno sa slabim snegom, sredinom dana i sa slabom kišom. Duvaće umeren, povremeno i jak severni i severozapadni vetar.  Uveče će doći do prestanka padavina, a vetar će biti u slabljenju. Jutarnja temperatura oko nule, najviša dnevna oko dva.

Đurđević kaže ovako ekstremna sitaucija teško da će se skorije desitii, ali biće još haldnih dana.
"Narednih sedam dana biće toplo ali biće oblačno sa padavinama. Ovaj režim možemo da očekujemo do sredine aprila", rekao je.

Komentari (0)

Srbija