Društvo

Sneg je prestao da pada, ali je temperatura i dalje ispod proseka: Kada će preći 10. podeljak?

Komentari

Autor: Euronews Srbija

06/04/2023

-

07:15

Euronews TV

veličina teksta

Aa Aa

Nakon jutarnjeg mraza, tokom dana će biti prijatnije, ali i dalje sa vrednostima ispod proseka za prvu dekadu aprila. U najtoplijem delu dana, očekuje nas temperatura od 5 stepeni na jugu do 9 na krajnjem istoku zemlje.

Vetar je oslabio pa neće biti dodatnog osećaja hlađenja. U narednim satima duvaće slab, povremeno i umeren severozapadni vetar.

"Sneg je prestao. Zabeleženi su novi snežni rekordi, ali će sneg još dugo biti aktuelna tema u vremenskoj prognozi. Naime, u narednim danima sledi topljenje, preti opasnost od poplava. Međutim, tu su i dobre strane obilnog snega - tlo je sada dovoljno vlažno tako da je smanjen rizik od prolećne suše", navo meteorolog i urednica vremenske prognoze na Euronews Srbija Milena Lazarević.

U Srbiji su isključeni crveni i narandžasti meteoalarm. Na snazi je sada aktivan žuti, a razlog je mraz koji je jutros zabeležen širom zemlje. Osim mraza, postoji i opasnost od poledice.

Vazdušni pritisak polako raste. Na zapadu se nalazi anticiklon, dok je na istoku i dalje pozicioniran ciklon, zbog kog atmosfera nije u potpunosti stabilna.

To znači da se padavine, uglavnom u vidu slabog snega danas očekuju samo na planinama, poput Kopaonika i Zlatibora. U ostalim predelima do kraja dana biće pretežno oblačno i suvo.

"Kraj radne nedelje i vikend obeležiće smena sunca, oblaka i pokoja kap kiše. Temperatura će za vikend konačno preći 10 podeljak. Toplije će biti i tokom noći i jutra. Vidimo da živa u termometru neće padati ispod nule. Dakle, opasnost od mraza prolazi danas", kaže Lazarević.

Komentari (0)

Srbija