Društvo

Od početka kampanje pregledano više od 1.000 građana, otkriveno oko 40 aneurizmi

Komentari

Autor: Tanjug

06/04/2023

-

15:35

Od početka kampanje pregledano više od 1.000 građana, otkriveno oko 40 aneurizmi
Tanjug/Institut za vaskularne bolesti "Dedinje"/Vesna Veljić - Copyright Tanjug/Institut za vaskularne bolesti "Dedinje"/Vesna Veljić

veličina teksta

Aa Aa

Od početka pilot kampanje skrining pregleda trbušne aorte pregledano je više od 1.000 građana, a otkriveno oko 40 aneurizmi, rekao je vaskularni hirurg Kiničkog centra u Beogradu Igor Končar i dodao da je preventivni pregled od velike važnosti, kako bi se aneurizma otkrila u početnoj fazi.

Končar je naveo za Tanjug da su kampanjom pokretnih skrining pregleda trbušne aorte obuhvaćeni neki gradovi u Srbiji te da su građani pokazali veliko interesovanje da se pregledaju na ovaj način.

"Mi smo smo iz jednog alarmantnog stanja gde pričamo o aneurizmama koje ne stignu do bolnice i ne prežive, sada došli do stanja u kome imamo preventivni pregled gde se nešto otkrije na vreme i u početnoj fazi", rekao je Končar, koji je inicijator pilot projekta skriniga.

On je objasnio da se opasnost aneurizme procenjuje na osnovu prečnika aorte, te da se ukoliko je prečnik veći od pet i po centimetara razmatra operacija takve aneurizme.

"To i dalje ne znači da je takva aneurizma pukla ili da ima velike šanse da pukne, već da se ona samo razmatra za preventivnu operaciju", rekao je Končar.

Objasnio je da pacijenti koji imaju aneurizmu prečnika između dva i pet i po centimetara treba da obrate pažnju na način života, da provere srčano stanje i obrate pažnju i na druge bolesti ukoliko ih imaju.

"Kada neko ima aneurizmu između dva i pet i po centimetara treba da obrati pažnju na druge bolesti, prekine da puši, smrša ako je gojazan, da proveri srčano stanje, leči plućne boolesti, da kondicionira svoje telo, ako ima još neki drugi problem da to rešava jer aneurizma postepeno raste i u nekom trenutku kada dođe do toga da treba da se operiše takav pacijent će biti spremniji za operaciju i tada je lečenje uspešnije", rekao je Končar.

On je objasnio da je aneurizma trbušne aorte progresivno oboljenje koje nastaje s godinama, usled dugotrajnog prolaska krvi kroz trbušnu aortu i da je u najvećem riziku od ovog oboljenja muškarac koji je pušač i stariji od 65 godina.

"Dobijaju ponekad i mlađi od 65 godina, zbog čega smo proširili indikaciju i pozvali sugrađane koji su stariji od 50 godina. Iako su muškarci rizična grupa mi smo u ovoj kampanji pozvali i osobe ženskog pola da  se prijave i pregledaju svoju aortu", rekao je on.


 

Komentari (0)

Srbija