Društvo

Ćurčić: Greške prilikom vezivanja dečijeg auto-sedišta pravi 90 odsto roditelja

Komentari

Autor: Tanjug

06/04/2023

-

20:22

Ćurčić: Greške prilikom vezivanja dečijeg auto-sedišta pravi 90 odsto roditelja
Pažljivko - Copyright Tanjug/Tara Radovanovic

veličina teksta

Aa Aa

Načelnik odeljenja za planiranje, prevenciju i edukaciju u Agenciji za bezbednost saobraćaja, Veljko Ćurčić, izjavio je da 90 odsto roditelja pravi neku grešku u korišćenju auto-sedišta za decu. 

Ćurić je rekao Tanjug da je u Srbiji u poslednjih pet godina više od 6.800 dece stradalo u saobraćajnim nesrećama, odnosno bilo povređeno ili poginulo, a u prethodnoj godini život je izgubilo 13 dece. 

"Ako uzmemo podatak da nam deca u saobraćaju najčešće stradaju kao putnici, od 6.800 stradale dece, više od polovine su putnici u vozilu. Dolazimo do podatka da je glavna odgovornost na roditeljima, na starateljima, na onima koji o deci brinu", rekao je Ćurčić. 

Na prezentaciji "Bezbednost trudnica i dece u saobraćaju", koja je održana u KC "Vlada Divljan" u okviru 12. Festivala dojenja, saradnica Agencije za bezbednost saobraćaja Ivana Mihailović je napomenula da je auto-sedišta jedini način da zaštitimo decu u vozilu. 

Ona je dodala da je važno da od malih nogu vaspitamo decu o bezbednosti u saobraćaju, da kada odrastu postanu savesni učesnici u saobraćaju. 

"Ako hoćemo da vaspitamo jednu buduću generaciju odgovorne dece i odgovornih budućih mladih ljudi, u saobraćaju to počinjemo od prvog dana", rekla je Mihailović. 

Mihailović je objasnila da je prilikom kupovine sedišta važno pogledati da li ono ima atest-oznaku, koja potvrđuje da je sedište prošlo test sigurnosti i ispunjava sve zahteve koje je propisala Evropska komisija. 

"Atest oznaka mora biti zalepljena na čvrsti, neodvojivi deo svakog sedišta koje je u prodaji. Ako nema Atest, to nije sedište, može biti nosiljka, korpa, ali auto-sedište nije i ne služi za prevoženje deteta u automobilu", rekla je Mihalović na prezentaciji. 

Ona je navela da u slučaju nasleđivanja, auto-sedišta za decu proverimo da li ono ima stariji Atest, jer kako kaže, ne bi smo smeli koristiti sedište kada mu istekne rok trajanja,  jer ne znamo šta će se desiti sa takvim auto-sedištem za decu prilikom sudara.  

"Svi materijali od kojih je napravljeno sedište, ma kako čvrsti bili, imaju svoj rok trajanja. Plastika se i sama troši, postaje krta, vremenom stoji na velikim i malim temperaturama, trake pojaseva takođe se troše koliko god da je dobar materijal. Kopča i mehanizam kopče je testiran na 5.000 ukočavanja i iskopčavanja", objasnila je ona. 

Mihailović je naglasila da roditelji ne treba da upotrebljavaju sedišta koja su bila u automobilu prilikom sudara.

"Plastika se isteže pod opterećenjem i naglim vučenjem. To može da dovede do toga da pri sledećem sudaru taj neki deo plastike pukne i sedište ne pruži zaštitu bebi koju treba da pruži", objasnila je Mihailović. 

Agencija za bezbednost u saobraćaju je nakon prezentacije poklonila 20 dečijih auto-sedišta majkama koje su tačno odgovorile na pitanja u vezi sa predavanjima sa 12. Festivala dojenja. 

Preporuka za vas

Komentari (0)

Srbija