Društvo

Agencija za bezbednost saobraćaja: Konačni cilj je da ne bude stradale dece u saobraćaju

Komentari

Autor: Tanjug

25/03/2023

-

20:19

Agencija za bezbednost saobraćaja: Konačni cilj je da ne bude stradale dece u saobraćaju
Tanjug/Vladimir Šporčić - Copyright Tanjug/Vladimir Šporčić

veličina teksta

Aa Aa

Agencija za bezbednost saobraćaja je pokrenula inicijativu da nijedno dete ne strada više u saobraćajnim nesrećama, rekao je danas v.d. direktora Agencije za bezbednost saobraćaja Branko Stamatović na 55. Međunarodnom sajmu automobila. 

Tanjug/Vladimir Šporčić

 

"Agencija za bezbednost saobraćaja je na Sajmu automobila zajedno sa Ministarstvom unutrašnjih poslova, Ministarstvom saobraćaja, JP Putevima Srbije, JP Koridori Srbije i Auto-moto savezom Srbije organizovala zajedničke aktivnosti na promotivnom štandu gde žele da posebno ukažu pažnju na današnju temu bezbednost dece u saobraćaju", rekao je Stamatović.

Tanjug/Vladimir Šporčić

 

Deca su se družila sa Pažljivkom, koji je deo projekta "Paljživkova smotra" koji je organizovala Agencija za bezbednost saobraćaja, a nakon toga su održali demonstraciju pravilne upotrebe dečijih auto sedišta.

Po Stamatovićev rečima, Pažljivko je učio decu kako da budu bezbedna u saobraćaju, kako da se bezbedno kreću od kuće do škole ali je učio i roditelje kako da deca budu bezbedna pogotovo u prevozu.

"Neophodno je da se u našu viziju uključe sve institucije koje nisu još uvek uključene, ali i da se uključi svaki pojedinac" objasnio je on. 

Današnje radionice ABS-a, koje su realizovali zajedno sa posetiocima sajma i sa decom, imale su za svrhu da ukažu na bezbedno ponašanje u saobraćaju, a posle radionica ABS je podelio deset dečijih auto sedišta za uzrast od jedne do sedam godina.

"U Srbiji procenat upotrebe sedišta je 61 odsto u ukupnom skoru do 12. godine i to nije dovoljan broj. Moramo da podsetimo roditelje da svako dete visine do 135 centimetara je u zakonskoj obavezi da bude prevoženo u sedištu" zaključio je Stamatović.

Uputstva kako odabrati odgovarajuće sedište mogu se naći na sajtu i na kanalu ABS, a Stamatović je apelovao na sve da budu posebno pažljivi i odgovorni u saobraćaju, a posebno u prisustvu dece.


 

Preporuka za vas

Komentari (0)

Srbija