Društvo

"Opre Roma!": Umorni od toga da su ostavljeni na cedilu, Romi se sada zauzimaju za sebe

Komentari

Autor: Euronews

08/04/2023

-

17:25

"Opre Roma!": Umorni od toga da su ostavljeni na cedilu, Romi se sada zauzimaju za sebe
"Opre Roma!": Umorni od toga da su ostavljeni na cedilu, Romi se sada zauzimaju za sebe - Copyright AP Photo/Vadim Ghirda

veličina teksta

Aa Aa

Autor teksta: Željko Jovanović, direktor NVO Romske inicijative otvorenog društva (Open Society Roma Initiatives)

Kada lideri EU koriste vrednosti ljudskih prava kako bi opravdali svoje odluke, očigledna diskriminacija sa kojom se Romi suočavaju širom Evrope stavlja njihove reči na test.

Kao što je visoki predstavnik EU Žozep Borelj jasno rekao, razlika između poruke podrške "Slava Ukrajini" i "leopard" tenka jeste da je prvo besplatno, dok drugo košta 10 miliona evra.

Moramo se zapitati i kako narativ o ljudskim pravima, jednakosti i demokratiji može biti kredibilan ako je nevolja najveće evropske manjine u deprivaciji.

Prema nedavnim podacima Agencije za osnovna prava (FRA), situacija je nepromenjena za romske manjine i putnike, a čak se i pogoršala u nekim zemljama sa, na primer 62 odsto dece koja živi u teškoj deprivaciji.

Zašto mnogi evropski Romi i dalje vode živote bliže onima u najsiromašnijim regionima na globalnom jugu od njihovih sugrađana EU?

Tretman Roma nije prioritet osim na rečima

Umesto da se žale na nedostatak podrške vlade, Romi su odlučili da se zauzmu za sebe i dokažu svoju vrednost boreći se za Ukrajinu u ratu, kako bi pomogli izbeglicama koje osećaju konflikt.

Nekoliko Roma odlučno je u tome da budu definisani kao vojnici koji se bore za svoju zemlju, a ne kao žrtve rasizma. Jedan ukrajinski romski vojnik, Viktor Ilčuk, čak je dobio medalju za hrabrost od predsednika Volodimira Zelenskog za svoje napore.

Čak i uz spoznaju da se njihove zajednice suočavaju sa diskriminacijom, često na udaru pogroma u Odesi i doživljavali nasilje od strane krajnje desnice, ovi vojnici su pokazali istinsku moralnu hrabrost i herojstvo.

Jedna je stvar boriti se za svoju zemlju kada znaš da te tretiraju jednako kao i druge sunarodnike, a sasvim druga kada nije tako.

AP Photo/Vadim Ghirda

 

Ni pre ruske invazije, položaj Roma nije bio prioritet osim na rečima. Kako sada stvari stoje, situacija Roma jedan je od najvećih slučajeva nejednakosti na kontinentu i mora se rešiti.

Ipak, uprkos svakodnevnoj borbi protiv diskriminacije, 12-milionska romska zajednica u Evropi svake godine je marširala na Svetski dan Roma sa pozivom na "Opre Roma".

"Ustanite, Romi", kao simbol samopouzdanja

 Rođen tokom Hladnog rata na Prvom svetskom kongresu Roma 8. aprila 1971. godine, ovaj moto znači "Ustanite, Romi", na romskom jeziku.

Uz romsku zastavu i himnu, postao je ne samo kulturni simbol romskog identiteta i nemilitarizovane borbe, već i simbol transnacionalnog jedinstva.

Današnja realpolitika znači da smo mi Romi sami sebi najveća nada, sa vrlo malo prijatelja čiji postupci odgovaraju njihovim rečima.

Poput onih koji se 1971. okupili da proglase "Opre Roma" simbolom samodefinisanja i samopouzdanja, ovaj moto je danas aktuelniji nego ikada. Poruka samopouzdanja postala je ključna osnova za našu zajednicu.

Prvo, romski aktivisti pomažu ukrajinskim romskim izbeglicama u Rumuniji, Mađarskoj, Slovačkoj, Čečeniji, Poljskoj i Nemačkoj.

Kada se prema njima ne postupa fer ili ne dobijaju prevodioca ili pomoć u drugim administrativnim izazovima, njihova braća i sestre istog romskog porekla su tu da im pruže pomoć.

Prekretnice u zaštiti ljudskih prava, umestnoti i kulturi, sve zahvaljujući Romima

Drugo, u jeku energetske krize, aktivisti Opre Roma Srbija su se žestoko borili za zajednicu u Nišu, kojoj je struja isključena čim je počela zima.

Njihova kampanja bila je ogromna simbolična poruka kako treba tretirati najugroženije u Srbiji tokom energetske krize.

Treće, dr Ismael Kortes, poslanik u španskom parlamentu i poznati zagovornik Roma, uspešno je realizovao svoju inicijativu za donošenje zakona koji predviđa zatvorsku kaznu od jedne do četiri godine za promovisanje ili podsticanje mržnje ili diskriminaciju Roma.

AP Photo/Vadim Ghirda

 

I četvrto, najbolje od romske umetnosti i kulture predstavljeno je na Venecijanskom bijenalu 2022. tako što je otvoren ne jedan, već dva paviljona.

Ovu istorijsku prekretnicu omogućila je Marlgorzata Migra-Tas, umetnica romskog porekla koja je predstavljala Poljsku i Evropski romski institut za umetnost i kulturu, koja je bila i kustos Romskog paviljona.

Naše vrednosti i naši životi su u pitanju

Ovi i mnogi drugi primeri širom Evrope pokazuju koliko Romi postižu samo u poslednjih godinu dana, često bez pomoći i uprkos diskriminaciji sa kojom se suočava šire društvo.

Romski vojnici, zagovornici, umetnici, sportisti i preduzetnici odlučini su da razbiju zidove podignute kako bi se ograničilo koliko daleko mogu da stignu i šta mogu da postignu.

Prikazali su da "Opre Roma" jedva čeka pažnju i podršku vlade. Marširamo napred jer moramo. Na kraju krajeva, naše vrednosti i životi su u pitanju.

Međutim, to ne oslobađa EU ili vlade od obećanja datih najvećoj manjini u Evropi.

Da, udružujemo snage da podržimo naše zajednice, ali da bismo stvorili pravedniju i ravnopravniju Evropu, naši lideri moraju da dele više od pukih reči. Oni moraju delovati kako bi uzdigli neprivelegovane i nedovoljno zastupljene.

Opre Roma!

Željko Jovanović je direktor Kancelarije za romske inicijative otvorenog društva, koja podržava Rome da se njihov glas čuje i oseti moć u kreiranju politike.
 

 

Komentari (0)

Srbija