Društvo

Objavljeni rezultati: Poznato ko će upisati željenu srednju školu, a ko će u drugi krug

Komentari

Autor: S.T.

11/07/2021

-

12:47

Objavljeni rezultati: Poznato ko će upisati željenu srednju školu, a ko će u drugi krug
Studenti - Copyright Tanjug/Rade Prelić

veličina teksta

Aa Aa

Zvanični rezultati raspodele malih maturanata u srednjim školama objavljeni su danas. Da li su raspoređeni u željene srednje škole i da li su za njih imali dovoljno bodova učenici mogu pogledati na sajtu Ministarstva prosvete, u matičnim osnovnim školama, kao i u srednjim školama koje žele da upišu.

U toku dana ili sutra biće objavljena i preostala slobodna mesta u gimnazijama i srednjim stručnim školama, rečeno je za Euronews Srbija u MInistarstvu prosvete, nauke i tehnološkog razvoja.

Za učenike koji su raspoređeni u srednjim školama od sutra počinje upis. U srednje škole se mogu upisati elektronski do 18. jula. Za one koji se odluče da neposredno odu u školu, upis će biti sutra i prekosutra (ponedeljak i utorak) - 12. i 13. jula od 8 do 15 časova.

Neraspoređeni kandidati sutra - 12. jula od 8 do 15 sati predaju liste želja za upis u srednje škole koje imaju slobodnih mesta, elektronskim putem i u matičnim osnovnim školama.

Кonačni raspored kandidata po srednjim školama i obrazovnim profilima, odnosno po smerovima gimnazija u drugom upisnom krugu objavljuje se na Portalu i u matičnoj osnovnoj školi 14. jula do 24 časa. Upis tih kandidata obaviće se 16. jula od 8 do 15 časova neposredno u srednjoj školi.

Lakši test u odnosu na prethodnu godinu

Završni ispit za male maturante ove godine bio je 23, 24. i 25. juna. Prvag dana su polagali test iz srpskog jezika, drugog iz matematke, a trećeg kombinovani (istorija, geografija, fizika, biologija, hemija).

Đaci su ove godine ostvarili bolje rezultate na završnom ispitu u odnosu na prošlu godinu. Iz Ministarstva prosvete saopštili su da su mali maturanti uradili više od 60 odsto zadataka na testovima.

Tanjug/Rade Prelić

Sutra predaja liste želja za drugi upisni krug

 

Prosečan broj ostvarenih poena na testu iz srpskog jezika je 13,3, iz matematike 12,4, a na kombinovanom testu 14,7, od mogućih 20 bodova. Zbog dobrih rezulta prijemnog ispita u većini škola za upis bilo je potrebno koji bod više nego prethodne godine.

Dobar rezultat ministar prosvete Branko Ružić objasnio je  strukturom testa, ali i time da je povećana odgovornost malih maturanata koji su tokom ove školske godine dodatno razvili samostalnost u učenju.

"Završni ispit je polagala generacija učenika koja je više od jedne školske godine učila u otežanim uslovima izazvanih pandemijom uz dominaciju nastave na daljinu, koja je za sve učesnike u sistemu bila novina u punom smislu te reči. Ove okolnosti su uvažene prilikom pripreme testova za završni ispit, zbog čega su sva tri testa bila nešto lakša od testova iz prethodnih godina. Cilj je bio da se svim učenicima osmog razreda pruže jednake šanse za postizanje uspeha na završnom ispitu, jer sve specifičnosti učenja van prirodnog školskog okruženja nisu mogle biti ignorisane“, rekao je tada ministar Ružić.

Ministarstvo je ranije saopštilo da u srednjim školama ima 11 odsto više mesta nego što ima malih maturanata. 

Komentari (0)

Srbija