Društvo

Evropa nostra objavila novu listu sedam najugroženijih spomenika kulture i nasleđa: Na spisku Bistričke vodenice

Komentari

Autor: Euronews Srbija

13/04/2023

-

13:45

Evropa nostra objavila novu listu sedam najugroženijih spomenika kulture i nasleđa: Na spisku Bistričke vodenice
Evropa nostra objavila novu listu sedam najugroženijih spomenika kulture i nasleđa: Na spisku Bistričke vodenice - Copyright Turistička organizacija opštine Petrovac na Mlavi

veličina teksta

Aa Aa

Organizacija Evropa nostra objavila je novu listu sedam najugroženijih spomenika kulture i nasleđa u Evropi među kojima se ponovo nalazi i jedna lokacija u Srbiji. U najugroženije lokalitete u 2023. godini Evropa nostra svrstala je Bistričke vodenice,  kompleks mlinova za mlevenje žita i valjanje sukna u okolini Petrovca na Mlavi.  

Ove vodenice nastale su u periodu između 19. i 20. veka, i prema oceni eksperata Evrope nostre danas su  pod pretnjom uništenja usled dugotrajnog napuštanja i izloženosti vremenskim uslovima. Glavni cilj nominacije je rehabilitacija kompleksa vodenica i uvršćavanje u plan održivog turizma Etno sela Bistrica.

"Zajedno sa drugim stambenim, duhovnim i komercijalnim objektima narodne arhitekture, vodenice u Bistrici čine jedinstven ruralni pejzaž, koji svedoči o važnom procesu proizvodnje hrane nekada prisutnom širom Evrope. Iako su neke vodenice i dalje u funkciji, ceo kompleks vodenica u Bistrici je u procesu degradacije usled različitih prirodnih faktora, poput poplava, ali i zbog neodržavanja. Uz odgovarajuću restauraciju, interpretaciju i odgovarajući plan održivog kulturnog turizma, vodenice u Bistrici bi mogle postati odličan primer uspešne revitalizacije baštine koja donosi višestruku korist lokalnoj zajednici i privredi", saopšteno je u Savetodavnom panelu Programa "7 Najugroženijih".

Turistička organizacija opštine Petrovac na Mlavi

 

Odabranih sedam lokacija ispunjava uslove za EIB Heritage Grant od 10.000 evra po lokaciji za pomoć u implementaciji dogovorenih aktivnosti koja će doprineti spasavanju ugroženih lokaliteta.

"Stavljanjem ovih nasleđa na Listu 7 najugroženijih u 2023. godini, želimo da prenesemo poruku nade, solidarnosti i podrške lokalnoj zajednici i aktivistima koji su odlučni u tome da ih sačuvaju. Zajedno sa našim partnerima (evropskim i lokalnim), pružićemo tehničku ekspertizu, identifikovati moguće izvore finansiranja i mobilisati našu široku mrežu da podrži cilj i njihove napore, koji su sada postali i naš cilj i zajednička odgovornost", kaže izvršni potpredsednik Europa Nostra Gaj Klaus.

U najugroženije evropske lokalitete uvršteni su još i kulturni i prirodni pejzaž Svetog Stefana u Crnoj Gori, Partizansko groblje u Mostaru, Železnička stanica u Kortrijku u Belgiji, tvrđava Čakvinji u Gruziji, Kuća časnih sestara u Klajnvelku u Nemačkoj i Memento park u Budimpešti.

Podsetimo, Manastir Visoki Dečani bio je na Listi sedam najugroženijih objekata kulturne baštine u Evropi.

Srpski pravoslavni manastir iz 14. veka uvršten je na Listu sedam najugroženijih mesta kulturne baštine u Evropi 2021. godine, a prilikom posete KiM predstavnici Evropa Nostre utvrdili su da ni godinu dana nakon objavljivanja ove liste, nisu rešeni glavni problemi zbog kojih su Visoki Dečani ugroženi u značajnoj meri, navodi se u saopštenju ove organizacije.

Komentari (0)

Srbija