Društvo

Od danas dostupan Postkovid upitnik za one koji su preležali koronu – kako se popunjava i kako se tumače rezultati

Komentari

Autor: S.T.

12/07/2021

-

11:57

Od danas dostupan Postkovid upitnik za one koji su preležali koronu – kako se popunjava i kako se tumače rezultati
Od danas dostupan Postkovid upitnik za one koji su preležali koronu – kako se popunjava i kako se tumače rezultati - Copyright Unsplash

veličina teksta

Aa Aa

Na portalu E-zdravlje od danas je dostupan Postkovid upitnik, za samoproveru simptoma posledica obolevanja od kovida 19.

Upitniku samoprocene mogu da pristupe oni koji su preležali kovid 19, da detaljno odgovore na više pitanja i da na osnovu toga dobiju informaciju o tome da li bi trebalo da se jave lekaru za pomoć.

Da bi se pristupilo aplikaciji korisnik prvo mora da ukuca LBO i broj zdravstvene knjižice. Zatim popunjava Post kovid upitnik koji se sastoji iz tri grupe pitanja. Najpre se odgovara na pitanja "lična anamneza", zatim na pitanja koja se odnose na zdravstveno stanje pre kovida i na zdravstveno stanje posle kovida.

Set pitanja koja se odnose na ličnu anamnezu sastoji se od pitanja: kada je bio pozitivan PCR test, da li je bila lakša ili teža klinička slika, da li je pacijent bio na bolničkom lečenju, ima li kakve alergije, koliko je fizički aktivan, da li ima neke hronične bolesti...

U setu pitanja se odnose na stanje pre kovida korisnici odgovaraju na pitanja da li su pre infekcije osećali umor, zamaranje, bol u grudima, preskakanje srca, otežano disanje, vrtoglavicu, nesvesticu, glavobolja, poremećaj sna.

e-zdravlje.gov.rs

 

e-zdravlje.gov.rs

 

 

Pitanja koja se odnose na post kovid podrazumevaju da li pacijent ima povišenu temperaturu, da li oseća umor, da li ima poremećaj čula mirisa i ukusa, oslabljen vid, oslabljen sluh, da li kašlje, oseća bol u grudima, varijacije krvnog pritiska, otežano disanje, preskakanje srca, glavobolje, nesvestice, poremećaj pamćenja koncentracije.

Kada odgovorite na sva ta pitanja – dobićete savet da li je potrebno da se nekome obratite za pomoć.

Rezultati samoprocene svrstani su u četiri grupe. Na osnovu odgovora sistem automatski generiše skoring, koji kaže da postoji izvestan rizik ili ne postoji. Skoring od jedan do pet je da ne postoji rizik od pogoršanja zdravstvenog stanja. Od pet do deset da su neophodne kontrole na šest meseci. Od deset do 15 je da je neophodno stalno praćenje od izabranog lekara, a skor od 15 do 20 da je neophodno što hitnije javiti se lekaru.

Ukoliko postoji rizik nudi vam opciju da vam automatski kroz sistem zakaže pregled kod lekara koji će dalje sprovesti dijagnostiku i postaviti definitivno dijagnozu.

Komentari (0)

Srbija