Društvo

Intenzivna nega za najmlađe dobila neophodnu opremu

Komentari

Autor: Promo

26/04/2023

-

18:17

Intenzivna nega za najmlađe dobila neophodnu opremu
Intenzivna nega za najmlađe dobila neophodnu opremu - Copyright Ringier/Mitar Mitrović

veličina teksta

Aa Aa

Jedina ustanova na Balkanu koja leči decu od tuberkuloze, Bolnica za dečije plućne bolesti i TBC u Beogradu, zahvaljujući ljudima dobre volje i akciji "Srce za decu" Blic fondacije, dobila je nove krevete i noćne ormariće za male pacijente na intenzivnoj nezi 

Nakon velikog poduhvata "Četiri ultrazvuka za četiri bolnice" kada su četiri zdravstvene ustanove: Opšta bolnica Vršac, Specijalna bolnica za plućne bolesti "Dr Budisav Babić" iz Bele Crkve, Opšta bolnica Pančevo i Institut za majku i dete "Dr Vukan Čupić" u Beogradu dobile po jedan aparat za ultrazvuk, u ukupnoj vrednosti 123.000 evra, ljudi velikog i dobrog srca i Blic fondacija u akciji "Srce za decu" pomogli su i petu bolnicu: opremivši intenzivnu negu jedine institucije na Balkanu koja leči decu od tuberkuloze.

"Donacija Blic fondacije Bolnici za dečije plućne bolesti i TBC, jedna je u nizu akcija 'Srce za decu'' kojom zajedničkim snagama brinemo o našim najmlađima, sa željom da njima i njihovim roditeljima olakšamo boravak u bolničkim uslovima i doprinesemo bržem oporavku. Najlepši i najplemenitiji deo našeg medijskog posla upravo je to što smo za deceniju postojanja Blic fondacije osim brojnih akcija za pomoć bolnicama i mališanima, pomogli preko 1.000 dece iz socijalno najugroženijih porodica na razne načine, a njima 600 zajedno sa donatorima i ostalim ljudima velikog srca, sagradili smo, kupili ili renovirali domove. Ovo je naših prvih deset godina i nastavljamo dalje", kaže Jelena Drakulić Petrović, generalna direktorka Blic fondacije i Ringier Serbia.

Stručni medicinski tim čuva tradiciju dugu 77 godina 

Bolnica za dečije plućne bolesti i TBC pri KBC "Dr Dragiša Mišović - Dedinje" kroz koju godišnje prođe između 20.000 i 25.000 malih pacijenata, a bolnički se leči od 2.500 do 3.000 dece iz cele Srbije, dobila je nove krevete i noćne ormariće za najmlađe pacijente na intenzivnoj nezi. 

Osnovana je u proleće 1945. godine, odmah po završetku Drugog svetskog rata, a odlukom Skupštine grada Beograda prve pacijente primila je 25. maja sa zadatkom da zbrine i leči decu obolelu od tuberkuloze iz cele bivše Jugoslavije. Danas se stručni tim lekara i medicinskog osoblja ove bolnice trudi da sačuva tradiciju dugu 77 godina, i da deci pruži najsavremenije metode u lečenju.

Ringier/Mitar Mitrović

 

"Upravo Bolnica za dečije plućne bolesti i TBC pri KBC 'Dr Dragiša Mišović - Dedinje' jedna je od najstarijih na Balkanu i jedina koja se bavi stacionarnim lečenjem tuberkuloze i kovida kod dece. Nalazi se u zgradi koja je još davne 1930. sagrađena na zemljištu Đorđa Vajferta i data Klubu beogradskih dama koje su kasnije zgradu poklonili deci za lečenje od plućnih bolesti i tuberkuloze. Inače, u  KBC 'Dr Dragiša Mišović - Dedinje' zaposleno je 1.200 zdravstvenih radnika u 4 klinike, 5 bolnica i 8 medicinskih službi i nemedicinskih službi. Godišnje obavimo 4.300 porođaja i 16.000 operacija. Brinemo o zdravlju i dobrobiti naših pacijenata, a naročito o našim najmlađima. Ulaganje u zdravstvo u funkciji brige i zaštite naših građana jeste imperativ svih nas u zdravstvu: ulaganje u ljudstvo i uslove rada jednako kao i boravka pacijenata u bolnici, i zato je ova donacija Blic fondacije u vidu opreme za intenzivnu negu - kreveta i ormarića za najmlađe, od izuzetnog značaja. Hvala Blic fondaciji i svim ljudima dobre volje", rekao je profesor dr Vladimir Đukić, direktor KBC "Dr Dragiša Mišović – Dedinje".

Preko 3.500 dece na bolničkom lečenju u poslednje 3 godine

Mali pacijenti u Bolnicu za dečije plućne bolesti i TBC, dolaze sa svih strana Srbije i iz celog regiona, a u poslednje 3 godine, od kada je proglašena epidemija, postala je jedina bolnica za lečenje pedijatrijskih kovid pacijenata.

"Dečija bolnica za plućne bolesti i tuberkulozu je u vreme pandemije korona virusom bila proglašena dečijom bolnicom za prijem kovid pozitivnih pacijenata i u tom sistemu radila je dve i po godine. Za to vreme primili smo preko 3.500 malih pacijenata i pregledali više od 10.000 pacijenata u kovid ambulantama. Naša bolnica ima oko 60 kreveta za pedijatrijske pacijente, deo bolnice namenjen je prijemu pacijenata sa tuberkulozom pluća, a još uvek imamo deo bolnice koji je odvojen za prijem pedijatrijskih kovid pacijenata. Trenutno radimo u trojnom sistemu: kovid pacijenti, nekovid pulmološki pacijenti i pacijenti sa tuberkulozom pluća. Veoma smo zahvalni Blic fondaciji, imali smo divnu saradnju u poslednjih nekoliko meseci koliko je i trajala akcija kada smo uspeli da opremimo najvažniji deo bolnice intenzivne nege gde se leče najteži mali pacijenti. Takođe je važno napomenuti i da smo pre nekoliko meseci nabavili jedan od najmodernijih bronhoskopa koji se koristi u dijagnostičke i terapijske svrhe. Profesor dr Predrag Minić, najčuveniji dečiji pulmolog u Srbiji a i šire, naš je zvanični konsultant koji obavlja bronhoskopije i edukuje naše mlade lekare i nadam se da ćemo u dogledno vreme imati mogućnost da se i drugi lekari uključe u ovu dijagnostičku i terapijsku metodu", zaključuje dr Olivera Ostojić, rukovodilac Bolnice za dečije plućne bolesti i TBC.

Nastava se ne prekida tokom lečenja

Inače, u okviru odeljenja za lečenje tuberkuloze postoji specijalna škola "Dragan Hercog" i pohađaju je deca koja ostaju dugo u bolnici, ali zvanično pohađaju nastavu i završavaju razrede bez odsustva iz zvanične škole. Angažovani su i vaspitači iz PU "Savski venac", koji su bili vrlo značajni i pre epidemije korone, a naročito u epidemiji, kada su ostajali da se druže i uče sa decom predškolskog uzrasta obolelom od kovida.

Od zgrade za odmor beogradskih dama do bolnice

Istorija ove bolnice počinje početkom dvadesetog veka. Tadašnje Društvo beogradskih ženskih lekara je od Đorđa Vajferta dobilo na poklon zemljišni posed na raskršću puteva za Topčider i Dedinje. Pod zaštitom kraljice Marije, Edinburški Komitet škotskih žena odlučio je da u znak sećanja na hrabru lekarku Elzu Ingliš podigne bolnicu u Beogradu koja će nositi njeno ime. 

U oktobru 1922. godine započinje građenje Memorijalne bolnice "Dr Elza Ingliš" za žene i decu, da bi prve bolesnike primila januara 1930. U neposrednoj blizini Memorijalne bolnice, 1930. je na osnovu arhitektonskog rešenja Živana Nikolića, izgrađena zgrada "za odmor beogradskih gospođa". Ova građevina, koja svojim pitomim izgledom letnjikovca odudara od drugih zgrada bolničkog kompleksa, pretvorena je u Specijalnu dečiju bolnicu za plućne bolesti i TBC, i kao takva i danas postoji.

Kako da podržite "Srce za decu" i pomognete

Ako želite da se pridružite Blic fondaciji i pomognete najmlađima možete da:

- pošaljete SMS na humanitarni broj 2552 (cena poruke 100 dinara, važi za sve mreže)

- uplatite sredstva na račun Blic fondacije:
u dinarima na: 325- 9500500148315-93
u evrima na: 9601500148316 70
u švajcarskim francima na: 9604500148318 49
 u dolarima na: 9602500148317 62
(OTP BANKA SRBIJA A.D. NOVI SAD.)

Komentari (0)

Srbija