Društvo

"Ko je tvoj heroj?": Konkurs nagrađuje one koje su nesebično činili dobra dela u 2022. godini

Komentari

Autor: Euronews Srbija

27/04/2023

-

22:50

Euronews

veličina teksta

Aa Aa

Konkurs "Ko je tvoj heroj" u organizciji Delegacije Evropske unije u Srbiji uz podršku Fondacije "Ana i Vlade Divac" održava se treći put, a namenjen je onima koji su tokom prethodne godine nesebično činili dobra dela koje građani mogu prijaviti preko sajta onisuheroji.rs. 

Prema kriterijumima ove kampanje heroj može da bude bilo ko iz našeg okruženja, lekar, učiteljica, komšija, prijateljica i svi oni čija su dobra dela ostala ispod radara medija i javnosti. Glasanje će trajati do 30. aprila a do sada je nominovano 172 kandidata. Nakon glasanja, komisija će se između 20 najbolje rangiranih kandidata odlučiti za deset finalista.

"Cilj je da ukažemo na primere solidarnosti, empatije i dobročinstva ljudi iz našeg neposrednog okruženja koji nisu vidljivi medijima ili koji nisu dovoljno vidjivi javnosti, oni nam služe za širenje poruke da takvim delima možemo da promenimo okruženje i doprinesemo boljem životu", rekla je Jelena Božinović iz Fondacije "Ana i Vlade Divac". 

Božinović kaže da je od svih nagrada koje će biti dodeljene, najbitnija ona koju dodeljuje EU za kulturno nasleđe i turizam - dvodnevni boravak u Istočnoj Srbiji sa posetama nekoliko kulturno-istorijskih lokaliteta.

"Jeste cilj da dobiju konkretne nagrade ali prvenstveni cilj je da ukažemo na njihova dobra dela i herojstvo, kako u njihovoj lokalnoj zajednici, tako i na nivou cele naše zemlje", ističe Božinović.   

Konkurs je pokrenula je Delegacija Evropske unije u Srbiji 2020. godine, u želji da nagradi i podstakne solidarnost kao ključni element na kojem počiva svako društvo i vrednosti na kojima počiva Evropska unija. 

Preporuka za vas

Komentari (0)

Srbija