Društvo

Fond za mlade talente produžio rok za konkurs za stipendije najboljim sudentima

Komentari

Autor: Tanjug

13/04/2023

-

19:46

Fond za mlade talente produžio rok za konkurs za stipendije najboljim sudentima
Fond za mlade talente produžio rok za konkurs za stipendije najboljim sudentima - Copyright Tanjug/Miloš Milivojević

veličina teksta

Aa Aa

Fond za mlade talente Srbije produžio je rok za prijave na konkurs za dodelu stipendija najboljim studentima do 21. aprila. Na konkurs mogu da se prijave studenti završnih godina fakulteta čiji je osnivač Republika, saopštilo je danas Ministarstvo nauke, tehnološkog razvoja i inovacija.

Od ove godine studenti to mogu da učine i elektronskim putem uz pomoć nove digitalne usluge eTalenti.

Resorna ministarka Jelena Begović rekla je da će ta inovativna usluga, sprovedena u saradnji sa Kancelarijom za informacione tehnologije i elektronsku upravu i digitalizaciju, olakšati prijavljivanje akademcima, ubrzati i olakšati obradu podataka i samo sprovođenja konkursa.

Prema njenim rečima, uvođenjem takve novine ujedno je i simbolično pokrenuta reforma Fonda za mlade talente koji je od formiranja Vlade u sastavu Ministarstva nauke, tehnološkog razvoja i inovacija.

Mladi su zaista postali prioritet za Vladu Srbije, istakla je Begović i dodala da u budućnosti žele da urade sve što mogu kako bi studente zadržali u zemlji i dali im mogućnost izbora i usmerili ih ka daljem razvoju Srbije.

Stipendije za školsku 2022/23. godinu su obezbeđene za do 1.050 najboljih studenata završnih i integrisanih godina osnovnih akademskih studija i do 500 studenata završnih godina master akademskih studija sa visokoškolskih ustanova.

Osim digitalizacije konkursa, od ove godine su, radi pravednijeg rangiranja, uvedene i kvote stipendija po naučno-obrazovnim poljima u skladu sa brojem odobrenih budžetskih mesta.

Umesto da se svi kandidati rangiraju zajedno kao što je bila praksa prethodnih godina, biće rangirani u okviru svog polja. (kraj) vbr/kt

Preporuka za vas

Komentari (0)

Srbija