Društvo

NALED: Digitalizovani zdravstveni podaci potrebni zbog kliničkih istraživanja i otkrivanja novih lekova

Komentari

Autor: Tanjug

27/04/2023

-

23:11

NALED: Digitalizovani zdravstveni podaci potrebni zbog kliničkih istraživanja i otkrivanja novih lekova
Lekar - Copyright profimedia

veličina teksta

Aa Aa

Digitalizovani zdravstveni podaci su nam neophodni za klinička istraživanja, otkrivanje novih lekova i lečenje retkih i teških bolesti, saopšteno je iz Nacionalne alijanse za lokalni ekonomski razvoj (NALED).

Kako se navodi, pandemija virusa kovid-19 bila je ''poziv za buđenje celog sveta'' da sarađuje i razmenjuje informacije, pa su se britanski eksperti, u tom kontekstu, u okviru projekta ''UK Excellence Biotech Hub'' sastali sa srpskom ministarkom nauke, tehnološkog razvoja i inovacija Jelenom Begović i posetili Institut za molekularnu genetiku i genetski inženjering, lokaciju na kojoj će biti izgrađen BIO4 kampus.

Dodaje se da Velika Britanija ima jedan od najboljih ekosistema za razvoj biotehnologije i brojna iskustva koja može da preuzme Srbija.

''Eksperti su naveli da su tri ključna koraka za uspeh dobar regulatorni okvir i politička volja, obezbeđivanje infrastrukture potrebne naučnicima za istraživanja, kao i podsticanje razvoja kompanija koje će komercijalizovati otkrića naučne zajednice'', navodi se u saopštenju.

Dodaje se da je za stvaranje takvih ekosistema bili potrebni transparentnost i poštovanje etičkih standarda, kao i da je sve pratila podrška političara, koji su i iz ličnog iskustva znali zašto je biotehnologija važna.

''Premijer Dejvid Kameron izgubio je dete koje je bolovalo od retke bolesti'', istakaoo je savetnik za genomiku i bioetiku Mark Bejl.

Zamenik generalnog direktora Evropske laboratorije za molekularnu biologiju (EMBL) Evan Berni istakao je da je ova institucija dobar primer u razvoju infrastrukture za naučnike i studente.

On je dodao da je za razvoj jednog leka za retke bolesti potrebno i više od 10 godina i košta milione evra, pa je veza nauke i privrede, i razmena informacija nešto što može put do leka značajno da skrati.  

Iz NALED-a navode da pristup podacima EMBL-a imaju milioni naučnika, kao i da svakog dana u proseku pošalju 107 miliona upita.

U saopštenju se navodi da investiranje u razvoj biotehnološke kompanije traje nešto duže nego kod drugih i može da potraje između dve i tri godine, a one su neophodne za razvoj novih lekova imajući u vidu predviđanja da će do 2050. populacija narasti na 9,7 milijardi ljudi, da će se do 2030. broj smrti od raka povećati za čak 45 odsto, dok će kardiovaskularne bolesti i dalje biti dominantan razlog smrtnosti.

Navodi se da su britanski eksperti u uzvratnoj poseti nakon što je delegacija Srbije predvođena ministarkom Begović posetila Britaniju u januaru, kao i da su posetu organizovali NALED i Centar za četvrtu industrijsku revoluciju.

Komentari (0)

Srbija