Društvo

Praznični vikend donosi i gužve u saobraćaju: Kako izbeći zastoje i kilometarske kolone na rampama i granicama

Komentari

Autor: Euronews Srbija

28/04/2023

-

14:31

Euronews

veličina teksta

Aa Aa

Zbog prvomajskih praznika danas počinje četvorodnevni mini odmor, pa se očekuje i pojačan saobraćaj na putevima Srbije, a samim tim i gužve. Pre polaska na put građanima se savetuje da konsultuju Auto-moto savez Srbije, ali i Gugl mape.

Prema izveštaju AMSS, očekuje se povećan intenzitet saobraćaja na državnim putevima. Trenutno, na naplatnim stanicama na autoputevima u Srbiji nema zadržavanja vozila, ali se uizveštaju navodi i da Putevi Srbije preduzimaju sve neophodne mere u cilju bržeg prolaska vozila, intenziviran je rad na naplatnim stanicama, svi kanali za naplatu putarine i distribuciju kartica su u funkciji 24 časa dnevno bez pauze. 

Kako je za Euronews Srbija rekao direktor Komiteta za bezbednost saobraćaja Damir Okanović, pre puta potrebno je informisati se o stanju i ističe koliki bi značaj bio da građani budu pravovremeno informisani o radovima na deonicama.

"Ukoliko već znamo putanju kojom ćemo se kretati treba da isplaniramo dva metoda. Prvo da otvorimo Gugl mapu na našem mobilnom telefonu i da pogledamo u kojoj boji se nalazi saobraćajnica kojom ćemo se kretati, dakle ako je zelena linija, saobraćaj se onda tu odvija bez problema, ako je narandžasta onda je malo usporen, ako je crvena linija to znači da je saobraćaj prilično usporen, bordo znači da je zastoj i bilo bi dobro posebno ako se krećete auto-putem da imate već isplanirane putanje i da ukoliko naiđete negde do zastoja kojom ćete alternativnom da prođete. Skrećem pažnju svima da posebno se informišu za sva mesta gde su sada radovi na auto putu jer se tu očekuju i najveći zastoji koji su ostalom bili i za uskrnje praznike", rekao je on.

Kako je dodao, u toku vožnje bi bilo dobro da suvozač ili neko u automobilu na svakih 15-20 minuta proverava kakva je situacija i da li je negde došlo do zastoja.

"Nažalost dešava se da imamo ozbiljne zastoj, a da javnost ne bude balgoremeno informisana. Tako smo za uskršnje praznike imali zastoj na auto-putu A1 kod Velike Plane u smeru ka Beogradu gde su ljdui čekali po 5-6 sati u gužvi kod Velike Plane, da su bili pravovremeno informisani mogli su da idu alzernativnim pravcima", dodao je on.

Kakva je situacija na granicama

Iako smo još uvek daleko od početka turističke sezone kada su gužve na graničnim prelazima sasvim normalna stvar, sajt AMSS-a sa kamerama koje pokrivaju granične punktove je sastavni deo pripreme za put tokom prvomajskih praznika. 

Zasad je saobraćaj na prelazima uobičajen, ali je nešto duže zadržavanje za teretna vozila. Prema informacijama AMSS, na graničnom prelazu Horgoš teretna vozila jutros na izlazu iz zemlje čekaju tri sata. Na prelazu Kelebija kamioni se zadržavaju oko sat vremena. Na ostalim graničnim prelazima nema dužih zadržavanja za sve kategorije vozila, navedeno je u saopštenju.

Ukoliko na kamerama AMSS, tokom putovanja za Mađarsku, vidite da je gužva na graničnom prelazu Horgoš, imate mogućnost da se upitite ka manjem graničnom prelazu Đala, koji je udaljen od Horgoša 31 kilometar.

Alternativa postoji i kada je reč o Batrovcima i ukoliko na tom prelazi budu gužve, pa se tako u blizini nalazi granični prelaz Šid.

AMSS: Ne očekuje se sadržavanje na naplatnim stanicama

Najbrži prolazak kroz naplatne stanice omogućava elektronska naplata putarine (ENP) koja značajno skraćuje vreme putovanja i omogućava vozilima prolazak bez zaustavljanja, a ujedno predstavlja i jeftiniji vid plaćanja putarine.

AMSS napominje da se ne očekuju zadržavanja ni na jednoj naplatnoj stanici u Republici Srbiji.

Učesnici u saobraćaju putem portala na autoputevima i aplikacije za mobilne telefone "Putevi Srbije", mogu se informisati u realnom vremenu o eventualnim zadržavanjima na naplatnim stanicama, prekidima saobraćaja, stanju kolovoza, vremenskim prilikama i drugim neophodnim informacijama.

Detaljne informacije o stanju na državnim putevima Republike Srbije u realnom vremenu, mogu se naći na internet prezentaciji JP „Putevi Srbije" , kao i putem mobilne aplikacije JP „Putevi Srbije“, navedeno je u saopšenju.

Komentari (0)

Srbija