Društvo

KC Kragujevac i KBC Zvezdara uvode obavezan PCR za nevakcinisane radnike nakon odmora: Podrška struke, ali i kritike zbog diskriminacije

Komentari

Autor: Slavica Tuvić

13/07/2021

-

18:28

KC Kragujevac i KBC Zvezdara uvode obavezan PCR za nevakcinisane radnike nakon odmora: Podrška struke, ali i kritike zbog diskriminacije
Klinički centar Kragujevac - Copyright Tanjug/Miloš Milivojević

veličina teksta

Aa Aa

Po povratku sa odmora zaposleni u UKC Kragujevac i KBC Zvezdara, koji nisu vakcinisani, u obavezi su da donesu negativan PCR test ne stariji od 48 sati, koji treba da urade o sopstvenom trošku - nova je odluku menadžmenta te dve zdravstvene ustanove koju su za Euronews Srbija potvrdili direktori prof. Predrag Sazdanović i prof. dr Petar Svorcan.

Ova odluka naišla je na odobravanje struke, koja upozorava da postoji opasnost da zdravstveni radnici po povratku sa nekih od destinacija na kojima je epidemiloška situacija alarmantna unesu virus u bolnice i ugroze pacijene.

Međutim, oni koji kritikuju ovu odluku, ukazuju na pitanje diskriminacije radnika i to u trenutku kada se širom zemlje ne poštuju epidemiološke mere, a masovna okupljanja često odvijaju praktično bez ograničenja. Ključna zamerka kritičara ove odluke sadržana je u tome što su zdravstevni radnici sada u obavezi da test, koji košta 9.000 dinara, plaćaju iz sopstvenog džepa.

Ministrka za rad, boračka i socijalna pitanja Darija Kisić Tepavčević rekla je na konferenciji za medije nakon sednice Kriznog štaba da je reč o meri koja će se donositi individualno - od bolnice do bolnice.

"To je praventivna mera kojom pokušavamo da stvarimo sigurnu sredinu i za radnike i za pacijente. Bolnička sredina je mesto gde je najveći intenzitet kontakat sa onima koji su najosetljiviji i koji imaju oboljenja koje zahtevaju lečenje i negu. Zdravstveni radnici su, ne tako retko, prenosioci infekcije, kao što je mogu i doneti iz bolnice u svoje privatne sredine. Vakcine su dostupne od decembra prošle godine i svi zdravstveni radnici koji odgvorno shvataju posao, a nemaju kotraindikacija - to svu već uradili. U retkim slučajevima, svi oni koji na duži vremenski period odu, prilikom povratka ako nisu vakcinisani, moraju biti bezbedni za svoje pacijente i bolničku sredinu i moraju da pruže dokaz", rekla je ona. 

Šta piše u odlukama dve zdravstvene ustanove

U obrazloženju odluke UKC Kragujevac, u koju je Euronews Srbija imao uvid, stoji da se menadžment na taj korak odlučio zbog velikog broja nevakcinisanog osoblja i pojave novog delta soja koji je zarazniji i brže se širi i daje drugačiju kliničku sliku.

Odlukom se definiše da nevakcinisani zaposleni UKC Kragujevac, nakon odsustvovanja sa posla (godišnjeg odmora, slobodnih dana, bolovanja) ne mogu započeti rad bez negativnog PCR testa i to o svom trošku, koji ne sme biti stariji od 48 sati.

Odluka je doneta 12. jula, a, kako je precizirano, na snagu stupa odmah. Svi nevakcinisani zaposleni, koji se vraćaju na posao, moraju da prilože rukovodsvu organizacione jedinice fotokopiju rezultata PCR testa (ne starijeg od 48 sati), koji će ostati u organizacionim jedinicama radi kontrole.

Tanjug/Miloš Milivojević

U UKC Kragujevac obavezan PCR test po povratku sa odmora za sve zaposlene koji nisu vakcinisani

Za sprovođenje odluke zaduženi su rukovodioci organizacionih jedinica i glavni tehničari.

Osim za sve zaposlene, odluka se odnosi i na sve osobe koje se nalaze na stručnom usavršavanju u toj zdravstvenoj ustanovi.

Direktor KBC Zvezdara prof. Petar Svorcan kaže za Euronews Srbija da vakacinacija nema alternativu i da je ključno da se svi zdravstveni radnici vakcinišu, jer na taj način štite pacijente, kolege, svoje porodice, sebe.

"Odluka da se nevakcinisani zdravstveni radnici  sa odsustva vraćaju sa PCR testom je važna jer su zdravstveni radnici na prvoj liniji. Vakcinacija je stvar lične odgovornosti u ovom trenutku za sve čiji je cilj da zaštitimo ne samo sebe, već i ljude oko sebe", rekao je on.

Napominje da je važno da se osim medicinskih radnika i svi građani vakcinišu, da je odgovorno da se preduzmu sve mere kako bi se maksimalno zaštitili  pacijenti i osoblje, a to se postiže kada se prenos virusa svede na minimum.

Podrška struke: Rizik od unošenja virusa u bolnice

Epidemiolog prof. Zoran Radovanović smatra da je odluka mendžmenta dve zdravstvene ustanove ispravna i ističe da je neprihvatljivo da zdravstveni radnici ne budu vakcinisani.

On upozorava da "postoji rizik da dolaskom na posao zaraze pacijente".

Smatra da je obavezan PCR test za nevakcinisane zdravstvene radnike trebalo i ranije uvesti, ali da su mnogi direktori zdravstvenih ustanova u v.d. stanju, te da se ne odlučuju za takve korake da ih ne bi smenili.

"Svorcan je skupio hrabrosti i reagovao. Zamerio sam mu samo što je odluka napisana sa puno pravopisnih grešaka, ali njenu suštinu branim. Milo mi je to se odvažio i direktor UKC Kragujevac. Mi iz Ujedinjeni protiv kovida insistiramo da zdravstveni radnici moraju da se vakcinišu. Bruka je i sramota da zdravstveni radnici umesto da propagiraju vakcinaviju ustežu se da zavrnu rukav", rekao je Radovanović.

I predsednik Srpskog lekarskog društva prof. dr Radoje Čolović kaže da je njegovo lično mišljenje da treba uvesti obavezan PCR za nevakcinisane zdravstvene radnike koji se vraćaju sa odmora.

"Postoji mogućnost da je zdrastveno osoblje koje je nevakcinisano bilo u rizičnim zemljama i moguće je da unesu infekciju u bolnicu. Ako se zastoj u vakcinaciji održi imaćemo novi talas na jesen", rekao je Čolović za Euronews Srbija.

Dodaje da vakcinacijom ne štitimo samo sebe već i druge, da veliki problem može da nastane ukoliko se zaraza unese u bolnice, gde se leče teški pacijenti. 

Mujović: Nije sve crno-belo

Dr Hajrija Mujović, naučni savetnik u Institutu društvenih nauka smatra da donošenje pravila prema kojima se podiže obaveznost i prinuda  "ne donosi ništa dobro", da ima zdravstvenih radnika koji ne mogu da prime vakcinu, te da ne može linearno da se donese odluka da svi moraju da donesu PCR test o svom trošku.

"Mislim da sa stanovišta radno-pravnog statusa nije u redu. Tu se sudaraju radno pravne norme i medicinsko-pravne. Ne može poslodavac da uslovljava nekog, na taj način ga sprečava da radi, vređa njegovo pravo na rad. Po meni je to sporno. Očigledno da se na svaki način želi da izvrši pritisak da se što više zaposlenih u zdravstvu ", rekla je ona. 

Navodi da sve nije crno-belo da ima zdravstvenih radnika koji su preležali koronu, te da iz tog razloga nisu "zavrnuli rukav". Smatra da se stvara veći otpor kada se nešto nalaže ili pod presijom uvodi. 

"Potreban je na bolji način organizovan javnozdravstveni rad, a ne novi propisi koji uvode prinudu", pojasnila je Mujović.

Francuska i Grčka najavile su uvođenje obavezne vakcinacije za zdravstvene radnike. Oni su se na taj korak odlučili nakon što je svetom počeo brzo da se širi delta soj virusa korona. U Grčkoj je čak premijer Kirjakos Micotakis najavio da će oni zdravstveni radnici koji odbiju vakcinaciju biti suspendovani. 

Mnogi restorani u svetu uveli su za goste obaveznu potvrdu o vakcinaciji ili negativan test. 

Komentari (0)

Srbija