Društvo

Priština traži da se Visoki Dečani uklone sa liste ugroženih lokaliteta

Komentari

Autor: Tanjug

18/05/2021

-

15:35

Priština traži da se Visoki Dečani uklone sa liste ugroženih lokaliteta
Priština traži da se Visoki Dečani uklone sa liste ugroženih lokaliteta - Copyright profimedia

veličina teksta

Aa Aa

Kosovska ministarka spoljnih poslova i dijaspore Donika Gervala-Švarc i ministar kulture, omladine i sporta Hajrula Čeku pozvali su organizaciju "Evropa nostra" da ukloni srpski pravoslavni manastir Visoki Dečani sa liste za ovu godinu sedam najugroženijih lokaliteta kulturnog nasleđa u Evropi.


Oni su u pismu izvršnom predsedniku "Evropa nostra" Hermanu Parcingeru izrazili zabrinutost zbog takve odluke te panevropske federacije za očuvanje kulturnog nasleđa, tvrdeći da je ona "nepravedna i doneta pod političkim uticajem".

"Uvereni smo da je ova odluka neosnovana, jer ne odgovara činjenicama na terenu. Štaviše, na odluku očigledno utiče politika, to je praksa bez presedana u istoriji visoke reputacije organizacije ‘Evropa nostra’“, navodi se u pismu, a prenosi prištinska Gazeta Ekspres.

Gervala-Švarc i Čeku su pozvali Parcingera da poseti Kosovo i Metohiju i "izbliza vidi" u kakvom se stanju nalazi manastir Visoki Dečani.

Oni tvrde da je "Evropa nostra", donoseći odluku da uvrsti Visoke Dečane među najugroženije spomenike u Evropi, "zanemarila suštinsku dimenziju, kao i konsultacije sa zainteresovanim stranama".

"Stoga vas pozivamo da dođete i razgovarate sa stanovnicima tog područja, sveštenstvom manastira, organizacijama civilnog društva, profesionalcima, lokalnim i međunarodnim bezbednosnim institucijama, međunarodnim organizacijama koje deluju na Kosovu, državnim zvaničnicima i ostalima", poručuje se u pismu.

Gervala-Švarcova i Čeku tvrde da je Priština posvećena zaštiti svih dobara kulturnog nasleđa, posebno pravoslavnih crkava, manastira, pravoslavnog sveštenstva, vernika i manjinskih zajednica.

Najčešće napadan objekat SPC


Visoki Dečani su, naglasio je, najčešće napadan objekat Srpske pravoslavne crkve na Kosovu i Metohiji, koji se od 2006. nalazi na Uneskovoj listi svetske baštine u opasnosti i pod 24 satnom zaštitom Kfora.

"Oružano je napadan čak četiri puta, dva minobacačka napada izvršena su 2000. godine, u vreme martovskog pogroma 2004. na manastir je ispaljeno osam minobacačkih granata, a 2007. godine je izvršen još jedan minobacački napad, koji je rezultirao i sudskom presudom”, podsetio je on.

Takođe, 2014. godine na zidovima manastira ispisani su grafiti „UČK ISIS”, a u januaru 2016. godine ispred manastira su uhapšena četvorica naoružanih kosovskih Albanaca, od kojih su dvojica bili na crnoj listi simpatizera Islamske države, naveo je Petković.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Srbija