Politika

Reagovanja Beograda na najave Prištine: Niko nema pravo da ugrožava Dečane

Komentari

Autor: Tanjug

18/05/2021

-

15:56

Reagovanja Beograda na najave Prištine: Niko nema pravo da ugrožava Dečane
Reagovanja Beograda na najave Prištine: Niko nema pravo da ugrožava Dečane - Copyright profimedia

veličina teksta

Aa Aa

Ne znam koji je spomenik ugroženiji od manastira Visoki Dečani, rekao je danas predsednik Srbije Aleksandar Vučić i poručio da manastir pripada srpskoj i svetskoj kulturnoj baštini i da će uvek imati podršku države.

"Ne znam koji je spomenik ugroženiji da ne kažem u svetu, ali u našem delu Evrope", rekao je Vučić u Pragu odgovarajući na novinarsko pitanje povodom najave Prištine da će će tražiti da se Dečani skinu sa liste ugroženih spomenika.

On je rekao da će i SPC imati podršku države Srbije u očuvanju manastira, da će država pokušati da objasni poziciju manastira Dečani i nepoštovanje sudskih presuda, kao i kršenje domaćih i međunarodnih pravnih normi.

tanjug

U pitanju je, tvrdi Vučić, arogancija nečijih vlasti.

"Za nas je važno da manastir pripada srpskoj istoriji i srpskoj baštini, ali i svetskoj. Pripada svima i niko nema pravo da ugrožava Dečane", rekao je Vučić.

Kosovska ministarka spoljnih poslova i dijaspore Donika Gervala-Švarc i ministar kulture, omladine i sporta Hajrula Čeku pozvali su organizaciju "Evropa nostra" da ukloni srpski pravoslavni manastir Visoki Dečani sa liste za ovu godinu sedam najugroženijih lokaliteta kulturnog nasleđa u Evropi.

Selaković: Zahtevi iz Prištine o Dečanima govore o namerama

Ministar spoljnih poslova Nikola Selaković izjavio je da to što privremeni organi u Prištini zahtevaju od organizacije "Evropa nostra" da manastir Visoki Dečani uklone sa Uneskove liste sedam najugroženijih lokaliteta kulturnog nasleđa u Evropi, dovoljno govori o njihovim namerama.

"Manastir Visoki Dečani jedna je od najvećih srpskih svetinja i nažalost, jedan je od najugroženijih spomenika svetske kulture u Evropi i na svetu", naveo je Selaković.

On je naveo da se neugroženost dokazuje delima, a ne pozivima na tviteru ili političkim pritiscima.


"Naročito se ne dokazuje oduzimanjem 24 hektara manastirske imovine, izgradnjom magistralnog puta pored manastira uprkos odluci suda, oružanim napadima, terorističkim grafitima na zidovima manastira ili verbalnim pretnjama bratstvu", naveo je Selaković u saopštenju i rekao da manastir Visoki Dečani i bratstvo igumana Save Janjića konstantno dobija pretnje i najčešće je napadani objekat Srpske pravoslavne crkve na Kosovu i Metohiji, i pored toga što je pod stalnom zaštitom snaga KFOR-a.

"A sama činjenica da manastir neprekidno čuvaju pripadnici KFOR-a dovoljno govori o proceni Ujedinjenih nacija i njihove vojne misije na KiM o ugroženosti samog manastira. Uostalom, o tome svedoče i izveštaji Uneska, Stejt dipartmenta i drugih institucija i organizacija", naveo je šef srpske diplomatije.

Kako je istakao, država Srbija će nastaviti da pomaže manastir Visoki Dečani, i sve druge crkve i manastire u Eparhiji raško-prizrenskoj na Kosovu i Metohiji, ali i da svetu ukazuje, u Unesku i na svakom mestu u svakoj prilici, na ugroženost srpske i sveske kulturne baštine na teritoriji naše južne pokrajine.

"Nova pretnja bezbednosti"

Direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Petar Petković ocenio je danas da je svaka vrsta političkog pritiska koji dolazi iz Prištine da se manastir Visoki Dečani izuzme sa liste najugroženije evropske baštine, samo dodatna potvrda o njegovoj ugroženosti, saopšteno je iz tog tela Vlade Srbije.

On je ukazao i na činjenicu da je za mesec i po dana bilo 11 napada na objekte SPC na Кosovu, a svaki je bio praćen antisrpskom retorikom političkih lidera u Prištini.

"Zbog toga se i najnovija poruka o Visokim Dečanima ne može tumačiti drugačije, nego kako nova pretnja bezbednosti ove svetinje i manastirskom bratstvu", konstatovao je Petković. 

Komentari (0)

Srbija