Društvo

Profesor koji je pre četiri godine savladao napadača u školi u Velikoj Plani: "Jučerašnji događaj probudio stare traume"

Komentari

Autor: Euronews Srbija

04/05/2023

-

19:49

Euronews

veličina teksta

Aa Aa

"Noćas nisam spavao. Kada sam čuo šta se juče desilo u školi na Vračaru, osetio sam neku mučninu u stomaku, i kao profesor i kao roditelj. Setio sam se trenutka kada sam 2019. godine sprečio da dođe do slične tragedije u srednjoj školi u Velikoj Plani u kojoj sam tada predavao", rekao je za Euronews Srbija profesor Slavoljub Stojadinović.

Naime, on je u novembru pre četiri godine sprečio tragediju u Ekonomsko-ugostiteljskoj školi u Velikoj Plani. Tada je naoružani mušakrac Goran T. (49) iz sela Livadice ušetao u školu i zarobio odeljenje u kome je Slavoljub bio razredni starešina, te ispalio dva hica u plafon. Kako su mediji tada pisali, profesor se susuprostavio napadaču i uspeo da spreči da bilo ko tada nastrada ili bude ranjen iako je ovaj bio naoružan do zuba.

"Sa ove distance mogu da kažem da smo imali dosta streće tada. Niko nije nastradao, ništa nije krenulo po zlu. Tada sam izjavio da će svako čudo trajati tri dana i da ćemo mi, kojima se neposredno to desilo, sećati a ostali će to zaboraviti. Nažalost, pouku iz toga društvo nije izvuklo. Da se nešto tada preduzelo, ne bi došlo do ovoga u školi na Vračaru. Jednostavno, ta moja deca su završila školu, neki su upisali fakultete, neki rade. Kada se desila ova poslednja tragedija, svi oni su se setili onoga što smo mi preživeli. Imao sam bezbroj telefonskih poziva. Sada svi oni osećaju tugu i bol za ovom decom. Nažalost, ova deca u Beogradu nisu imala sreću koju su imala naša", rekao je Stojadinović.

 

Euronews Srbija

 

Upitan kakve su posledice bile po decu nakon ovog događaja i kako su nadležni reagovali kako bi se ublažile posledice, Stojadinović odgovara:

"Odmah smo uključili sve timove. Tražili smo i pomoć iz Beograda. Određen broj psihologa je došao kako bi razgovarali sa našom decom. Mislim da je to bilo presudno. Da se deca kolko-tolko i relativno brzo vrate u normalan život. Bilo je tu svega i svačega. Nisu mogli da spavaju, ružno su sanjali. Jednostavno, sama pomisao na neke stvari ih i dan danas vraća na to šta su preživeli. I ovaj događaj u Beogradu im je vratio tu traumu", kaže on.

Šta se od tada promenilo?

Stojadinović kaže da su se neke stvari nakon ovog događaja u samoj školi promenile, ali "ništa drastično". Zbog toga smatra da je potrebna konkretnija reakcija, da se situacije kao što je bila ona u Velkoj Plani pre četiri godina i ova juče u Beogradu više nikada ne bi ponovile.

"Promenilo se nešto koliko je moglo. Ne možemo ni mi sada da očekujemo neke drastične promene. Vidim da se češće obavljaju razgovori sa nepoznatim licima, nastavnici dežuraju kao i pre. To što je u domenu škola, jeste. Potrebne su drastičnije promene, mislim da smo kao društvo zatajili - da smo pre i više odreagovali ovo se sigurno ne bi desilo", rekao je.

Na pitanje šta je ključno da se uradi da se ovakve stvari ne bi dešavale, Stojadinović kaže da su profesori i nastavnici dosta degradirani u poslenje vreme i da zbog admiistarcije koja im je, kako dodaje, nametnuta, nemaju dovoljno vremena da se neposredno bave decom.

"Nadao sam se da će nam ministarstvo omogućiti da se više bavimo svojim časovima i decom, a ne elektronskim dnevnikom ili pripremima, formatima ocenjivanja, nepotrebnim stvarima gde gubimo dragoceno vreme. Najmanje vremena imamo da neposredno radimo sa tom decom. U 21. veku, gde je sve umreženo, imamo na stotine papira, priprema. Jednostavno, manje administracije, više neposrednog rada sa decom", zaključio je Stojadinović u razgovoru za Euronews Srbija.

Komentari (0)

Srbija