Društvo

Vučić: Ovo je napad na celu zemlju, izvršićemo razoružavanje Srbije

Komentari

Autor: Euronews Srbija

05/05/2023

-

10:50

Vučić: Ovo je napad na celu zemlju, izvršićemo razoružavanje Srbije
Vučić: Ovo je napad na celu zemlju, izvršićemo razoružavanje Srbije - Copyright Tanjug/Sava Radovanović

veličina teksta

Aa Aa

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić rekao je da je pucnjava u Mladenovcu napad na celu zemlju i u ime svih članova Vlade Srbije je izjavio saučešće porodicama noćas ubijenih. On je rekao i da je noćašnji napad bio teroristički, te da će Ministarstvu unutrašnjih poslova da bude naloženo da donese hitne izmene dopuna i zakona o oružju i municiji.

"Drugi put u poslednjih 48 sati moramo da se obratimo, mada je svaka reč koju bismo želeli da izgovorimo teška, suvišna i nedovoljna. Ovim ponovljenim masovnim zločinačkim napadom, prvo na našu decu, a zatim nasumičnim napadom na svakoga ko se slučajno pronašao bilo ispred lovačkog doma, bilo ispred svoje kapije radeći nešto. Ovo je napad na celu našu zemlju i svaki građanin to oseća. Iz racionalnog ugla ću saopštiti činjenice i mere, i reći šta mislimo da moramo da uradimo", rekao je Vučić.

Kako je rekao, posle ubistva dece, svi smo bili u stanju šoka. 

"I mi kojima je posao da uvek budemo trezveni, racionalni, odgovorni, ozbiljni, kao zombiji smo hodali 24 sata, tražeći motiv I razlog, ne mogavši da ih pronađemo", rekao je Vučić.

Vučić je potom najavio i niz mera koje država planira da preduzme. "Mi ćemo primiti 1.200 policajaca u narednih 6 meseci, i prebaciti 1.000 policajaca više da provode vreme u školi, da roditelji mogu da se osećaju sigurno, da pored obezbeđenja postoji policajac gotovo uvek u školi, dok ne dostignemo nivo za godinu dana da je uvek u školi", rekao je on.

Tanjug/Sava Radovanović

 

"Time ćemo, ne samo podići sigurnost, već i smanjiti vršnjačko nasilje u školi za 80 odsto što je velika stvar, jer oni koji tuku slabije od sebe, uvek imaju strah od onih koji su jači, a država je, nesumnjivo, najjača. To je za sigurnost roditelja, pre svega majki, jer znam da nijedna majka i baka nisu spavale u Srbiji u prethodnih 48 sati. U Beogradu imamo 331 školu, i biće 331 policajac da sedi u školama. Biće ih naravno i više od toga, da imaju zamene", dodao je on. 

"Noćašnji napad bio je teroristički napad, akt u kome su naše SAJ imale zadatak da uhapse ili neutrališu teroristu. Zlikovac je uhapšen, i zlikovac više svetlost belog dana videti neće, metaforično govoreći. Iz zatvora izaći neće", dodao je.

Vlada će, kako je rekao, koliko danas doneti zaključak kojim se nalaže MUP-u da donete hitne izmene dopuna i zakona o oružju i municiji.

"Njima bi se pooštrili uslovi za držanje i nošenje kratkog vatrenog oružja, a za one koji ne ispunjavaju pooštrene uslove predvideti obavezan otkup oružja. Svi koji imaju oružje, ne pričam o lovačkom, 400.000 lica, proći će reviziju i neće ostati više od 30-40.000 komada. Izvršićemo gotovo potpuno razoružanje Srbije. Za nelegalno držanje kazne će biti toliko velike, gotovo ćemo ih udvostručiti", rekao je on.

"Za to malo oružja što bude bilo, i kod lovaca koji su obično mnogo disciplinovaniji ali i svih drugih, biće predviđene šestomesečne i jednogodišnje provere lica, koje obuhvataju lekarske, psihijatrijske i psihološke preglede. I kada nadležne službe kažu, u roku od 48 sati će biti obavezan test na psihoaktivne supstance. Nalaže se da MUP razmotri potrebu pooštravanja uslova za posedovanje lovačkog oružja. Za sve ovo znamo da će biti velikih problema, ali što je manje cevi, to će biti i manje opasnosti za našu decu i građane", rekao je Vučić.

Tanjug/Sava Radovanović

 

Kako je rekao, MUP odmah treba da preduzme sve mere sa ciljem da se obezbedi moratorijum na izdavanje dozvola da držanje i nošenje bilo kakvog oružja u naredne dve godine, uključujući i lovačko.

"Nalaže se MUPu, što je takođe važno i posle toga slede brutalne sankcije, da preduzme sve mere iz svoje nadležnosti s ciljem da uputi poziv svim licima koja nelegalno poseduju oružje da ga u roku od mesec dana predaju bez posledica. Ukoliko ga ne predaju, naći ćemo ga, a posledice će biti strašne po ta lica", rekao je on.

On je istakao da se Ministarstvu pravde nalaže da u okviru postojeće Radne grupe za izmenu krivičnog zakonika pooštri kazne za krivično delo nedozvoljena proizvodnja, nošenje i držanje oružja i eksplozivnih naprava.

"Mi moramo da nastavimo da živimo slobodno, samo moramo da donesemo odluku da se ovom zlu suprotstavimo. Od ponedeljka ili utorka, uz svu tugu ili bol moraćemo da nastavimo da živimo i radimo, ali ćemo morati sistemski i sistematski da promenimo sebe. Smanjili smo broj oružja, nije dovoljno. Kad bude ispod 300.000 ni tada neće biti dovoljno, jer znam da ima mnogo lobija i onih koji će biti protiv ovoga", rekao je Vučić.

Vučić se zahvalio svim jedinicama MUP koje su noćas težak posao imali. 

Na pitanje kako sprečiti širenje panike po društvenim mrežama, Vučić je rekao da je najvažnije da se spreči širenje laži, ne samo po društvenim mrežama, već svuda.

"Mi moramo da pregledamo svih 45.000 ljudi koji su na profilu i dopada im se ubica, dopada im se monstrum. Tu moraju da rade i služba i policija, svi. Danas je odluka biroa da se podigne nivo obaveštajne i kontraobaveštajne zaštite cele zemlje. Moraćemo da radimo u skladu sa merama koje smo doneli pre dva dana. Neke od tih darknet sajtova i svega drugog, u narednim danima idu u prošlost", rekao je Vučić.

Vučić je naveo da je jutros predložio predsednici Vlade da se vrati smrtna kazna, ali je to odbijeno, jer bismo bili jedina zemlja pored Belorusije koja ima smrtnu kaznu.

"I ja sam nekada bio protiv smrtne kazne, ali se gorko kajem što sam imao takav stav", naveo je Vučić.

Na pitanje novinara da li je ubica iz Mladenovca u iskazu govorio o motivu, predsednik Vučić je naveo da je samo ponavljao jednu reč - "omalovažavanje".

“Vi stanete i ne verujete“, rekao je predsednik i dodao da će o zdravstenom stanju povređenih biti više informacija tokom dana.

Komentari (0)

Srbija