Društvo

Igor Jurić za Euronews Srbija: Implementacija "Amber alerta" od novembra vrlo ohrabrujuća poruka za sve nas

Komentari

Autor: Euronews Srbija

08/05/2023

-

17:06

Euronews

veličina teksta

Aa Aa

Ministar unutrašnjih poslova Bratislav Gašić potpisao je dokument prema kome će implementacija sistema upozoravanja javnosti u slučaju nestanka dece, "Amber alert", u Srbiji biti završena do 1. novembra ove godine, izjavio je osnivač Fondacije "Tijana Jurić" i direktor Centra za nestalu i zlostavljanu decu, Igor Jurić. Radna grupa za "Amber alert" do sada je imala dva sastanka, a uskoro se očekuje i treći.  

Ovaj sistem pokreće se onda kada postoji realna procena da je nestalo dete u životnoj opasnosti, a funkcioniše tako što se u slučaju nestanka nekog deteta, informacije šire putem medija, interneta, SMS-a, i ostalih kanala, kako bi doprle do što više ljudi i alarmirale javnost. 

Jurić za Euronews Srbija kaže da je Radna grupa do sada radila na uspostavljanju kriterijuma za pokretanje samog sistema, da je Ministarstvo unutrašnjih poslova okupilo izuzetno dobar tim koji uspešno radi svoj posao i dodaje da je dokument kojim se ovo ministarstvo obavezalo da sistem bude uspostavljen do 1. novembra "vrlo ohrabrujuća poruka za sve nas, pošto je nakon mnogo godina moguće da ovakav sistem zaživi i kod nas". 

"Amber alert" nastao je u SAD-u 1996. godine, a nazvan je po devetogodišnjoj devojčici iz Teksasa, Amber Hagerman, koja je oteta i ubijena. Fondacija "Tijana Jurić" zalaže se za uvođenje ovog sistema u Srbiju još od 2015. godine. 

Kako će sistem "Amber alert" izgledati u praksi? 

Jurić kaže da se trenutno radi na tome da se pronađe najbrži mogući način i najbolji model za informisanje i obaveštavanje svih činilaca u samom sistemu - medija, mobilnih operatera, JP "Putevi Srbije", banaka, tržnih centara i drugih.   

"Takođe, mi sada tražimo i pitaćemo i građane u jednom momentu kako bi trebalo da se sistem kod nas zove, da li da ostane pod ovim imenom ili će naša država imati neko drugi naziv, kao što ih imaju neke druge zemlje, to su sada neke stvari na kojima se sada intenzivno radi", rekao je Jurić. 

profimedia

 

Na primer, sistem će izgledati tako što će u trenutku njegovog pokretanja, mediji morati da prekinu svoj program. Biće obavezni da odmah objave vest o nestanku deteta, kao i njegovu fotografiju uz sve informacije koje dostavi policija ili tužilaštvo. Jurić kaže da ćemo tek videti ko će biti pokretač sistema, policija ili tužilaštvo, budući da se na tome još uvek radi. 

"Nakon toga, istu poruku će morati da dobije svaki građanin od svog mobilnog operatera, dakle MMS ili SMS poruku sa istim informacija, da li je i gde nestalo detete, njegov opis, gde je poslednji put viđeno i slično. Autoputevi će umesto poruka vozite pažljivo, magla na putu ili slično imati obaveštenje da je nestalo jedno dete", objašnjava Jurić. 

Dodaje da će jasno biti naznačen nestanak deteta i u svakom tržnom centru, kao i na bankomatima. 

"Ono što je jako bitno, traži se još i raspon koliko će puta mediji imati obavezu na dnevnom nivou i u kom rasponu imati obavezu da objave tu informaciju. Da li će to trajati dan, dva, to će se još videti, na kraju krajeva, dok se dete ne pronađe ta informacija će morati da kruži", ističe Jurić. 

"Imamo obavezu da se bavimo i drugim problemima vezanim za bezbednost naše dece"

Komentarišući dva masovna ubistva koja su obeležila prethodnu nedelju, kao i mere koje su ubrzo usledile, Jurić ističe da pored sistema "Amber alert" imamo obavezu da se bavimo problemima vezanim za bezbednost naše dece. Dodaje da su neke mere bile bitne, kao i da su dobre, zbog mira među građanima. 

"Svaki roditelj se opravdano plaši kada pošalje svoj dete bilo gde, pa i u školu, moralo je da se uradi nešto malo radikalnije i konkretno. Ono što ja vidim kao nešto na čemu će se mnogo više raditi, jeste prevencija, mislim da nije dobra samo ta predviđena mera smanjenje krivične odgovornosti sa 14 na 12 godina. Lično smatram da mi to treba da povećamo a ne da smanjujemo", kaže Jurić. 

Jurić smatra da imamo obavezu da radimo sa decom koja su žrtve nasilja u školi, ili na ulici. Takođe, dodaje da je neophodno raditi i sa decom koja imaju problem u ponašanju jer u tome, kako kaže, leži uzrok. 

"Ozbiljan rad sa njim i rad sa njihovim porodicama može dovesti do toga da se taj nivo vršnjačkog nasilja pa i svakog drugog u budućnosti ili potpuno smanji, ili bar na neki način dođe na jednu razumnu meru", rekao je Jurić. 

Suočavanje sa gubitkom, kako kaže Jurić koji je takođe izgubio svoju ćerku, predstavlja teško pitanje za svakog roditelja, a prva tri meseca nakon saznanja za njegovu porodicu bila su najteža. 

"Jako sam to teško psihički podneo i bilo mi je potrebno mnogo vremena da se oporavim i da se iz toga izvučem. Ono što je kasnije došlo je jako je bitno - svaka porodica koja je izgubila dete, treba da pronađe smisao. Život mora i treba da se nastavi posle ovakvih teških situacija i tragedija", kaže Jurić. 

Jurić ističe da je neophodno da društvo ne zaboravi porodice koje su izgubile svoje najbliže i zaključuje kako je "jako važno da cela priča, ova tragedija koja se desila, dobije svoj smisao, a smisao će dobiti tako što ćemo zaista uraditi sve da se ovo ne ponovi". 

Preporuka za vas

Komentari (0)

Srbija