Društvo

Predah od pljuskova: Danas stabilnije i uz više sunca, ali novi kišni talas stiže već u četvrtak

Komentari

Autor: Euronews Srbija

09/05/2023

-

07:11

Euronews Srbija

veličina teksta

Aa Aa

Polako se završava prva dekada najnestabilnijeg meseca u godini.  Tu su česte temperaturne oscilacije, smena godišnjih doba u samo jednom danu, a u danu pred nama sveže ali znatno stabilnije nego juče, bez uslova za oluje.

"Pogled na sinoptiču kartu govori nam da je situacija danas znatno stabilnija. Hladan front prošao je relativno brzo preko Srbije i u većini mesta se razvedrilo. Vreme nam sada kreira ovaj anticiklon koji se prostire sa juga Ukrajne, tako da ćemo danas imati predah od kiše i pljuskova", kaže urednica Vremenske prognoze Euronews Srbija i meteorološkinja Milena Lazarević.

Ipak, južni predeli naše zemlje i dalje su pod uticajem vlage pa u narednim satima, stanovnici južnih i istočnih predela, treba da računaju na slabu, prolaznu kišu. Reč je o vrlo maloj količini kiše. Prognoze su da će u naredna 24 sata na ovom području južne i istočne Srbije pasti između 1 i 3 litara kiše po metru kvadratnom. U ostalim predelima ostaje suvo uz nešto više sunca nego juče.

Kada je reč o temperaturi i danas vrednosti ispod proseka. U najtoplijem delu dana kretaće se od 13 stepeni u kišnom Negotinu, do 18 koliko očekujemo u pretežnom sunčanom Beogradu.

Vrednosti ispod proseka zasluga su hladnog fronta i vetra. Tokom većeg dela dana duvaće vetar iz severoistočnog pravca, zatim će u večernjim satima vetar okrenuti na istočni i jugoistočni.

Narednih dana vrlo dinamično i nestabilno. Temperatura će uglavnom ostati ispod 20 podeljka, retko gde će preći ovu vrednost. Od sutra počinje da duva i košava koja će duvati brzinom većom od 60 km/h.

U četvrtak nam zatim stiže i novi kišni talas, tako da će se do kraja nedelje smenjivati sunce, oblaci, kiša i grmljavina.

Stabilizacije, iako je mnogi željno iščekuju, nema na vidiku.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Srbija