Društvo

Određen pritvor ocu ubice iz Mladenovca, do sada predato više od 8.000 komada nelegalnog oružja

Komentari

Autor: Euronews Srbija

11/05/2023

-

08:47

Određen pritvor ocu ubice iz Mladenovca, do sada predato više od 8.000 komada nelegalnog oružja
Određen pritvor ocu ubice iz Mladenovca, do sada predato više od 8.000 komada nelegalnog oružja - Copyright Fonet/Ana Paunković, MUP Srbije

veličina teksta

Aa Aa

Srbija žali za žrtvama dve masovne pucnjave koje su se odigrale u razmaku od nepunih 48 sati. Prvo je trinaestogodišnjak u prošlu sredu u OŠ "Vladislav Ribnikar" na Vračaru iz vatrenog oružja ubio osmoro učenika i radnika obezbeđenja. Nova tragedija dogodila se u noći između četvrtka i petka u okolini Mladenovca kada je dvadesetogodišnji mladić idući kroz nekoliko sela iz automatske puške ubio osam osoba, a ranio 14. Trinaestogodišnji napadač u OŠ "Vladislav Ribnikar" nalazi se u Klinici za neuropsihijatriju, dok je napadač iz Mladenovca saslušan i određen mu je pritvor. Roditelji iz škole na Vračaru iznesli su sedam zahteva, a ministarka zdravlja je saopštila da je dvoje povređenih u tragedijama u teškom stanju. 

Ključni događaji:

  • Roditelji učenika iz OŠ “Vladislav Ribnikar” formulisali sedam zahteva

  • Uhapšen otac napadača iz Mladenovca

  • Dvoje povređenih u pucnjavama kritično, dok se ostali oporavljaju 

  • Serija hapšenja zbog pretnji i posedovanja ilegalnog oružja 

20.50 Tužilac za Euronews Srbija o pretnjama na internetu posle dve tragedije: Broj predmeta meri se desetinama i nije konačan

Nakon tragedija u OŠ "Vladislav Ribnikar" i u okolini Mladenovca policija je skoro svaki dan izlazila sa saopštenjima o postupanjima zbog pretnji na društvenim mrežama i na internetu. Broj takvih predmeta se sigurno meri desetinama, a možda je i viši, rekao je za Euronews Srbija tužilac za visokotehnološki kriminal Branko Stamenković ističući da ne može da govori o konačnim brojkama jer je postupanje još u toku. Takođe napominje da povodom toga deluju i druga tužilaštva. Govoreći o predlozima za spuštanje praga krivičnopravne odgovornosti sa 14 na 12 godina napominje da je sada momenat da se o tome razgovara. Opširnije u posebnom tekstu.

19.55 Đorđević:Vlada obećala da će ispuniti zahteve roditelja iz OŠ Vladislav Ribnikar

Predsednik Saveta roditelja u OŠ "Vladislav Ribnikar" Igor Đorđević izjavio je da je na današnjem sastanku u Vladi Srbije obećano da će svi zahtevi koje su roditelji izneli biti ispunjeni.

"Dobili smo čvrsto obećanje da će svi naši zahtevi biti ispunjeni i da će počev od danas početi da se radi na realizaciji i ispunjenju tih zahteva", rekao je Đorđević za RTS.

On je dodao da je sastanak organizovan u kabinetu gde je, pored predsednice vlade, bio i tim koji je dobio zadatak da ispuni njihove zahteve.

Istakao je da u ovom trenutku ne može da izađe u javnost sa više informacija jer će iz dana u dan imati komunikaciju sa timom i sa premijerkom Anom Brnabić, od koje će dobijati pojedinačne informacije o pojedinačnim zahtevima.

16.31 Do sada predato više od 8.000 komada nelegalnog oružja

Na današnji dan predato je više od 8.000 komada nelegalnog oružja, a taj broj se svakim danom povećava, rekao je načelnik Uprave kriminalističke policije Ninoslav Cmolić na konferenciji za novinare. Istakao je da se trenutno predaje "ogromna količina oružja". 

16.26 Određen pritvor ocu osumnjičenog za masovno ubistvo u Mladenovcu

Na predlog Višeg javnog tužilaštva u Smederevu sud je odredio pritvor do 30 dana R.B. (54) ocu Uroša B., koji je na teritoriji Mladenovca i Smedereva ubio osam i ranio 12 ljudi, potvrđeno je Tanjugu u tom tužilaštvu.

Pritvor mu je određen zbog sumnje da će ometiti postupak uticanjem na svedoke čije ispitivanje predstoji u istrazi i da će ponoviti krivično delo, kao i zbog uznemirenja javnosti. R.B. je na saslušanju negirao izvršenje krivičnog dela. 

Tužilaštvo ga sumnjiči za krivična dela nedozvoljena proizvodnja, držanje, nošenje i promet oružja i eksplozivnih materija, a uhapšen je u cilju utvrđivanja činjenica koje se odnose na poreklo oružja kojim je njegov sin počinio zločin.

MUP Srbija

 

14.29 Đorđević: Odlaganje komemoracije u dogovoru sa roditeljima stradalih

Predsednik Saveta roditelja "Vladislav Ribnikar" Igor Đorđević kaže da je, prema informacijama koje je čuo od direktorke te škole i pojedinih roditelja, komemoracija nastradalim učenicima odložena, jer je procenjeno da treba još sačekati, izabrati ustanovu koja je bliža deci po senzibilitetu.

"Najbitnije je to što je odložena u dogovoru sa roditeljima stradale dece", rekao je Đorđević za Tanjug i naveo da je jučerašnji odziv dece veći nego što je to bilo očekivano, otprilike dve trećine dece je bilo prisutno u OŠ "Vladislav Ribnikar".

"Ja sam dobar deo dana juče proveo u školi, moje dete je takođe bilo u školi. Neki su bili kraće, neki duže, neki sa roditeljima, atmosfera nije bila redovna kao školskog dana, što se i očekivalo, ali lepo je posle svega što nam se dogodilo da se opet čuje dečiji glas, da se čuje dečija graja, tako da mi smo kao tim koji je pripremao povratak dece u školu zaista zadovoljni kako je prošao prvi dan i to nam daje snage da razmišljamo da smo ispravno odlučili poslušavši stručnjake", rekao je Đorđević.

Đorđević kaže da je nastava danas krenula u osam časova i ukoliko se oseti potreba, učenici će otići ranije kući.

"Što se tiče starijih razreda oni će imati danas prvi put priliku da se pored razrednih starešina susretnu i sa ostalim predmetnim nastavnicima, da i sa njima provedu malo vremena tako da je u drugim smenama takođe sličan način rada planiran", rekao je on.

Kaže da su po okončanju razgovora sa decom i druženja planirani roditeljski sastanci za sve roditelje od petog do osmog razreda osim u onim odeljenjima koja su najdirektnije bila uključena u tragediju.

14.21 U tužilaštvu počelo sašlusanje oca osumnjičenog za masakr u Mladenovcu

U Višem javnom tužilaštvu u Smederevu počelo je saslušanje R.B. (54) oca Uroša B, koji je na teritoriji Mladenovca i Smedereva ubio osam i ranio 12 ljudi, potvrđeno je Tanjugu u tom tužilaštvu. Nakon saslušanju će biti poznato da li će tužilaštvo predložiti sudu da osumnjičenom odredi pritvor.

Tužilaštvo ga sumnjiči za krivična dela nedozvoljena proizvodnja, držanje, nošenje i promet oružja i eksplozivnih materija, a uhapšen je u cilju utvrđivanja činjenica koje se odnose na poreklo oružja kojim je njegov sin počinio zločin.

Prilikom pretresa objekata koje koristi R.B. nađeno je nekoliko stotina metaka različitog kalibra, barutno punjenje za municiju, po jedan pištolj i revolver nalik na vatreno oružje, jedna ručno pravljena naprava sa mogućnošću okidanja, kao i nekoliko optičkih nišana i drugih različitih delova za vatreno oružje.

Uroš B. je 4. maja u večernnjim satima hicima iz automatskog oružja lišio života osam osoba, i pokušao da ubije još 12 osoba, a dok je bežao od policije prvo je ukrao kola, nakon čega je naredio taksisti da ga vozi preteći mu bombom.

14.12 Grujičić: Većina pacijenata je stabilno, najteže stanje devojčice u Tiršovoj

Ministarka zdravlja Danica Grujičić izjavila je danas da je najteže stanje devojčice koja je u Tiršovoj, dok ostali pacijenti povređeni u OŠ "Vladislav Ribnikar" i Mladenovcu pokazuju znake oporavka i stabilno su, što, kako kaže, daje nadu da će se oni oporaviti.

Ona je za Tanjug rekla da su nastavnica i devojčica, koje se nalaze u Kliničkom centru, operisane ortopedski i za sada su dobro, a da je dečko koji je u Urgentnom centru sa povredom vratne kičme počeo bolje da pokreće levu ruku, ali da će se njegov definitivni oporavak znati za dve, tri godine zbog težine povrede.

Kada je reč o povređenima u okolini Mladenovca i Smedereva, ministarka kaže da je pacijent koji se nalazi u Kliničko bolničkom sentru u Zemunu, stabilan i pored jako velikih ortopedskih povreda koje je imao, da je najteže stanje pacijenta koji je bio u Kliničko bolničkom centru u Dragiši Mišoviću, zbog oštećenje drugog bubrega, a da je devojčica koja je imala povredu podlaktice, već na odeljenju kao i još jedan pacijent koji je imao drenažu grudne duplje i kom će možda trebati još neka intervencija.

"Pacijent koji je imao povredu donjeg dela karlice takođe je dobro. Devojčica koja je imala povredu glave je odlično, ja sam juče razgovarala sa njom. Predstoji joj operacija levog oka, i devojčica koja je imala velike povrede trbuha je isto svesna i budna, posle druge operacije. Njoj takođe predstoje određene intervencije, ali ovo daje nadu da će se oni oporaviti", objasnila je Grujičić. 

Ističe, da su svi ostali iz Mladenovca i OŠ "Vladislav Ribnikar" stabilno i da su neki već pušteni kući.

09.30 MUP: U prva tri dana predato 5.397 komada neregistrovanog oružja

U prva tri dana predaje neregistrovanog oružja i municije, od 8. maja predato je 5.397 komada oružja, 290.572 komada municije i 468 komada minsko-eksplozivnih sredstava, saopštio je MUP.

"Ministarstvo unutrašnjih poslova poziva građane da do 8. juna predaju neregistrovano oružje i eksplozivne naprave najbližoj policijskoj stanici ili da pozovu policijske službenike da dođu na datu adresu i preuzmu ga", dodaje se u objavi MUP-a na Instagramu.

09.01 Nedeljković: Vratiti se svakodnevnim aktivnostima

Dr Jasna Nedeljković iz Opšte bolnica Sveti Luka u Smederevu kaže da se za psiohološku pomoć i podršku toj ustanovi do sada javilo 25 osoba.Ona je za Euronews Srbija rekla da su to uglavnom bili roditelji nastradalih, rođaci, deca, sestre, braća.

"Psihijatrija je organizovala pomoć od petka, ali je veća frekvenca javljanja počela od ponedeljka, posle sahrane, ćutanja", rekla je ona.

Savetuje meštanima Malog Orašja, Dubone, Šepšina, da što manje rekonstruišu događaje od tog dana i da se vrate svakodnevnim aktrivnostima.

08.43 Institut za mentalno zdravlje dnevno primi 15 do 20 poziva

Institut za mentalno zdravlje, koji je otvorio dve telefonske linije za savetoranje nakon tragedije na Vračaru, dnevno primi 15 do 20 poziva, kaže Marija Dabetić iz te zdravstvene ustanove. Ona je za Euronews Srbija rekla da se javljaju roditelji, deca, članovi porodica koji su nekoga izgubili, ali i građani.

"Roditelji su uglavnom zabrinuti za dečju bezbednost. Malo se izgubilo poverenje u školu", navela je Dabetić i dodaje da su deca koja se javljaju anksiozna, uplašena, tužna.

Ističe i da je dupliran broj pregleda u dečjem dispanzeru, ali ne i prijema.

Euronews

08.41 Stanje povređenih u dva zločina

Troje povređenih u školi "Vladislav Ribnikar" i šestoro iz Mladenovca na lečenju je u Urgentnom centru. Direktor Univerzitetskog kliničkog centra Srbije, profesor Milika Ašanin kaže za RTS da je među povređenima u Mladenovcu dvoje u teškom stanju, kao i jedan učenik iz škole "Vladislav Ribnikar". Povređena devojčica koja je smeštena u Dečjoj klinici u Tiršovoj i dalje je životno ugrožena.

Ašanin navodi da je šestoro pacijenata koji su poslati iz Mladenovca i Smedereva u jedinicama intenzivnog lečenja, kao i da je dvoje sada dobro.

"Ono si inicijalno na početku imali operacije abdomena. Jedan je operisan u Smederevu, drugi u KBC 'Dragiša Mišović' i oni su nam poslati zbog teških povreda grudnog koša i za njih mogu da kažem da su u ovom momentu sasvim dobro", dodaje Ašanin.

Ističe i da je među povređenima u Mladenovcu dvoje u teškom stanju.

"To je pacijentkinja sa teškom povredom jetre, duodenuma, desnog bubrega. Ona je operisana i potpuno svesna, ali i dalje je jako teško. I druga pacijentkinja koja ima tešku povredu glave sa povredom levog oka, nju čeka intervencija za dva, tri dana. I za nju da kažem da je potpuno svesna, da samostalno diše i da komunicira", kaže Ašanin.

Kada je reč o povređenima u školi "Vladislav Ribnikar", Ašanin kaže da je od njih troje koji su na lečenju, jedan učenik u teškom stanju.

"To je pacijent koji je od početka bio dosta kritično sa teškim povredama grudnog koša, vrata i kičme", dodaje Ašanin.

Navodi da je povređena učenica mnogo bolje. "Imala je intervenciju od strane ortopeda, mikrohirurga, operacije obe podlaktice", naglašava Ašanin.

Dodaje i da je nastavnica takođe sasvim stabilno.

"Ona je pre neki dan imala intervenciju od strane ortopreda, mikrohirurga i njoj je operisana šaka", kaže Ašanin.

08.21 Tišina ispred škole, roditelji postepeno dovode decu

Kako javlja reporterka Euronews Srbija koja se nalazi nedaleko od Osnovne škole "Vladislav Ribnikar", policija se i dalje nalazi na ulazu u školu, sve je tiho i prazno. Škola je počela sa radom, ali nastave nema do daljeg.

Euronews

07.00 Serija hapšenja zbog pretnji i ilegalnog oružja 

Juče je nastavljen niz hapšenja zbog pretnji nasiljem i zbog posedovanja ilegalnog oružja. U Novom Sadu je uhapšen S.M. (1968) iz okoline Bača, zbog postojanja osnova sumnje da je učinio krivična dela nedozvoljena proizvodnja, držanje, nošenje i promet oružja i eksplozivnih materija i nasilje u porodici, saopšteno je iz MUP-a. 

Takođe, pripadnici Ministarstva unutrašnjih poslova u Somboru uhapsili su osamnaestogodišnjaka iz tog grada zbog postojanja osnova sumnje da je izvršio krivična dela ugrožavanje sigurnosti i nedozvoljena proizvodnja, držanje, nošenje i promet oružja i eksplozivnih materija. 

U Vrnjačkoj Banji je, po nalogu Višeg javnog tužilaštva u Kraljevu, uhapšen petnaestogodišnjak, učenik jedne srednje škole, zbog sumnje da je izvršio krivično delo ugrožavanje sigurnosti. On se sumnjiči da je u objavi na jednoj društvenoj mreži pretio drugovima iz svog odeljenja. 

06.40 Grujičić: Dvoje povređenih kritično, dok se ostali oporavljaju 

Dvoje povređenih u tragedijama koje su se dogodile u Beogradu i okolini Mladenovca i dalje su u teškom stanju dok se ostali oporavljaju, izjavila je danas ministarka zdravlja Danica Grujičić. 

"Neki su pušteni kući iz incidenta koji se dogodio u okolini Mladenovca i Smedereva. Jedan momak je već pušten iz Smedereva, drugi je na fizikalnoj terapiji trenutno, njega pripremaju za otpust", rekla je Grujičić novinarima, posle promocije novog udžbenika Katedre hirurgije sa anesteziologijom Medicinskog fakulteta u Beogradu. 

Ona je dodala da je momak koji je bio u Kliničko-bolničkom centru "Dragiša Mišović", a sada nalazi u Urgentnom centru, i dalje  kritično, a da je devojka koja je imala velike povrede danas bolje. 

"Svi pokazuju znake znake oporavka, sem devojčice koja je u Tiršovoj i momka koji ima oštećenje bubrega i koji je prešao iz 'Dragiše Mišovića' u Urgentni centar", rekla je Grujičić. 

06.20 Uhapšen otac napadača iz Mladenovca 

R.B, otac napadača iz Mladenovca Uroš Blažić uhapšen je juče, potvrđeno je za Euronews Srbija iz MUP-a. Njemu je određeno zadržavanje do 48 sati. 

06.00 Sedam zahteva roditelja iz "Ribnikara": Deca u strahu, traže objašnjenje šta će biti sa dečakom koji je pucao  

Predsednik Saveta roditelja OŠ "Vladislav Ribnikar" Igor Đorđević rekao je juče da su roditelji imali sastanak i da su formulisali sedam zahteva koje traže da se ispune. On je za Euronews Srbija rekao da su roditelji 7/2 odeljenja, gde se dogodila tragedija na času istorije, formulisali zahteve koje je podržao Savet roditelja, a i uprava škole većinu.   

1. Traži se rekonstrukcija događaja, objašnjenje kako se dogodilo, kako teče istraga i u kojoj je fazi. 

2. Da se roditeljima stručno objasni šta će biti sa dečakom i u kom statusu su njegovi roditelji. Kod dece postoji strah da će biti na slobodi. 

3. Tim eksternih psihologa i psihijatara koji će raditi sa decom 7/2 bez učešća pedagoga i psihologa škole. 

4. Ako se odluči da se školska godina nastavi za decu 7/2 odeljenja mora se naći način da oni ne ulaze na veliki ulaz i da nastavu prate u nekoj od učionica na malom ulazu. 

5. Da se škola kompletno renovira do 1. septembra 2023. godine.  

6. Pružamo svu podršku nastavničkom kadru 

7. Tražimo da se utvrdi odgovornost ljudi koji su izneli u javnost spisak sa imenima dece iz 7//2 odeljenja koji je obišao ceo svet, kao i slike roditelja i dece i da isti za takav postupak budu sankcionisani u skladu sa zakonom.   

Komentari (0)

Srbija