Društvo

Žigmanov: Potrebna podrška porodici i zdravim odnosima u njoj

Komentari

Autor: Tanjug

15/05/2023

-

12:03

Žigmanov: Potrebna podrška porodici i zdravim odnosima u njoj
Žigmanov: Potrebna podrška porodici i zdravim odnosima u njoj - Copyright Tanjug/Andrija Vukelić

veličina teksta

Aa Aa

Povodom 15. maja, Međunarodnog dana porodice, ministar za ljudska i manjinska prava i društveni dijalog Tomislav Žigmanov izjavio je da je danas, pod senkom tragičnih događaja sa početka maja, više nego ikada potrebna podrška porodici i zdravim odnosima u njoj.

"Savremena porodica suočena je sa izazovima ekonomske i društvene tranzicije, koji utiču na pojavu i produbljivanje socijalnih, finansijskih, moralnih i emotivnih poteškoća. Promene koje se dešavaju velikom brzinom u svim segmentima savremenog društva, naročito u delu izloženosti uticajima sadržaja na društvenim mrežama, ostavljaju značajne posledice i na stanje, razvoj, ulogu i mesto porodice u društvu. U borbi da ostvare kvalitetnu roditeljsku ulogu i obezbede materijalnu sigurnost svojim članovima, neretko stradaju osnove porodičnog života, zdravi roditeljski i funkcionalni porodični odnosi", poručio je ministar Žigmanov.

Kako se navodi u saoštenju Ministarstva za ljudska i manjinska prava i društveni dijalog, Žigmanov je pozdravio formiranje Saveta za sprečavanje vršnjačkog nasilja, čiji će zadatak biti da obezbedi organizovanje mobilnih timova za borbu protiv vršnjačkog nasilja kroz protokole između centara za socijalni rad i drugih službi, kao što su obrazovne i zdravstvene ustanove i policija, te formiranje Radne grupe za podršku mentalnom zdravlju i sigurnosti mladih.

Kako je istakao, jedna od ključnih mera za sprečavanje nasilja je i osnaživanje zakonodavnog okvira i jačanje organa i institucija zaštite prava, pogotovo najranjivijih članova i društvenih grupa, u cilju prevencije, ali i stvaranja bezbednog okruženja za čitavu zajednicu.

Međunarodni dan porodice, 15. maj, obeležava se širom sveta od 1993. godine, a ustanovila ga je Generalna Skupština Ujedinjenih nacija sa ciljem afirmacije porodice i porodičnih vrednosti i podizanja svesti o problemima i pitanjima porodice, saopštilo je Ministarstvo za ljudska i manjinska prava i društveni dijalog.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Srbija