Društvo

Ima li leka za liste čekanja: Pacijenti koji sada imaju šansu da se operišu u drugom gradu upozoravaju na dileme

Komentari

Autor: Slavica Tuvić

22/05/2023

-

07:10

Ima li leka za liste čekanja: Pacijenti koji sada imaju šansu da se operišu u drugom gradu upozoravaju na dileme
Ima li leka za liste čekanja: Pacijenti koji sada imaju šansu da se operišu u drugom gradu upozoravaju na dileme - Copyright Euronews/Nataša Bogović, profimedia

veličina teksta

Aa Aa

Na operaciju kuka i kolena u Srbiji trenutno čeka više od 34.500 pacijenata. Najduže su liste čekanja u Institutu za ortopediju Banjica gde na "novi" kuk ili koleno čeka skoro 15.000 pacijenata. Kako bi rešili decenijski problem, koji je sada kulminirao zbog pandemije virusa korona, Republički fond za zdravstveno osiguranje pozvao je pacijente da se do 1. juna izjasne da li žele da budu preusmereni u drugu državnu zdravstvenu ustanovu u kojoj operacija može da se obavi u kraćem roku. 

Koliko je situacija teška najbolje govori podatak da je pacijent u Institutu Banjica, koji je stavljen na listu čekanja 27.2. 2023. godine na operaciju kuka zakazan 27. 2. 2033. godine, odnosno čekaće punih deset godina. Liste čekanja u drugim ustanovama jesu kraće, a upućeni kažu da su njihovi kapaciteti ograničeni. Pitanje je koliko će sa postojećim kadrom, opremom moći da odgovore na veći priliv pacijenata? 

Predragu Š. sa Novog Beograda operacija kuka u Institutu Banjica zakazana je krajem prošle godine za 12.10. 2025. godine. Ima dana kada bukvalno ne može da ustane iz kreveta zbog bolova, a kada se pokrene, hoda pomoću štapa. Nedavno je dobio dopis od RFZO da se izjasni da li želi da bude operasan u nekoj drugoj zdravstvenoj ustanovi. Zbunilo ga je što je dopis stigao iz Filijale RFZO u Zrenjanu.

"Da li to znači da ću ja iz Beograda biti operisan u Zrenjaninu? Ne znam ni da postoji tamo ortopedija. Da su naveli koje bolnice su opcija možda bih i pristao, ovako...", kaže Predrag za Euronews Srbija.

Navodi da neće odgovoriti na dopis RFZO, jer ne zna gde bi mogli da ga upute na operaciju.

"Ne mogu u Leskovac ili Niš na operaciju. Posle operacije treba negde boraviti, gde ću da budem kad nemam nikog van Beograda. Treba ići na kontrole posle toga, ko će mene da vozi u Leskovac ili Niš. Da je negde u blizini Beograda, primera radi Pančevo, pa u redu. Međutim, tamo ne piše da se ja opredelim gde bi hteo. To znači da mogu da me upute i u Suboticu. Lep grad, ali šta ću ja tamo", priča Predrag.

Raspitivao se i za lečenje u privatnim klinikama. Iz jedne je dobio odgovor sa samo operacija košta 6.000 evra. 

Pacijenti na jedinstvenoj listi

U RFZO pojašnjavaju da će se pacijenti koji pristanu da budu preusmereni u druge ustanove nalaziti na jedinstvenoj listi, gde će se redosled formirati na osnovu dužine dosadašnjeg čekanja, kao i prema trenutnom zdravstvenom stanju pacijenta.

"To znači da će se prilikom zakazivanja termina operacije računati i period koji su već proveli na listi čekanja. Oni koji ne žele da budu preusmereni, već hoće da se operišu tamo gde su već upisani, biće operisani u skladu sa listom koju vodi ta ustanova", kažu u RFZO.

Euronews

 

Pacijenti neće moći da bitraju ustanovu u kojoj će biti operisani, ali iz RFZO poručuju da ća sa jedinstvene liste biti upućivani u onu državnu bolnicu čiji kapaciteti omogućavaju da budu operisani u najkraćem roku, a uz to će se voditi računa i o udaljenosti bolnice od mesta stanovanja pacijenta kako bi bio primljen u najbližu.

"RFZO će telefonski kontaktirati pacijente radi dogovora i pružanja potrebnih informacija, nakon čega će im na kućnu adresu biti poslat dopis sa detaljnim informacijama u vezi sa prijemom u zdravstvenu ustanov", objašnjavaju.

Dodaju da to što je pacijentu iz Beograda stigao poziv od filijale iz Zrenjanina, ne znači da će on biti upućen u Zrenjanin na operaciju.

"S obzirom na veliki broj pacijenata na listama čekanja za ortopedske operacije, RFZO je sve pozive slao iz svih filijala u celoj u Srbiji kako bi što pre stigli do osiguranika", navode iz RFZO.

UKC Niš radiće popodne

UKC Niš uključiće se u realizaciju smanjivanja listi čekanja na operacije kuka i kolena. Kako je navedeno na sajtu te zdravstvene ustanove tokom radnih dana, lekari Klinike za ortpediju UKC Niš, operisaće i tokom popodnevnih sati. Obezbeđena je treća operaciona sala, ugradni i potrošni materijal kako bi se rad odvijao nesmetano i u kontinuitetu, sve dok to bude bilo potrebno.

Wikipedia.org/Intermedichbo

 

"Plan je da se u toku prepodneva, obavljaju operacije pacijentima koji se nalaze na listi čekanja za hiruršku ugradnju veštačkog kuka i kolena u Univerzitetskom kliničkom centru Niš, a da se svake nedelje, do daljeg, od ponedeljka do petka, u popodnevnim satima operišu i pacijenti UKC Niš, ali i oni kojima su te intervencije zakazane u Institutu za ortopediju Banjica i da se na taj način pacijentima izađe u susret, ali i pomogne kolegama",  navedeno je na sajtu KC Niš.

Dodaju da je sa lekarima Klinike za ortopediju UKC Niš, dogovoreno da se u popodnevnim satima, operišu po dva pacijenta, te je plan da do kraja godine, zahvaljujući ovakvoj organizaciji, 350 do 400 pacijenata, koji se nalaze na objedinjenoj republičkoj listi čekanja, bude operisano u toj zdravstvenoj ustanovi, odnosno 50 do 70 pacijenata sa liste čekanja Instituta Banjica.

Najveći udar na Pančevo

Najveći udar pacijenata iz Beograda očekuje Opšta bolnica u Pančevu. Oni rade operacije kuka, a ne rade kolena.

Direktor te ustanove dr Slobodan Ovuka kaže za Euronews Srbija da se ta ustanova uključila i smanjivanje liste čekanja na operacije kuka.

"I do sada su nam dolazili ljudi iz Beograda na operacije kuka. Naša lista čekanja je minimalna. Pre kovida je bila nula, posle kovida pacijenti čekaju tri do četiri meseca. Mi smo sada dali zeleno svetlo za preuzimanje pacijenata sa Banjice, ali niko nam se još nije javio preko fonda. Odgovorili smo pozitivno i imamo želju da radimo te operacije", kaže Ovuka za Euronews Srbija.

Navodi da imaju želju da pomognu da se lista čekanja na Banjici smanji. Operacije će se raditi u regularno radno vreme, sa postojećim kadrom.

"Nije to jednostavno, ali možemo da uradimo još određeni broj operacija . Raspoloženi smo da pomognemo. Znamo da ćemo biti na udaru. Teško da će neko iz Beograda otići u Leskovac na operaciju. To je zajednički zadatak svih nas. Što se nas tiče mi ćemo pomoći", kaže on.

Pixabay

 

Dodaje da imaju jednu operacionu salu za ortopediju. Tokom prošle godine uradili su 1.000 operacija, što je za bolnicu te veličine dobar rezultat.

"Možemo da se prenapregemo i da uradimo 10 posto više operacija. Bilo bi dobro da dobijemo još osoblja, pre svega tehničara. Operacija kuka traje sat vremena, ali posle par dana potreban je fizioterapeut, tehničar koji će da podižu bolesnike, okreću. To vremenski traži više angažmana, više ljudi. Sa operacijom nije sve završeno. Ortopeda nam ne manjka", naveo je on.

Ortopedija Banjica: "Najopterećeniji"

Direktor Instituta Banjica prof. Zoran Baščarević nedavno je za Politiku rekao da je to jedna od najopterećenijih bolnica u svetu i da su liste čekanja tako duge jer svi žele da se operišu kod njih.

On je naveo da su 2019. godinu završili sa 9.000 pacijenata na listi čekanja, a da je za 2020. godinu planirano 4.000 operacija, kako bi se čekanje na operciju svelo na godinu i po dana. Međutim, došla je pandemija, Banjica je čak bila u kovid sistemu, ali su primali i pacijente sa traumama. Tako se broj pacijenata popeo na skoro 15.000 pacijenata.

Plan im je, kako kaže, da i ove godine operišu 4.000 pacijenata, ali ako se ima u vidi koliko pacijenata čeka vidi se da se lista neće mnogo pomeriti.

Naveo je da Banjica radi i sve revizije operacija u Srbiji . Kod njih dolaze svi koji su na nekom drugom mestu ugradili kuk i koleno a koja se proteza "pokvarila" te moraju banjički ortopedi da poprave. I to spada u veliki hirurški zahvat.

Pacijente koji su na listi čekanja za operaciju kuka i kolena, pre svega u Institutu za ortopediiju Banjica, RFZO je pozvao da se izjasne do 1. juna da li žele da budu preusmereni u zdravstvenu ustanovu u kojoj operacija može da se obavi u najkraćem roku.

Komentari (0)

Srbija