Društvo

Ne držite ruke u džepovima - Prelomi kuka i ručnog zgloba najčešće posledice pada na ledu

Komentari

Autor: Tanjug

24/01/2022

-

17:16

Ne držite ruke u džepovima - Prelomi kuka i ručnog zgloba najčešće posledice pada na ledu
Tanjug/Dragan Kujundžić - Copyright Tanjug/Dragan Kujundžić

veličina teksta

Aa Aa

Od kako su Srbiju pogodili ledeni dani na odeljenju ortopedije Urgentnog centra u Beogradu značajno je povećan broj pregleda i prijema zbog povreda zadobijenih padovima na ledu, rekao za Tanjug doktor UC-a Marko Vučetić, te naglasio da se najčešće radi o starijim pacijentima sa povredama ručnog i ramenog zgloba, kao i kuka.

Naglasio je da je prelom kuka kod starijih osoba ozbiljnija povreda, koja zahteva hospitalizaciju i duži oporavak.

"Običan pad sa sopstvene visine može biti dovoljan da napravi prelom kod starije osobe. Prelomi kuka mogu biti kobni za te pacijente, ali dosta su nezgodni i prelomi ručnog zgloba i ramena, jer ih ograničavaju u normalnim aktivnostima", rekao je Vučetić.

Vučetić je istakao da je trenutno na UC veći procenat pacijenata sa prelomima i povredama za kućno i ambulantno lečenje uz praćenje procesa oporavka, nego onih koji zahtevaju bolničko lečenje.

Kada su u pitanju građani koji su pali, ali nisu potražili stručnu pomoć, doktor je upozorio da se povređeni, ukoliko se dan ili dva posle pada pojavi otok i intenzivniji bol, moraju javiti u dežurnu ortopedsku ustanovu radi radiografije povrede i dalje dijagnostike.

Vučetić je ocenio da mladi povrede najčešće zadobijaju zbog nepažnje i žurbe, kao i zbog držanja ruku u dzepovima zbog čega je smanjena pokretljivost i ublažavanje pada.

Istakao je da padovi kod mlađih ljudi imaju za posledicu povrede i traume većeg intenziteta.

U izjavi za Tanjug Vučetić je posavetovao starije sugrađane da ne izlaze napolje bez preke potrebe dok traje poledica i upozorio mlade da budu pažljiviji.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Srbija