Društvo

Zbog povreda na ledu broj prijema u Urgentnom povećan za 20 odsto

Komentari

Autor: Tanjug

13/01/2022

-

12:31

Zbog povreda na ledu broj prijema u Urgentnom povećan za 20 odsto
Zbog povreda na ledu broj prijema u Urgentnom povećan za 20 odsto - Copyright Tanjug/Strahinja Aćimović

veličina teksta

Aa Aa

Od početka godine u Urgentnom centru kliničkog centra Srbije izvršeno je 5.500 pregleda, od kojih je 1.300 zbog padova na ledu, kaže specijalista urgentne medicine dr Marina Ðikić i dodaje da su to najčešće povrede skočnih zglobova, ruku i kukova.

Ðikić je za Tanjug istakla da se broj pregleda u poslednje vreme povećao za 20 odsto, a kao razlog navodi upravo zimsko vreme i povrede pri padoviam zbog leda.

"Čim su ovakvi vremenski uslovi, broj pacijenata koji dolaze zbog povreda je povećan, a najčešće su to izolovane povrede, skočnog i ručnog zgloba, kuka, a retko kada budu ozbiljnije i komplikovanije povrede", objasnila je ona.

Dodaje da kod većine nije potrebno bolničko lečenje, osim ukoliko dođe do povrede kuka i preloma koji zahtevaju hiruršku intervenciju.

"Svaka povreda može u krajnjem ishodu da bude opasna po zdravlje, međutim, te izolovane povrede zahtevaju da povređenog zbrine ortoped, ali ne zahtevaju hospitalno lečenje", istakla je dr Ðikić.

Najugroženiji stariji sugrađani

Ona je ukazala da su najugroženiji stariji sugrađani, te da su kod njih najčešće povrede kuka koje mogu fatalno da se završe.

"Kod starijih je koordinacija uvek slabija, kao i motorika, pa i mogućnost da reaguju, te je savet za njih da izbegavaju ove uslove, a za sve druge građane bitan je oprez na ledu”, poručila je dr Ðikić.

Na pitanje da li se povećao i broj pacijenata kod kojih je, pored urgentnih tegoba, prisutan i virus korona, doktorka ističe da se taj broj značajno uvećao.

"Nekada su to samo kovid pacijenti, bez drugih tegoba, a nekada se desi da su to udružena urguentna stanja i kovid infekcija. Mi smo ne-kovid ustanova sve vreme i ne radimo kao kovid ambulanta, ali pacijenti sa rizikom na kovid koji su došli zbog drugih tegoba moraju se u startu izolovati i jedan deo njih bude kovid pozitivan. U poslednje dve nedelje ta brojka je dramatično porasla", rekla je dr Ðikić.

Ono što je dobro, dodaje, jeste da su takvi pacijenti uglavnom sa lakšom kliničkom slikom i nije veliki broj njih za bolničko lečenje, kao što je to bio slučaj u prethodnim talasima.

Ukazala je i na povećan broj zdravstvenih radnika pozitivnih na kovid.

"Kao i svuda, i kod nas je primetan veći broj obolelih zdrvstvenih radnika. Sada nismo ugroženi samo većim prilivom pacijenata, već i manjim brojem zdravstvenih radnika koji rade, ali nadamo se da ovo neće predugo trajati", zaključila je dr Ðikić.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Srbija