Društvo

Održana konstitutivna sednica Saveta za srpski jezik

Komentari

Autor: Euronews Srbija

15/05/2023

-

16:46

Održana konstitutivna sednica Saveta za srpski jezik
Održana konstitutivna sednica Saveta za srpski jezik - Copyright Ministarstvo kulture/Dario Konstantinović

veličina teksta

Aa Aa

Konstitutivna sednica Saveta za srpski jezik, čiji je zadatak da prati i analizira stanje u oblasti upotrebe srpskog jezika u javnom životu i sprovođenja mera radi zaštite i očuvanja ćiriličkog pisma kao matičnog pisma održana je danas u Ministarstvu kulture. 

Članovi Saveta za predsednika tog tela izabrali su redovnog profesora Filološkog fakulteta u Beogradu Aleksandra Milanovića, a za zamenika predsednika Saveta književnika i upravnika biblioteke Matice srpske Selimira Radulovića.

Takođe, na današnoj sednici usvojen je Poslovnik o radu saveta kojim se uređuje način rada Saveta za srpski jezik, prava i obaveze predsednika i zamenika predsednika i članova, kao i druga pitanja od značaja za rad ovog tela.

Ministarstvo kulture/Dario Konstantinović

 

Sednice Saveta za srpski jezik će se održavati po potrebi, najmanje jednom kvartalno, a naredna će biti održana u junu u Narodnoj biblioteci Srbije.

Konstitutivnoj sednici prisustvovali su državni sekretar Ministarstva kulture Miodrag Ivanović i pomoćnik ministra za savremeno stvaralaštvo Radovan Jokić.

Vlada Republike Srbije je na osnovu Zakona o upotrebi srpskog jezika u javnom životu i zaštiti i očuvanju ćiriličkog pisma 16. marta ove godine donela Odluku o obrazovanju Saveta za srpski jezik čiji je zadatak da prati i analizira stanje u oblasti upotrebe srpskog jezika u javnom životu i sprovođenja mera radi zaštite i očuvanja ćiriličkog pisma kao matičnog pisma.

Zadatak Saveta za srpski jezik jeste i da daje preporuke, predloge i stručna mišljenja radi unapređenja stanja u oblasti upotrebe srpskog jezika u javnom životu.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Srbija