Društvo

Direktorat: Nema informacija o navodnom povećanju nivoa radioaktivnosti u Ukrajini

Komentari

Autor: Euronews Srbija

16/05/2023

-

23:59

Direktorat: Nema informacija o navodnom povećanju nivoa radioaktivnosti u Ukrajini
Direktorat: Nema informacija o navodnom povećanju nivoa radioaktivnosti u Ukrajini - Copyright pixabay

veličina teksta

Aa Aa

Povodom informacija koje se šire društvenim mrežama i izazivaju zabrinutost stanovništva da je prilikom uništavanja skladišta municije u Hmeljnickom u Ukrajini došlo do oslobađanja radioaktivnih materija u životnu sredinu, Direktorat za radijacionu i nuklearnu sigurnost i bezbednost Srbije je saopštio da nema zvaničnu potvrdu ovih informacija.

Kako se navodi u saopštenju koje potpisuje direktor Direktorata za radijacionu i nuklearnu sigurnost i bezbednost Srbije Slađan Velinov, aktuelne izmerene vrednosti nivoa zračenja na teritoriji Evrope, uključujući i Ukrajinu, dostupne su na evropskoj platformi za razmenu radioloških podataka EURDEP i platformi Međunarodne agencije za atomsku energiju IRMIS, za sada ne potvrđuju ispuštanje radioaktivnih materija u životnu sredinu niti ukazuju na potrebu sprovođenja mera zaštite od jonizujućeg zračenja.

"U sedištu Međunarodne agencije za atomsku energiju, gde trenutno prisustvujem međunarodnom sastanku, takođe nema informacija o navodnom povećanju nivoa radioaktivnosti u Ukrajini", dodaje Velinov.

Naglašava i da Direktorat nastavlja da redovno prati nivo radioaktivnosti na teritoriji Evrope preko međunarodnih platformi za razmenu radioloških podataka.

"O svim odstupanjima vrednosti nivoa radioaktivnog zračenja koji bi mogli da imaju uticaj na stanovništvo i životnu sredinu Direktorat će blagovremeno obavestiti javnost. Nema potrebe ni za kakvom panikom, sve je kako treba", zaključuje se u saopštenju.

Komentari (0)

Srbija