Društvo

Promene u probi državne mature: Polagaće se samo test iz srpskog jezika, druga dva otkazana

Komentari

Autor: S. T.

23/05/2023

-

15:11

Promene u probi državne mature: Polagaće se samo test iz srpskog jezika, druga dva otkazana
Promene u probi državne mature: Polagaće se samo test iz srpskog jezika, druga dva otkazana - Copyright Tanjug Video

veličina teksta

Aa Aa

Proba državne mature, koja je bila zakazana od 31. maja do 2. juna, biće održana u smanjenom obimu, potvrđeno je za Euronews Srbija u Ministarstvu prosvete. Naime, učenici trećeg razreda gimnazija i srednjih stručnih škola radiće 31. maja test iz srpskog jezika, dok su probni ispiti iz matematike i trećeg testa otkazani.

Dopis je prosleđen direktorima srednjih škola.

Planirano je bilo da državna matura bude uvedena krajem školske 2023/24, ali kako nezvanično saznajemo najverovatnije će biti pomereno za školsku 2025/26. godinu. Taj predlog je unet u Nacrt izmena zakona o srednjem obrazovanju koji je do skoro bio na javnoj raspravi.

Ovo nije prvi put da se pomera državna matura. Najpre je trebalo da bude uvedena 2021. godine, ali je pomerena za 2022. godinu, uz obrazloženje da se pomera kako bi je polagali učenici koji srednju školu završavaju po reformisanom programu. Novo pomeranje za još dve godine usledilo je, kako su objasnili iz Ministarstva prosvete, zbog epidemije virusa korona. 

Državna matura planirano je da bude ulaznica na fakultete i da zameni prijemni ispit. Većina fakulteta složila se sa tim, dok je jedan broj njih insistirao da se organizuje i dodatna provera sklonosti i sposobnosti kandidata.

Državnom maturom predviđeno je da đaci koji idu u gimnazije polažu opštu matura koja podrazumeva test iz srpskog jezika, matematike i jedan od ponuđenih predmeta sa liste opšteobrazovnih.

U srednjoj stručnoj školi đaci polažu stručnu maturu koja podrazumeva test iz srpskog jezika, matematike i stručnog predmeta. Da bi upisali fakultet potrebno je da polože i test iz predmeta sa liste opšteobrazovnih.

Komentari (0)

Srbija