Društvo

Patrijarh Porfirije: Crkva svaku ženu vidi kao najuzvišeniji i najsvetiji Božji dar ljudskom rodu

Komentari

Autor: Euronews Srbija

23/05/2023

-

17:39

SPC

veličina teksta

Aa Aa

Poglavar Srpske pravoslavne crkve (SPC) patrijarh Porfirije rekao je danas da crkva svaku ženu vidi kao najuzvišeniji i najsvetiji Božji dar. On je u saopštenju, koje je objavaljeno na sajtu SPC, naveo da ovih dana dok čitav narod boluje zbog najstašnijijh nesreća, neki ljudi su izrekli neistine i klevete na račun  Crkve, Patrijarha i episkopa.

"Mi se oslanjamo na Hrista, stoga – kada kleveću nas lično, nemamo nikakvog razloga da se branimo ili da odgovaramo na laži i klevete.  Međutim, kada državni funkcioner kaže da Crkva, koja je kroz svu istoriju našem narodu bila uteha i nosilac smisla, doprinosi nasilju nad ženama i da ne sme da ima stav o pitanjima od životnog interesa i duhovnog zdravlja naroda, kao pastiri Crkve obavezni smo da damo pojašnjenje i da ukažemo na manipulaciju i zamenu teza", rekao je patrijarh a navodi se u saopštenju.

On je dalje dodao da živimo u konfuznom vremenu u kojem nije najvažnije da li je izgovorena reč tačna ili istinita.

"Stoga smo, radi vernog naroda i javnosti, bili obavezni da kažemo šta je istina, a šta manipulacija i neistina. Nama je, međutim, zanimljiv fenomen da je kritika upućena jednoj konkretnoj osobi izazvala određene medije i pojedince da po prvi put brane konkretnog državnog funkcionera. To se nikada do sada nije desilo da oni koji se uvek i po pravilu međusobno optužuju i napadaju, sada jedni druge brane", rekao je.

Kako je dodao, crkva ženu vidi kao nešto najuzvišenije i kao najsvetije.

"Ako su svojim insinuacijama i zamenama teza uspeli ikoga da zbune, svi treba da znaju da Crkva, počevši od Presvete Bogorodice, svaku ženu – majku, sestru, kćerku, koleginicu na poslu, komšinicu, slučajnu prolaznicu, vidi kao najuzvišeniji i najsvetiji Božji dar ljudskom rodu. Crkva, dakle, svaku vrstu nasilja smatra najvećim grehom. Nikog ne odbacuje, za sve se moli, bez obzira kako se ko prema Crkvi i njenim vernicima odnosi, imajući na umu reči Svetog Vukašina Jasenovačkog: „Samo ti, dijete, radi svoj posao", jer dobro zna da će nas Bog pitati samo šta mi činimo drugima, a ne šta oni čine nama", poručio je.

Patrijarh je pozvao sve na litiju u Beogradu u četvrtak uveče. 

"Svi zajedno, hodajući sa Svetim Nikolajem Srpskim, molićemo se Spasitelju radi osvećenja ulica i trgova, radi isceljenja duša i tela, za mir u nama i među nama, za našu postradalu decu i za svu decu. Bog mira i ljubavi neka daruje mir svim našim ljudima. Hristos vaskrse", rekao je.

Preporuka za vas

Komentari (2)

Драган

23.05.2023 19:49

Женско и мушко су равноправни само онда када је мушко мушко а женско женско, а не када су "једнаки", јер једнаки нису и не могу бити. То су западне којештарије намењене политичкој сврси, изазивању раздора и смутњи, и експлоатацији и искориштаванју жена, нарочито сексуалном искориштавању жена, и индустријској експлоатацији жена, смањењу цене радног сата... .... Жена на мужа треба да гледа као на бога, а муж на жену као на богињу, то је најблискији однос који постоји између људи, а чин зачињања детета, даривања новог живота у љубави између мужа и жене, је божански чин.

Megido

23.05.2023 21:19

Hodajući sa Svetim Nikolajem Srpskim, molićemo se Spasitelju radi osvećenja ulica i trgova, radi isceljenja duša i tela, za mir u nama i među nama, za našu postradalu decu i za svu decu.' Kakve veze imaju njihove šetnje i molitve? Pa to će samo razbesneti one koji ne veruju, one koji smatraju da je crkva obična kurtizana vlasti ( što po svim pokazateljima i jeste). Uskoro će Bog vratiti crkvi i njenim vođama i ostalim nominalnim religijama,ono što su zaslužile - biće poharane, opljačkane i spaljene do temelja od strane onih s kojima najviše šuruju - političkih sila na čelu s U.N. (Otkr. 17:16-18).

Srbija